F1-es szájkaratét robbantott ki a rasszizmus elleni harc

Az F1-nél, de még Lewis Hamiltonnal is kiverte a biztosítékot a korábbi vezető, Bernie Ecclestone rasszizmusellenes mozgalmak kapcsán tett nyilatkozata.

ebhhcpkwkaeummq.jpg

George Floyd halálával az elmúlt hetekben előtérbe került a rasszizmus elleni küzdelem, így a koronavírus-járvány alakulása mellett ez is a mindennapos híradások részévé vált. Ennek politikai oldala onnantól kezdett el vegyülni a sporttal, hogy Lewis Hamilton közösségi oldalán kifakadt a témában hallgató versenyzőtársaira. A hatszoros világbajnok bejegyzésének hatására egyre több álltak ki nyilvános a #BlackLivesMatter-mozgalom mellett, ami annyit jelent, hogy „számítanak a fekete életek”.

Később több versenysorozat, néhány nappal ezelőtt a Formula–1 vezetése is állást foglalt az ügyben, ennek keretében kihirdették a #WeRaceAsOne-kampányt a rasszizmusellenesség és az esélyegyenlőség jegyében, miközben a bajnokság továbbra is szem előtt tartja a koronavírussal szembeni védekezést. Ennek leginkább látható jelei az autókon, illetve a versenypályák környékén különböző formában megjelenő szivárványmatricák lesznek, míg Hamilton saját nevével fémjelezve bizottságot indított annak érdekében, hogy támogassa a fekete versenyzők autósport-karrierjét, illetve a technikai sportok sokszínűségének előrelendítése érdekében.

ap-1j14191392111_news.jpg

A BLM-mozgalom F1-es vonatkozásairól a napokban a CNN-nek nyilatkozott a sportág korábbi vezetője, Bernie Ecclestone: „Nem gondolom, hogy bármi rosszat vagy jót okozna a Formula–1-nek. Legfeljebb elgondolkodtatja az embereket, ami szerintem fontosabb is, de ez minden másra igaz. Mármint jó lenne, ha az emberek néha egy kicsit elgondolkoznának azon, hogy mégis mi a fene zajlik. Nem egyforma minden fehér ember, és ehhez a feketéknek is így kellene viszonyulniuk. Sok esetben a feketék rasszistábbak, mint a fehérek” – fogalmazott a 90. életévében járó üzletember.

null

null

Nem sokkal azután, hogy megjelent a nyilatkozat, a Formula–1 közleményben határolódott el Ecclestone gondolataitól. „Most amikor egységet kell alkotnunk ahhoz, hogy legyőzzük a rasszizmust és az egyenlőtlenséget, teljes mértékben elhatárolódunk Bernie Ecclestone szavaitól, ezek ugyanis sem a Formula–1-ben, sem pedig a társadalomban nem helyénvalók” – írták az F1.com-on, hozzátéve, hogy Ecclestone már 2017 óta nem része az F1-nek, 2020 januárjával pedig a tiszteletbeli elnöki posztja is lejárt.

m232080.jpg

Az F1 vezetése után Lewis Hamilton sem hagyta szó nélkül Ecclestone nyilatkozatát, Instagram-sztoriban reagált az elhangzottakra a Mercedes versenyzője.

„Szomorúság és csalódottság tölt el engem, ahogy ezeket a nyilatkozatokat olvasom. Most már teljesen egyértelmű számomra, hogy annak idején miért nem történt semmi annak érdekében, hogy sokszínűbb legyen a sportunk, vagy a pályafutásom során engem ért bántalmazások ügyében. Ha valaki, aki évtizedeken át vezette a sportot, ennyire nem érti a fekete emberek mindennapos, mélyen gyökeredző problémáit, hogyan várhatjuk el a neki dolgozó emberektől, hogy megértsék” – olvasható a brit bejegyzésében.

„Most viszont eljött a változás ideje, nem fogok leállni azzal, hogy befogadóbbá tegyem a sportot, illetve mindannyiunknak egyenlő esélyeket teremtsek. Egy olyan világot, ahol a kisebbségeknek is egyenlő esélyeket biztosítanak. Továbbra is használom majd a hangomat azok helyett, akiknek nincs, és beszélni fogok azok helyett, akik nincsenek itt, hogy ők is lehetőséget kapjanak a sportunkban.”

via Eurosport

Fotó: Williams Racing / Twitter, Henner Thies / Red Bull Content Pool, Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr215970848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Mortzosch 2020.06.29. 09:01:31

Hamilton kiváló versenyző. Évekkel ezelőtt kijátszotta a "black" kártyáját (azért nem nyertem, mert fekete vagyok). Azóta is jó versenyző, de szar alak.

kéki béla 2020.06.29. 11:05:09

Hamilton takarodjon! Egy retkes, félnigger náci ne szerepeljen! (A niggerségére büszke náci a baj, nem a bőrszíne)

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása