F1: Idén elmarad a Monacói Nagydíj, 66 év után először – hivatalos

Óriási csapások sora érte a Monacói Hercegséget csütörtökön: Albert herceg koronavírus-tesztje pozitív lett, míg a Formula–1-es nagydíjat nem csak elhalasztották, de törölték is.

monacosunday11-435471_1.jpg

Sok minden máshoz hasonlóan a 2020-as Formula–1-es idényre is rájár a rúd a koronavírus-járvány miatt: a minap épphogy bejelentették, hogy az első három európai versenyt (Holland, Spanyol és Monacói Nagydíj) is elhalasztották, kiderült, hogy a 2021-re szánt technikai szabályváltozások csak egy évvel később, 2022-ben debütálnak. A kegyelemdöfést végül a monacói fejlemények vitték be.

Futótűzként terjedt el a hír a késő délutáni órákban, immár II. Albert herceg is elkapta a koronavírust, így ő is a tíz monacói fertőzött között van. Nem sokkal később pedig a Monacói Autóklub közölte, hogy 2020-ban nemhogy május végén, de egy későbbi időpontban sem fogják megrendezni a Monacói Nagydíjat. Idén 78. alkalommal rendezték volna meg a Formula–1 egyik legtradicionálisabb fordulóját 1929 óta íródó történelme során, az F1 1950-es indulása óta mindössze négy évben fordult elő, hogy a hercegség kimaradt a versenynaptárból – legutóbb 1954-ben, vagyis 66 évvel ezelőtt.

Formula 1 on Twitter

BREAKING: The Monaco Grand Prix will not take place in 2020, announces @ACM_Media It is the first time since 1954 that F1 will not race in the Principality #F1 #MonacoGP

Közleményükben a verseny promóterei számos okot felsoroltak, amik miatt ellehetetlenült az idei verseny helyzete:

  • a világjárvány és annak ismeretlen kimenete,
  • az F1 idei szezonjára gyakorolt, ám egyelőre tisztázatlan hatások,
  • a csapatok részvételét övező bizonytalanság,
  • a Monacói Hercegségben érvényben lévő határátkelési korlátozások,
  • a gazdaságra helyeződött nyomás,
  • valamint a verseny lebonyolításához szükséges, 1500 fős pályaszemélyzetet övező bizonytalanság.

Megerősítették továbbá, hogy nemcsak a Formula–1-es hétvégére vonatkozóan született meg a fájdalmas döntés, hanem a Grand Prix de Monaco Historique történelmi összecsapásra, amit két héttel korábban, május 8-10. között rendeztek volna, 12. alkalommal immár.

A hivatalos bejelentés értelmében biztossá vált az is, hogy a koronavírus miatt elhalasztott hét fordulóból kettőt már (szinte) biztosan nem rendeznek meg. Korábban ugyan az Ausztrál Nagydíj szervezői leszögezték, hogy a bejelentésnél ugyan a „törölve” szót használták, valójában csak halasztották a versenyt. Ettől függetlenül azonban nem sok esély van a melbourne-i futam pótlására, hiszen az Albert Park-i pálya évről évre egy ideiglenes, az eseményt megelőző hetek folyamán felépített helyszín.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4315537264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása