F2: Amíg nem készül el az FIA jelentése, Correa nem fog beszélni a balesetéről

Félreértések adódtak Correa néhány nappal ezelőtti nyilatkozatából – az ecuadori-amerikai versenyző most tiszta vizet öntött a pohárba.

1017642482-lat-20190802-_r3i2161_1.jpg

Nemrégiben a Braking News Motorsport is szemlézte azt az interjút, amiben a 2019 augusztusában, Belgiumban elszenvedett balesete kapcsán szólalt meg Juan Manuel Correa. Az Anthoine Hubert életét kioltó balesetet túlélő versenyző a német N-TV-nek arról mesélt, hogy a tragikus eseményeket követő napokban cserben hagyták őt, még a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sem segítette az orvosi stáb munkáját, nem biztosította a kért információkat.

Correa gondolatait nagyobb volumenű nemzetközi sajtóorgánumok is közölték, ám felmerült annak gyanúja, hogy az olvasottak nem fedik teljesen a valóságot vagy azt, amit az érintett mondott. Az éjszaka folyamán ugyanis a Facebook- és az Instagram-oldalán is közleményt jelentetett meg a Formula–2-es versenyző – habár bejegyzésében csakis az Essentially Sports oldalán megjelent és azóta törölt cikket kifogásolta, a rend kedvéért az alábbiakban idézzük:

„Szeretnék néhány észrevételt tenni azon cikk nyomán, amit az Essentially Sports oldalán tettek közzé annak kapcsán, hogy miket tapasztaltam 2019. augusztus 31-én, a belgiumi Spában.

A helyzet ugyanis az, hogy a nekem tulajdonított kijelentések jó részét vagy kiemelték a kontextusból, vagy egyszerűen pontatlanul idézték azokat. Habár meggyőződésem, hogy az érintett újságírót csak a jószándék vezérelte, fontosnak tartom, hogy tisztázzak néhány dolgot.

Mint azt mindnyájan tudjátok, a legnagyobb tisztelettel vagyok azok iránt az újságírók iránt, akik foglalkoznak a sportunkkal és támogatnak minket. Ennek ellenére nem engedhetem meg, hogy olyan gondolatokat tulajdonítsanak nekem, amik vitathatatlanul el sem hangoztak a részemről. Ahelyett viszont, hogy megismételném a cikkben tévesen szereplő információkat, közvetlenül a saját gondolataimat, érzéseimet osztom meg az interjúban feszegetett témáról.

1017695956-lat-20190830-_l5r1273.jpg

Először is: nem nyilvánítottam véleményt semmilyen gondatlanságról vagy ignorálásról a baleset kapcsán. Amennyire én tudom, folyamatban van a nyomozás; továbbra is várom, hogy az FIA kiadja a végleges baleseti jelentést. Ebből adódóan korai lenne ítélkeznem. Ahhoz mindenekelőtt a teljes jelentést át kellene olvasnom, hogy aztán annak tartalmával kapcsolatosan kérdéseket tehessek fel, és csak utána formálhatok bármiféle véleményt. Habár be kell, hogy valljam, meglep, hogy ennyi ideig tart a jelentés elkészítése, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan közzéteszik, és akkor végre megérthetem, mi is történt pontosan 2019. augusztus 31-én, Spában.

Másodszor: senkit sem vádoltam semmiért. Pusztán a balesetet követően bekövetkezett események sorozatával kapcsolatos tényekre hívtam fel a figyelmet. A megpróbáltatásra, amin a családommal együtt keresztül mentünk, továbbá azokra a leckékre, amik mindnyájunk számára tanulságosak lehetnek ezen balszerencsés esemény kapcsán. Ismétlem, folyamatban van a nyomozás, és bízom benne, hogy ezek a tapasztalatok is részét képezik majd az ajánlásoknak.

Végezetül: amikor a Formula–2-re úgy hivatkoztam, mint „A Cirkusz”, azt nem tiszteletlen vagy degradáló szándékkal tettem. Csak így próbáltam leírni azt az általános és hektikus felfordulást, amely az olyan versenyesemények velejárója, mint az F2-es bajnokság.

Hogy a továbbiakban elkerüljem az olyan félreértéseket, mint amilyenek a mostani cikk kapcsán felmerültek, tartózkodom attól, hogy nyilvánosan beszéljek az ügyről egészen addig, amíg el nem olvastam a végleges és teljes baleseti vizsgálati jelentést az FIA-tól.”

Security Check Required

null

Mielőtt azonban Correa tisztázta volna az esetleges félreértéseket, a RaceFans megkereste a spái pálya főorvosát, Dr. Christian Wahlent, aki elmondta, miként látták el a sérült versenyzőt a baleset után.

„Juan Manuel Correa azonnali orvosi ellátásban részesült a baleset helyszínén, mégpedig a pálya által kijelölt orvos által, aki tapasztalt aneszteziológus. A helyszínen dolgozó orvosi stáb munkáját az FIA helyettes F1-es orvosi delegáltja és egyben az F1 mentési koordinátora, Dr. Ian Roberts irányította. Juan Manuel folyamatos ellátást kapott, mentőautóval a pályakorházba szállították, ahol egy traumatológiai csapat stabilizálta az állapotát, amelyért én vállaltam a felelősséget, mint a nagydíjra kijelölt főorvos. Az FIA F1-es orvosi delegáltjával, Dr. Alain Chantegret-vel folytatott egyeztetések után, valamint a sérülések jellegéből adódóan egyértelművé vált, hogy Juan Manuelt azonnali hatállyal, mentőhelikopterrel kell átszállítani a Liège-i Egyetemi Kórházba, hogy még több orvosspecialista foglalkozhasson vele és műtéti ellátásban részesülhessen” – magyarázta Wahlen.

1017700367-lat-20190831-_gh23618_1.jpg

Wahlen általános sebészként foglalkozik betegekkel, emellett 1985 óta a spái pálya főorvosa és 25 éve tagja az FIA orvosi bizottságának. Elmondása szerint a tragédia utáni napokban ő és az FIA intézeti elnöke, Gérard Saillant tájékoztatták Correa családját a versenyző állapotában végbemenő változásokról.

„Főorvosként és az FIA orvosi delegáltjaként folyamatosan tartottam a kapcsolatot a kórházzal, szeptember 2-án, hétfőn pedig meg is látogattam Juan Manuelt, akinek jól haladt a felépülése a lábán elvégzett operációja után” – mondta. – „Ugyanezen a napon Gérard Saillant felvette a kapcsolatot Juan Manuel édesapjával, Juan Carlos Correával, hogy biztosítsa őt afelől, hogy a rendelkezésükre áll.”

„Kedd reggel légzési problémára utaló tünetek jelentkeztek Juan Manuelnél. Ugyanezen a napon a Correa-család úgy döntött, hogy egy londoni kórház szakorvosához szállíttatja őt, hogy a lehető leghamarabb megkezdhessék az ortopédiai kezelést a jobb lábán” – zárta mondandóját Wahlen. Ekkor Londonba szállították a kétszeres F2-es dobogós pilótát, aki később Miamiban folytatta lábadozását.

A RaceFans úgy tudja, hogy az FIA haladéktalanul kommunikálni fogja, miket fedezett fel a baleset kapcsán végzett kivizsgálások során.

Fotó: Joe Portlock, Gareth Harford / LAT Images (FIA Formula 2 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7015449582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása