F1: A következő női Forma-1-es pilótának meg kell szorongatnia Hamiltonékat

54i6252.jpg

Elmagyarázta a McLaren, a Williams és a Red Bull korábbi versenyzője, David Coulthard, hogy mi is a W Series lényege. A női formulaautós bajnokságban tanácsadóként közreműködő skót úgy érzi, hogy a következő női résztvevőnek képesnek kell lennie arra, hogy felvegye a kesztyűt Lewis Hamiltonnal vagy Max Verstappennel.

Túl van első szezonján az első kifejezetten női formulaautós a bajnokság, a W Series – amelynek első bajnoka a Williams F1-es csapatánál fejlesztőpilótaként már jelen lévő Jamie Chadwick lett –, mégis sokan nem értik és nem is látják, mi értelme a szériának. Erre próbált választ adni tanácsadói oldalról a többszörös Forma-1-es futamgyőztes, David Coulthard.

„Némileg reflektorfénybe helyeztük már a tehetséges női versenyzőket, akik közül szerintem néhányan a Forma-1-ben is megállnák a helyüket” – idézi Coulthardot a Formula1.com. –

„A kérdés az, hogy ez elegendő-e, vagy keresünk egy újabb Lewist, egy újabb Maxot vagy egy újabb Charles-t? Kérdés, hogy a női megfelelőjüket keresik-e, mert amennyiben nem lesznek olyan jók, mint Lewis, Max, Charles satöbbi, nem is fogják megelőzni őket.”

cb28673.jpg

1992 óta nem próbált kvalifikálni női versenyző Forma-1-es futamra – akkor a Brabhammel Giovanna Amatinak háromszor sem sikerült feljutnia a rajtrácsra. Így az utolsó nő, aki el is indult nagydíjon, Lella Lombardi volt – az olasz 1974 és 1976 között 17 nagydíjon vett részt, 12-re pedig kvalifikálni is tudott, sőt: az 1975-ös Spanyol Nagydíjon elért hatodik helyével ő a sportág legsikeresebb hölgye mind a mai napig.

Utoljára 2015-ben volt példa arra is, hogy egyáltalán hivatalos Forma-1-es hétvége keretében női versenyző gördüljön pályára; akkor Susie Wolff vihette pályára az egyik Williamst a Brit Nagydíj nyitóedzésén. Coulthard elárulta, hogy a W Series célja az, hogy még több nő legyen érintett a motorsportban.

„Személy szerint a W Series-zel még több nőt szeretnék a motorsport invitálni. Az én nővérem is versenyzett, nagyon tehetséges volt, de nem támogatták, mert a családom mögém állt, ami sajnáltam is. Emiatt is akartam része lenni ennek a kezdeményezésnek, hogy segítsük a női tehetségeket és még több nő kerülhessen a motorsportba. Ha elég jók, a Forma-1-ben fognak kikötni. Ha csak szimplán jók, akkor a túraautózásban, a sportautózásban és más bajnokságokban találnak helyet maguknak” – magyarázta.

Fotó: W Series Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9915019436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása