F1: Hamilton lemosta a mezőnyt, az élről indul a Stájer Nagydíjon
Formula–1 2020: Stájer Nagydíj – Időmérő edzés

Ugyan végig esős volt a Stájer Nagydíj kvalifikációja, többnyire érvényesült a papírforma – legalábbis az első sorban, a McLaren azonban ismét meglepetést okozott. Hamiltoné az első rajtkocka a második osztrák versenyen.

ecpujxtwoaa-hcd.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül!

Sokáig kérdéses volt, hogy megrendezik-e egyáltalán a Stájer Nagydíj időmérő edzését, az időjárási körülmények enyhülésével, még ha háromnegyedórás csúszással is, de kezdetét vehette a kvalifikáció, így azt nem kellett vasárnapra halasztani, de nem is a második szabadedzés végeredménye fog dönteni a rajtsorrendről, noha erre még a harmadik szabadedzést látva – illetve nem látva – is komoly esély volt.

Habár az első percekben folyamatosan változott a sorrend, az erősorrendet tekintve végül elmaradt a drasztikus papírforma-borulás, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb 1:18.188-cal a Q1-ben, a mercedeses mögött bő egy tizeddel elmaradva Max Verstappen lett a második, majd következtek a McLarenek, a Renault-k, illetve az általuk szendvicsbe zárt Valtteri Bottas. A Ferrari az eső ellenére mindkét autójával a legjobb tízen kívül kezdett, míg az első 18 perc meglepetése egyértelműen George Russell volt, aki a 12. helyen továbbjutott a Williamsszel – a grove-i istálló a 2018-as Brazil Nagydíj óta először gördülhetett pályára a Q2-ben.

Ráadásul Russell csapattársa, Nicholas Latifi is esélyes volt a továbbjutásra, ám az utolsó másodpercekben piros zászlóval intették le az első szakaszt Antonio Giovinazzi miatt, aki az utolsó kanyaros kicsúszását követően a 4-es kanyarig kecmergett a sérült Alfa Romeóval. Az olasz csapattársával, Kimi Räikkönennel, Sergio Pérezzel (Racing Point), Latifivel és Romain Grosjeannal (Haas) együtt búcsúzott a folytatástól.

A Q2-ben folytatódott az adok-kapok Hamilton és Verstappen között, de ezúttal is a címvédő zárt az élen, immár 1:17-es idővel, mögöttük Lando Norris, Bottas és az Alpha Tauri-s Pierre Gasly tették teljessé a legjobb öt sorrendjét. Nem tudott előrébb lépni a szárazon, esőben egyaránt küszködő Ferrari, ugyanúgy zártak, mint egy héttel ezelőtt, csak jelen esetben Sebastian Vettel jutott tovább, Charles Leclerc a 11. helyen ragadt. A monacóival egyetemben Russell, Lance Stroll (Racing Point), Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) és Kevin Magnussen (Haas) sem tudta abszolválni a második etapot.

Az utolsó felvonásra újfent rázendített az eső, aminek következtében félidőnél Bottas is csak 1:21.0-ás körrel vezetett, két tizeddel előzve Hamiltont, de a brit nem sokkal később visszavette az első helyet. Néhány pillanatra Verstappen tört az élre az utolsó két percbe megérkezve, de Hamiltonnak volt válasza a holland hadüzenetére, három lila szektorral és 1:19.702-es idővel.

Verstappen próbált javítani, de az utolsó kanyar előtt megforgatta a Red Bullt – Hamilton azonban ennek ellenére nem vette el, így további négy tizedet javítva megszerezte első pole-ját 2020-ban, és a 89.-et pályafutása során. A holland megőrizte második helyét, míg a harmadik rajtkockából a mclarenes Carlos Sainz indulhat.

Az előző hétvégén győzedelmeskedő Bottas csak a negyedik rajtkockát szerezte meg magának, a renault-s Esteban Ocon, valamint a mclarenes Lando Norris előtt – utóbbi majd csak a kilencedik rajtkockába állhat fel háromhelyes hátrasorolása értelmében, így Albon, Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Daniel Ricciardo (Renault) is előrébb lép egy-egy helyet, míg Vettel nem tudott elmozdulni a 10. helyről.

Órákkal az időmérő után többeket is beidéztek, büntetést végül csak Leclerc kapott: a monacói három hellyel hátrébb kerül a rajtrácson, amiért a Q2-ben feltartotta Kvjatot.

A 71 körös Stájer Nagydíjon vasárnap 15:10-kor rajtol, az eseményeket élőben közvetíti az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1015995454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása