F1: Itt a vége, Kubica év végén távozik a Williamstől

Egyetlen aktív év után elhagyja a Williams csapatát Robert Kubica, aki ezzel valószínűleg újra távozik a Forma-1-ből is – tesztpilótaként és/vagy egy másik bajnokságban találhat magának ülést 2020-ra.

eel6l3exoaekzta.jpg

Elképesztő erőfeszítéseket kellett megtennie Robert Kubicának ahhoz, hogy a 2011-es súlyos ralibalesetében elszenvedett kézsérüléseivel és maradandó károsodásaival dacolva, több mint nyolc év kihagyás után újra a Forma-1-ben versenyezzen. A visszatérés első jelentős mérföldkövét a 2017-es év jelentette, amikor is többek között a Hungaroringen is tesztelt a Renault-val, majd tavaly a Williams teszt- és tartalékpilótája, idén pedig főállású versenyzője lett.

Azonban Kubica számára egészen rémálomszerűen alakult az önmagában meseszerűnek tűnő visszatérés, csakhogy fél kézzel vezetve eleve nem volt könnyű dolga a lengyelnek, az pedig csak rátett egy lapáttal az egészre, hogy a Williams 2019-es konstrukciója lényegében versenyképtelenre sikeredett. Ugyan Kubica nevéhez kötődik a csapat idei eddigi egyetlen pontja, az is inkább a németországi futam kaotikus mivoltának köszönhető, mert egyébként újonc csapattársa, a regnáló Forma-2-es bajnok George Russell rendre gyorsabb volt nála.

Mindennek fényében annyira nem volt meglepő, hogy a csapat szingapúri sajtóeseményén bejelentették, hogy Kubica 2019 végén távozik a Williamstől – a grove-iak kommünikéjében olvashatóak alapján az egyszeres nagydíjgyőztesnek önszántából döntött a szakítás mellett.

„Szeretném megköszönni a csapatnak az előző két évet, és azt, hogy lehetővé tették számomra a Forma-1-es visszatérést. Élveztem a Williamsnél töltött időt, mind tartalék- és fejlesztő-, mind pedig főállású versenyzőként. Most viszont úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy megkezdjem a következő fejezetet a pályafutásomban”

– idézi Kubicát a közlemény.

Claire Williams, a Williams csapatfőnök helyettese a következő szavakkal búcsúzott a lengyeltől: „Köszönöm Robertnek a kemény munkát, tiszteletben tartom a döntését, miszerint a 2019-es szezon végén elhagyja a csapatot” – mondta. – „Robert fontos része volt a csapatnak már tartalék- és fejlesztőpilótaként is, így szeretném megköszönni mindazt a kemény erőfeszítést, amit az elmúlt pár, igencsak embert próbáló szezonban tett értünk. Sok sikert kívánunk neki a jövőre nézve!”

Egyelőre nem tudni, ki lesz jövőre Russell csapattársa, de a pozíciójára jó esélyekkel pályázhat a Forma-2-es élmenő, a csapat tartalékversenyzői posztját betöltő Nicholas Latifi, valamint a gárda korábbi versenyzője, a Haasnál épp a minap hoppon maradt Nico Hülkenberg – mondjuk ha az amerikai csapatnál a német pilóta anyagi igényei miatt döntöttek Romain Grosjean mellett, akkor a Williams sem fog lecsapni rá.

Ami Kubica jövőjét illeti, jövőre a DTM-ben is kiköthet, de a legfrissebb pletykák azt sem tartják kizártnak, hogy a Racing Point alakulatához csatlakozik, mint fejlesztőversenyző.

Fotó: ROKiT Williams Racing / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9715131052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.09.20. 13:20:38

Egy pontot azért szerzett és ezzel megnyerte a háziversenyt, mással meg úgysem versenyezhetett egy FW42-essel. Írtam volna hogy "egy Williamsszel", de basszus, a F1 történeteének harmadik legsiekresebb csapatátról beszélünk...

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása