Hivatalosan is Hamilton 2019 bajnoka, díjat kapott Lauda, Verstappen és Albon is

Pénteken este sor került a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éves díjátadó gálájára, ahol Lewis Hamilton pályafutása során hatodjára vehette át az F1-es világbajnoki trófeát.

eli-gctw4aaz9ll.jpg

Minden évben már-már hagyomány, hogy az autósportos idényt az FIA díjátadó gálája zárja le – ez 2019-ben sem volt másképp. Ezúttal a Carrousel de Louvre múzeumban került sor az elegáns eseményre.

Az est folyamán a legnagyobb érdeklődést nyilván az övezte, amikor a Forma-1-es díjakat adták át. Lewis Hamilton – a tőle megszokott módon, a többiekétől eltérő, rikító kék öltözékben – átvette a világbajnoknak járó trófeát, mint azt tette 2008-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2017-ben, valamint 2018-ban. Az idei szezont rekordmennyiségű, 413 ponttal, valamint 11 nagydíjgyőzelemmel zárta. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, mindössze egy világbajnoki cím választja el attól Hamiltont, hogy utolérje az örökranglistán a hétszeres világbajnoki Michael Schumachert.

d098f74b-ed6d-4082-8068-24c4d0735af3.jpeg

Hamilton hatodjára is F1-világbajnok. | Fotó: FIA

Toto Wolff csapatfőnök a Mercedes képviseletében átvette a márka zsinórban hatodik konstruktőri serlegét – ami szintén rekordnak számít, hiszen korábban egyetlen konstruktőr sem tudott ennyi éven át dominálni a bajnokságban.

Valtteri Bottas és Max Verstappen is átvette a második, illetve a harmadik helyezettnek járó kupát – a Red Bull hollandját aztán később újra a színpadra hívták, ugyanis az Év Akciója-díj is az övé lett, amit a Charles Leclerc-rel vívott nagy-britanniai csatáját lezáró előzéssel érdemelt ki a rajongók részéről. Verstappen csapattársa, Alexander Albon sem távozott üres kézzel az ünnepségről, őt ugyanis az Év Újoncának választották a versenyzői bizottság tagjai.

FIA on Twitter

FIAPrizeGiving2019 - @Max33Verstappen crowned for the FIA Action of the Year � https://t.co/T4lxNKOkFo

Az Év Személyisége-díj – az állandó akkreditációval rendelkező médiaorgánumok szavazatai alapján – Niki Lauda háromszoros Forma-1-es világbajnokhoz került. Az osztrák így posztumusz elismerésben részesült májusi halálát követően, a díjat ezért özvegye, Birgit vette át. Csakugyan érzelmes pillanat volt, amikor Jean Todt, az FIA elnöke megszólította az augusztus végén, a belgiumi Forma-2-es futamon történt tragikus balesetben elhunyt Anthoine Hubert szüleit és testvérét, valamint a 2019-es szezon első hétvégéjét megelőző csütörtökön meghalt Charlie Whiting versenyigazgató özvegyét és gyermekeit.

Egy videó levetítésének formájában Hubert, Lauda és Whiting mellett megemlékeztek többek között Robin Heardról, a March F1-es csapatának alapítójáról, valamint Jean-Paul Driot-ról is, aki a Forma-2-ben is érdekelt DAMS-ot alapította.

FIA on Twitter

FIAPrizeGiving2019 - Selected by permanently accredited media from each of the FIA Championships, Niki Lauda has been chosen as the personality of the year. All of the motor sport family misses you, Niki! #DankeNiki

Niki Lauda lett az Év Személyisége 2019-ben.

Nyck de Vries és Robert Shwartzman, a Forma-2, valamint a Forma-3 bajnoka is átvehette a bajnoki trófeát, ahogyan a Formula-E-ben sorozatban másodjára nyerő Jean-Éric Vergne, a WRC-ben Sébastien Ogier dominanciáját megtörő Ott Tänak, valamint a ralikrossz-vb-t behúzó Timmy Hansen is. A WEC győztes triója, Fernando Alonso, Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima is felvonulhatott a színpadra, akik a 2018/2019-es szuperszezonban nemcsak az összetettben lettek az elsők, de mindkét Le Mans-i 24 órást is megnyerték.

Díjazták továbbá az első alkalommal megrendezett FIA Motorsport Játékok legjobbjait is, illetve ahogyan a legeredményesebb gokartversenyzőket, Marijn Kremers, Lorenzo Travisanutto és Thomas Ten Brinke személyében.

Nyitókép: Jean Todt / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5715342232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egészség Ügy · http://www.egeszsegugy.info 2019.12.08. 21:26:15

Részvétem minden gyászolónak. Nálam Niki Lauda volt az, aki miatt évtizedek óta nézem a Forma 1-et. Amikor eltávozott, kicsit üresebb lett a világ. Nagyon bírtam az öreget.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása