Rali-vb: Szoros csata döntött a győzelemről a Monte Carlo-ralin

Az utolsó napon kerekedett felül a Toyota párosan a hyundaios Thierry Neuville – a belga versenyző korábban még nem nyert Monte Carlóban.

2020montecarlo_aus_0027.jpg

Megtört Sébastien Ogier hét ralin át tartó győzelmi sorozata a hercegségben, ugyanis a rali-vb 2020-as nyitányát Thierry Neuville nyerte, aki első Monte Carló-i sikerét aratta. A Hyundai belga pilótája az utolsó napon tört az élre, végül 12,6 másodperccel előzte meg a hatszoros világbajnok franciát, akitől további 1,7 szekundumra lemaradva csapattársa, Elfyn Evans végzett.

A nap elején még a walesi versenyző várhatta az élről a folytatást 6,4 másodperces fórral, azonban mind a négy vasárnapi szakasz Neuville elsőségét hozta, a belga ráadásul az öt bónuszpontra is lecsapott a Power Stage-en, igaz, csak hajszállal (vagy még annyival se) zárt a nála 16 ezreddel később célba érkező Ogier előtt.

2020montecarlo_fd_438.jpg

Sokáig úgy tűnt, hogy Sébastien Loeb lesz a negyedik, de hibázott a kilencszeres világbajnok az utolsó előtti etapon, amivel rengeteg időt veszített, ráadásul a gumijait is tönkretette. Így Fordjával Esapekka Lappi ért célba a dobogósok mögött, ezzel megmentve az M-Sport becsületét, miután már az első szakaszon túlmelegedett a csapat mindhárom autója.

A Szilveszter-, majd a lappföldi ralin is győzedelmeskedő Kalle Rovanperä pedig sikeresen befejezte élete első WRC-világbajnoki futamát, az ötödik helyre hozta be a Toyotát, Loeböt megelőzve.

Ellenben katasztrofálisan indult az év a regnáló vb-győztes, Ott Tänak számára: a Hyundaihoz igazolt észt pilóta a negyedik szakaszon esett hatalmasat körülbelül 175-185 kilométer/órás sebességnél – a rémisztő bukásról készült fénykép- és videófelvételek futótűzként járták be az internet bugyrait. Elővigyázatosságból ugyan kórházba szállították Tänakot, valamint navigátorát, Martin Jarveoját, de mindketten megúszták sérülés nélkül a ritka nagy balesetet.

Tomi Tuominen on Twitter

Huh huh! Tänakin ulosajo oli tosiaan raju! #ralli #mmralli #WRC #rally https://t.co/HA4F7LBpJ5

Security Check Required

null

A következő versenyt Svédországban rendezik február 13-16. között.

A Monte Carlo-rali végeredménye:

  1. Neuville/N. Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC): 3 óra 10 perc 57,6 másodperc
  2. Ogier/J. Ingrassia (Toyota Yaris WRC): + 12,6 mp. hátrány
  3. Evans/S. Martin (Toyota Yaris WRC): + 14.3 mp. h.
  4. Lappi/J. Ferm (Ford Fiesta RS WRC): + 3 perc 9,0 mp. h.
  5. Rovanperä/J. Halttunen (Toyota Yaris WRC): + 4 p. 17,2 mp. h.
  6. Loeb/D. Elena (Hyundai i20 Coupe WRC): + 5 p. 4,7 mp. h.
  7. Katusta/D. Barritt (Toyota Yaris WRC): + 11 p. 27,9 mp. h.
  8. Suninen/J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) + 13 p. 30,4 mp. h.
  9. Camilli/F. Buresi (Citroën C3 R5): + 13 p. 42,2 mp. h.
  10. Ostberg/T. Eriksen (Citroën C3 R5): + 14 p. 21,8 mp. h.

Fotó: Hyundai Motorsport Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8015429024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása