F1: Közel 4000 nap után újra dobogón a Toro Rosso – Kvjat a fellegek felett jár

ap-213av64612111_news.jpg

A Toro Rosso orosz versenyzője szállította a meglepetésdobogót az őrült Forma-1-es Német Nagydíjon, a faenzai istálló így először képviseltethette magát a TOP-3 között Sebastian Vettel és a 2008-as Olasz Nagydíjon aratott győzelem óta. Még maga Kvjat sem akarja elhinni a történteket, örömét pedig tovább tetézi, hogy előző éjjel megszületett első gyermeke is.

Ha valamire, akkor az idei Német Nagydíjra nyugodtan lehet mondani, hogy a „ha”-val kezdődő mondatok versenye volt – sorra hullottak ugyanis a győzelemre és a dobogóra esélyes versenyzők, többek között Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg. Így az kapott serleget 64 kör után, aki talpon tudott maradni és még a zavarosban is jól tudott halászni.

ap-213b5ry612511_news.jpg

Sokáig Danyiil Kvjat még a káosz ellenére is esélytelennek tűnt arra, hogy felérjen a legjobb három közé, ám az utolsó előtti biztonsági autós periódusnál jókor váltott slick gumikra, amivel egyszer csak a harmadik helyen találta magát. Az újraindításnál ráadásul Lance Strollt (Racing Point) is megelőzte, de az utolsó körökben mindketten kénytelenek voltak fejet hajtani a 20. helyről rajtoló és nagyot hajrázó Sebastian Vettel (Ferrari) előtt.

Azonban így sem lehet ok a panaszra vagy a szomorúságra a Toro Rossónál, ugyanis 2008. szeptember 14-e, vagyis Sebastian Vettel pályafutása első, monzai győzelme óta először ünnepelhetett dobogós eredményt – a számok és a statisztikák kedvelőinek kedvéért megemlítjük, hogy a két siker között 10 év, 10 hónap és 14 nap, vagyis 3969 nap telt el. Arról nem is beszélve, hogy a csapat másik versenyzője, Alexander Albon is értékes pontokat gyűjtött hatodik helyével – mindezt nem sokkal azt követően, hogy a gárda vezetője, Franz Tost arról nyilatkozott, hogy szívesen megtartaná pilótáit jövőre is.

„Elképesztő! Elképesztő, hogy újra dobogóra állhatok”

– kezdte gondolatait a leintés utáni nyilatkozatában Kvjat, akinek a 2016-os Kínai Nagydíj óta kellett várnia erre a pillanatra.

ap-213awhjx92511_news.jpg

„Hihetetlen, hogy a Toro Rosso is hosszú évek után megcsinálta. Elképesztő érzés, hogy én vihettem vissza a csapatot a dobogóra. Őrült futam volt, de végül összehozta ezt a dobogót. Nagyon boldog vagyok. Olyan, volt egy horrorfilm feketehumorral. Néhány alkalommal már azt hittem, hogy elszállt a versenyem, de aztán újra lett esélyem. Hihetetlen az egész. Akár egy hullámvasút, emlékeztet a pályafutásomra.”

Kvjatnak nem a harmadik hely volt az egyetlen jó hír abban a 24 órában, az orosz elárulta ugyanis, hogy előző éjszaka kedves, a háromszoros Forma-1-es világbajnok Nelson Piquet lánya, Kelly Piquet világra hozta első közös gyermeküket, egy kislányt.

ap-213ak4f1d2111_news.jpg

Az idén másodjára győzedelmeskedő Max Verstappen szerint a versenynek a kulcsa a hibák számának minimalizálása volt, noha egyszer ő is megforgott a verseny első felében.

„Volt egy meleg pillanatom, amikor csináltam egy 360°-os megforgást. Szép volt, élveztem is. Nagyon trükkösek voltak a körülmények, természetesen bámulatos, hogy nyerni tudtam. Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel”

– jegyezte meg a Red Bull hollandja vicceskedve.

Vettel – akinek az intercooler meghibásodása miatt kellett a mezőny végéről indulnia – úgy érezte, hogy sosem ér véget a Német Nagydíj, igaz, ez volt a szezon eddigi leghosszabb versenye: 104 percen át tartott.

„Nagyon kemény volt ilyen körülmények között menni, ahogyan azt is kitalálni, hogy mi a legokosabb lépés. Az elején az intermediate gumikon nem igazán tudtam tartani a ritmust, de végül sikerült feljönnöm.”

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6514984632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása