TCR EU: Az utolsó körig nyitott volt a harc, Files a 2019-es bajnok
TCR Europe 2019: Monza - 1-2. futam

Monzában futották a TCR Európa-kupa 2019-es szezonjának záróversenyeit: Julien Briché meggyőző felzárkózást mutatott be, de Josh Filesszal szemben ez sem volt elég – a britet koronázták bajnokká. A M1RA lecsúszott a dobogóról az összetettben.

2019-2019_monza_race_2---2019_eur_monza_r2_9_josh_files_25.jpg

2019-2019_monza_race_1---2019_eur_monza_r1_24_julien_briche_34.jpg

Julien Briché és Aurélien Comte indulhattak az első sorból a TCR Európa-kupa monzai záróhétvégéjének első, szombati versenyén: a két peugeot-s hamar meglógott az élen, és ugyan Comte tudta tartani a lépést Brichével, de nem indított támadást a bajnoki címre még esélyes honfi- és márkatársával szemben. Így Briché idei negyedik győzelmét aratta, Comte másodjára állhatott dobogóra, míg a harmadik helyen végül a listavezető Josh Files futott be – a hyundaios bajnoki listavezető a kilencedik rajtkockából indulva mentette a menthetőt, 33 pontot meg is őrzött az előnyéből.

Santiago Urrutia (Team WRT, Audi) és a 17. rajtkockából felkapaszkodó Mat’o Homola (Target Competition, Hyundai) futottak be a dobogósok mögött, az első tíz helyezett sorrendjét Gilles Magnus, Andreas Bäckman, Dominik Baumann, Teddy Clairet és Nelson Panciatici tették teljessé. Pontot szerzett még John Filippi, a visszatérő Stian Paulsen, a beugrók közül az előkelő negyedik helyről induló Klim Gavrilov, illetve Sami Taoufik, valamint Viktor Davidovski.

Eközben a magyar csapatok mellől elpártolt a szerencse. Luca Engstler hiába fogott nagyon jó rajtot a 17. helyről; épp a 10. hely környékén csatázott, amikor ütközött Gianni Morbidellivel, aminek következtében kicsúszott a Parabolicánál. Végül a 31. helyen rangsorolták két kör hátrányban, ami hatalmas pofont jelent mind a német, mind a M1RA dobogós esélyeinek az összetettben. A Zengő Motorsport Cupráját és Tenke Tamást a 27. helyen intették le.

Az első futam végeredménye:

null

null

Vasárnap a fordított rajtrácsos, végső összecsapást Files a második, Briché a kilencedik helyről várhatta. A Target Competition britje hamar az élre állt, miután megelőzte a pole-ból induló Maxime Pottyt, ám peugeot-s ellenfel sem teketóriázott sokáig: már az első körben nyert három pozíciót, majd maga mögé utasította Morbidellit, Pottyt és Magnust a következő három körben, a második helyre, Files mögé öt körrel a vége előtt zárkózott fel, Daniel Lloyd megelőzésével.

Briché minden tőle telhetőt megpróbált megtenni annak érdekében, hogy kibillentse az egyensúlyából Files-t, akinek az esetében akár egy apró hiba végzetes lehetett volna a bajnoki esélyek szempontjából. Végül nem járt szerencsével a veterán francia, idei harmadik győzelmével és a 2019-es Európa-kupa címmel zárt Files, Brichének be kellett érnie a második hellyel – mind a versenyen, mind pedig a bajnokságban.

A harmadik hely sorsa szintén nyitott volt, komoly csatát láthattunk Lloyd és Aurélien Comte között. Kettejük esetében a döntő pillanat az utolsó kör volt, amikor nem volt mindkettejüknek hely az első sikánban, Comte levágta azt, de nem engedte vissza maga elé ellenfelét – a DG Sport Compétition franciájára ezért 10 másodperces büntetést róttak ki, ezzel Lloyd állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

2019-2019_monza_race_2---2019_eur_monza_r2_podium_20.jpg

Comte ezzel a hetedik helyre esett vissza, a dobogósok mögött Teddy Clairet, Morbidelli, Santiago Urrutia, Comte, Jimmy Clairet, Potty és Dominik Baumann zártak az első tíz között. A M1RA-s Luca Engstler ezúttal is csak a mezőny második feléből rajtolhatott, végül a 12. lett olasz márkatársa, Luca Filippi mögött – ezzel a német ugyan értékes pontokat mentett, az egyéni kiírásban két pozíciót rontott, kilencedikként rangsorolták, a magyar csapat pedig negyedik lett a csapatbajnokságban.

Viktor Davidovski, Mat’o Homola és az utolsó körökben még hibázó, ezzel az összetett dobogóról Urrutiával szemben leszoruló Andreas Bäckman csípték el az utolsó pontokat. A Zengő Motorsport pilótája, Tenke Tamás nem ért célba, a pontversenyben a 29. helyen zárt. A szezon folyamán magyar versenyzőként Nagy Dániel és Szabó Zsolt is megfordult a mezőnyben – mindketten a M1RA színeiben –, a 21., illetve a 30. pozícióban végeztek.

Bár főként az élmezőnyé volt a főszerep, hátrébb sem telt eseménytelenül a futam: a beugró Sami Taoufikot már az első körben kiforgatták, ennek ellenére be tudta fejezni a verseny, ahogyan Stian Paulsen is – érdekes módon a norvég cuprást megbüntették, pedig Olli Kangas ment neki hátulról. A finn volkswagenes Tenkéhez, a sóderágyban kikötő Martin Rybához, valamint Nelson Panciaticihez hasonlóan nem látta meg a kockás zászlót.

A második futam végeredménye:

null

null

Fotó: TCR Europe Media

Írta:Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7215220210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása