F1 - HOPPÁ: KÜLÖNVÁLTAK SZUJÓ ZOLTÁN ÉS AZ MTVA ÚTJAI

img_1273.jpg

Váratlanul bejelentette Szujó Zoltán, hogy 18 év után kiszáll a Forma-1-ből, legalábbis ideiglenesen. Az MTVA azt állítja, hogy szerződésszegésre hivatkozva bocsátotta el a kommentátort, míg Szujó azt, hogy a köztévé már évek óta ügyködik a Forma-1-es közvetítések leépítésén.

Fordulatokban nem volt szegény az MTVA barcelonai kitelepülése, kezdve ott, hogy már az első edzés első óráját követően problémák merültek fel a sugárzással, ahogyan az történt tavaly, az Olasz Nagydíj hétvégéjén is. Így a második szabadedzést az M4 Sport budapesti stúdiójából és Ujvári Máté, Szeleczky Ádám és Nagy Dániel hármasával közvetítette, szombaton pedig a harmadik tréninget és az időmérőt Ujvári és az idő közben hazarepülő Wéber Gábor tolmácsolták.

Joggal merült fel a kérdés tehát, hogy hova tűnt Szujó Zoltán? Azonban erre a válaszra nem kellett annyit várnunk, mint anno, Palik László távozásakor, ugyanis nem sokkal a harmadik edzést követően azt az üzenetet kommunikálta Instagram-oldalán Szujó, miszerint

„minden verseny, minden utazás és minden történet véget ér egyszer. Úgy tűnik, az én F1-es utazásom is a végéhez közeledik - legalábbis egyelőre. Sokat tanultam a világról, az emberekről és saját magamról az elmúlt 18 évben. Köszönöm, hogy figyeltetek, és ne feledjétek: #öveketbekapcsolni!”

Minden verseny, minden utazás és minden történet véget ér egyszer. Úgy tűnik, az én F1-es utazásom is a végéhez közeledik - legalábbis egyelőre. Sokat tanultam a világról, az emberekről és saját magamról az elmúlt 18 évben. Köszönöm, hogy figyeltetek, és ne feledjétek: #oveketbekapcsolni !

587 Likes, 76 Comments - Szujó Zoltán (@szujozoltan) on Instagram: "Minden verseny, minden utazás és minden történet véget ér egyszer. Úgy tűnik, az én F1-es utazásom..."

Valamivel később, a szombat délutáni órákban az MTVA kiadott egy közleményt a felek különválása kapcsán, amelyben azt állítják, hogy

„a sportriporter-kommentátor súlyosan megszegte a szerződésében vállaltakat, ezért a közmédia úgy döntött, hogy kényszerűségből felbontja a műsorvezető cégével kötött kontraktust.

A történtek miatt az MTVA a jövőben nem Szujó Zoltánnal képzeli el a Forma-1-es műsorok közvetítését. A közmédia sok sikert kíván a műsorvezetőnek a szakmai és a magánéletében.”

Szujó: Három éve tart az F1 leépítése a köztévénél

Szombaton kora délután, váratlanul jelezte Szujó Zoltán Instagramon, hogy 18 év után távozik a Forma-1 mellől, már a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzését, és később az időmérőjét sem ő közvetítette Wéber Gábor mellett. A váratlan bejelentés után még nem kívánt nyilatkozni, később viszont telefonon elmondta távozása okait: A legfontosabbal kezdem, határozottan nem politikai, hanem emberi és szakmai okok vezettek az M4 Sporttól való távozásomhoz.

Szujót telefonon kereste az Index, de először, a bejelentést követően még nem kívánt nyilatkozni az ügy kapcsán, később viszont felvázolta, mi áll távozásának hátterében. Azt rögtön tisztázta, hogy emberi és szakmai, nem pedig politikai okok miatt hagyta el a sportcsatornát.

Elmondása szerint az történt, hogy pénteken, a hanghibák miatt arra kérték őt és Wébert, hogy a közvetítés biztonsága érdekében jöjjenek haza. Ezt követően Szujó helyettesítést kért szombat délelőttre a csatorna vezérigazgatójától és főszerkesztőjétől, mert idegileg nem érezte magát alkalmasnak arra, hogy közvetítsen. Erre az a válasz érkezett, hogy már vasárnap sem kell bejönnie, mert ez a viselkedés nem elfogadható.

Ezután Szujó benyújtotta felmondását, amit akceptált is az MTVA – igaz, utóbbi lépésről akkor értesült, amikor az időmérő edzés felvezető műsorában a műsorvezető, Petrovics-Mérei Andrea közölte, hogy az MTVA megköszönte Szujó Zoltánnak a munkát, sok sikert kíván neki a jövőben.

Azt is elárulta a sportriporter, hogy ez a döntés már három éve érlelődött benne, amikor az M4 Sport elkezdte elengedni a Forma-1-es közvetítéseket, főleg a háttérben: fiatal, tapasztalattal nem rendelkező szerkesztőket alkalmaznak, elküldve a rutinosabb kollégákat, akik között nagyon sokan tehetségesek, de a jelenlegi rendszer a vezetési stílussal kombinálva nem képes arra, hogy olajozottan működjön – ez vezetett a spanyolországi malőrhöz is, amihez hasonló problémákat korábban már számtalanszor ki tudott küszöbölni a csatorna.

img_8345.JPG

Szujó Zoltán a Nagy Futam sajtótájékoztatóján. | Fotó: Kováts Olivér

Szujónál „ez volt az utolsó csepp a pohárban”, hozzátéve, hogy az utóbbi években nagyon sokat dolgozott, valósággal harcolt azért, hogy nem romoljon a közvetítések színvonala annak ellenére, hogy a háttérstábban milyen változások következtek be.

„Rengeteg munkám volt a Forma–1 itteni felépítésében, ezért is vittek át a közmédiához 2012-ben az F1 közvetítési jogainak megszerzésével. A gyerekemként tekintettem rá, ahogy kicsit az M4 Sportra is, aminek az alapjait még én tettem le, amikor pár hónapig a Telesportot vezettem. Visszatérve a Spanyol Nagydíj hétvégéjére: 2019-ben egy ilyen műszaki hiba megengedhetetlen. Részemről itt a harc vége”

– szögezte le.

Végül annyit elárult még, hogy nem tűnik el teljesen az éterből, sőt továbbra is kilátogat a Hungaroring kiemelt eseményeire, illetve a nemrégiben indult, internetes podcast műsorát, a Levezető kört is folytatja, amit Wéberrel közösen vezet.

Ezek a tények, amiket a két fél közölt a váratlan szakítás kapcsán, amihez nem kívánunk további kommentárt hozzáfűzni, habár különböző internetes portálokon, fórumokon már megindultak a találgatások a jövő kapcsán.

Az viszont biztos, hogy 123 verseny óta először nem Szujó Zoltán tolmácsolásában hallhatunk Forma-1-es futamokat (amennyiben leszámítjuk azt a 10-15 kört, amit a tavalyi Olasz Nagydíjon fellépő technikai hiba miatt Tóth Róbert – akinek távozásáról szintén nem látott napvilágot semmilyen információ, de csatornaközeli forrásokból úgy tudjuk, hogy még a szezonnyitó előtt kirúgták – és Nagy Dániel kommentáltak).

Szujó a 2013-as melbourne-i futam óta dolgozott kommentátorként, azóta néhány hónapig az M4 Sport főszerkesztője is volt, Forma-1-es munkássága azonban közel két évtizedre nyúlik vissza: előbb az MTV-ben dolgozott gyakornokként, majd az RTL Klubnál, 2002-ben utazó riporter, amely pozícióját a közmédiában is betöltötte, amikor 2012-ben visszakerültek oda a Forma-1 közvetítési jogai.

Nyitókép: Kacskovics Mihály Béla

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7014821518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totopad 2019.05.13. 05:55:33

Attól függetlenül, hogy milyen kommentátor volt -én személy szerint kimondottan szerettem őket-, amit az F1-ért és úgy unblokk az autósportért tett itthon, az igazán kalapemelő.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása