F1 - AZ ELSŐ TESZT MARGÓJÁRA: AKÁR 0,5 MÁSODPERC IS LEHET A FERRARI ELŐNYE?

barcelona-t01-thursday20-671598.jpg

Váratlan fordulatokban gazdagnak mondható a 2019-es előszezon: a jelenlegi állás szerint ugyanis ahelyett, hogy lassultak volna az autók, gyorsultak, a Mercedesnek pedig tényleg akadnak kihívói – sőt, bizonyos kalkulációk állítják, hogy akár fél másodpercre is rúghat a Ferrari előnye, de olyanok is akadnak, amelyek szerint mindhárom Ferrari-motoros együttes a V6-os éra egyeduralkodója elé került.

Habár az előző évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy roppant nehéz erősorrendet felállítani még a komplett előszezon alapján is, nemhogy egyetlen teszthét után, sőt, egyenesen blődség, akadnak olyan statisztikai adatok a barcelonai kollektív gyakorlás első négy napját követően, amiket érdemes szemügyre venni.

A legjobb köridők

barcelona-t01-thursday10-768440.jpg

A Pirelli által kiadott táblázatból leolvasható, hogy ki melyik gumikon érte el a legjobb köridejét. Abból is látható, hogy az ilyen jellegű összesített listáknak mennyire árnyalt a képe, hogy az első öt helyen egyetlen versenyzőt sem láthatunk az élcsapatok részéről – ellenben annak élen Nico Hülkenberg áll a Renault-val, akit a Toro Rosso versenyzői, az újonc Alexander Albon és Daniil Kvyat, valamint az Alfa Romeós Kimi Räikkönen és a renault-s Daniel Ricciardo követnek.

Az imént említett versenyzők mind az idei paletta leglágyabb keverékű, C5-ös gumijain futották meg egyéni legjobbjukat, de még a hatodik helyezett Valtteri Bottas is – azonban hozzá kell tenni, hogy a Mercedes egész héten a hosszú etapokra gyúrt (erre majd a körszámok boncolgatása folyamán ki is térünk), amit az a tény is bizonyít, hogy a finn csapattársa, a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton mindössze 0,12 másodperccel maradt el tőle az eggyel keményebb, C4-es abroncsokon, holott a Pirelli állítja, hogy a két gumikeverék között 6 tizedmásodperc a különbség.

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján pedig igencsak acélosnak tűnik a Ferrari SF90: mind Charles Leclerc, mind Sebastian Vettel 1:18 elejét ment (egészen pontosan Leclerc legjobbja 1:18.046, Vettelé pedig 1:18.161), méghozzá a C3-as gumikon, ami a kizárólagos gumigyártó számításai szerint 1,2 másodperccel lassabb a C5-ösnél – ehhez képest a ferrarisok csak egy tizeddel voltak lassabbak Hamiltonnál, Hülkenbergnél pedig 7-8 tizedmásodperccel.

Megállapítható az is, hogy vagy gyorsabbak lettek az idei autók az aerodinamikai szabályok ellenére – amik alapján még a Ferrari is másfél másodperces lassulással számolt –, vagy a versenyzők korábban elkezdték jobban nyomni a gázt, ugyanis Hülkenberg 1:17.393-as köre jelenleg majdnem két másodperccel gyorsabb, mint Lewis Hamilton tavaly a tesztnek ezen a pontján, vagyis féltávnál az 1:19.333-as idejével. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tavalyi gyakorlás folyamán néhány Celsius-fokkal hidegebb volt a levegő hőmérséklete, sőt, egy teljes napon keresztül ellehetetlenítette a csapatok munkáját a havazás, viszont ez idő alatt kiváló hóemberek születtek.

A legjobb köridők szerinti sorrend:

Pirelli Motorsport on Twitter

And here's what the overall times look like after four days of #F1testing @Circuitcat_eng #Fit4F1

Tisztább képet így ennek kapcsán a jövő hét végén fogunk kapni – vajon megdől-e Vettel tavalyi 1:17.182-es köre? Mindenesetre már több technikai szakember is arra a megállapításra jutott, hogy egyszerűbb első szárnyak ide, egyszerűbb első szárnyak oda, mégiscsak gyorsabbak lettek az F1-es autók.

„Jócskán gyorsabbak lesznek az autók a teszt végére, mint voltak tavaly ilyenkor, és azt hiszem, annál is gyorsabbak, mint voltak a 2018-as végén. Szóval a 2019-es gépek igencsak gyorsaknak ígérkeznek” – fejtette ki röviden gondolatait a motorsport.com hasábjain a Renault technikai igazgatója, Nick Chester.

A Toro Rosso helyettes technikai igazgatója, Jody Egginton – aki a McLarenhez távozó James Key helyét vette át – úgy véli, hogy a korai jósolgatások pesszimisták voltak, és szerinte nem éri meg alábecsülni a mérnökök zsenialitását: „Kihívások áthidalása szempontjából fantasztikusan jók a Forma-1-es mérnökök. Szerintem a kulcspont az, hogy amikor az emberek a köridő-deltáról beszélnek, akkor annak fordítása egy kicsit el van veszve.”

ap-1yg4bexbn1w11_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

„Amikor először teszteltük a szélcsatornában az új szabályok szerint konfigurált autót, a terhelhetőségből és az aerodinamikai egyensúlyból is veszítettünk, továbbá az aerodinamikai térképünk formája sem felelt meg a várakozásainknak. Számos csapatnál hasonló lehetett a helyzet” – ecsetelte a helyzetet részletesebben Eddington, majd hozzátette, hogy ilyenkor természetes, hogy mindenki a kármentésre törekszik, kihasználva az állandó tanulmányozás lehetőségét az új lehetőségek feltérképezése érdekében.

„Az idő bebizonyította, hogy a csapatok elképesztően jók azon a téren, hogy gyorsan helyrehozzák a nagy veszteségeket és lehetőségeket találjanak egy olyan szabályban is, ami további szigorításnak néz elébe. Ebben az olvasatban a tisztelet egy jó mérnöki kihívás” – zárta gondolatait.

Akkor most búcsút is inthetünk az előzéseknek és az izgalmasabb futamoknak?

A legtöbb vélemény az első teszthét után azt hangoztatja, hogy a szabályváltozások nem igazán fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket – ugyanis a leegyszerűsített vezetőszárnyaknak elsősorban azt a célt kellett volna szolgálniuk, hogy az autók könnyebben és huzamosabb ideig követhessék egymást anélkül, hogy turbulens levegő keletkezne. Ehhez képest…

„Az első szárnyak eléggé csúnyák. Nem értem, miért kell ennyire szélesnek lenniük. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt azért lettek keskenyebbek, mert a szélesebbek ártottak a versenyzésnek. Most pedig visszatértünk a széles szárnyak, talán elfelejtettünk jegyzetelni” – jegyezte meg kissé cinikusan Sebastian Vettel a motorsport.com munkatársának nyilatkozva. – „Ha az autó többi részét nézzük, az gyönyörű. De az első szárny minden csapat esetében furcsa benyomást kelt.”

barcelona-t01-monday16-502937.jpg

A német erről az ellentmondásról a gyakorlatban is megbizonyosodott: azt is elújságolta a sajtónak ugyanis, hogy szerdán több körön át is Carlos Sainz mögött autózott, s hiába volt gyorsabb a McLaren spanyoljánál körönként két másodperccel, „esélyem sem volt arra, hogy megelőzzem. Még csak közel sem tudtam hozzá kerülni”. Legfőbb riválisa, a mercedeses Hamilton hasonlót érzett Kimi Räikkönen Alfa Romeója mögött haladva, a Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko arról számolt be, hogy „versenyzőink továbbra is ugyanazt a turbulenciát érzik szélárnyékban vezetve, mint eddig” és „ez az egész csak egy rakás pénzt emésztett fel”. És érdemes visszaemlékezni arra, amikor az energiaitalos gárda részéről már korábban is felesleges pénzkidobásnak titulálták a szabálymódosításokkal járó munkálatokat.

Nico Hülkenberg pedig úgy fogalmazott, hogy az idei autók a tavalyiakhoz képest olyan, mintha lenyomták volna a Ctrl+C és Ctrl+V billentyűkombinációkat. A német azt is megállapította ugyanakkor, hogy az első benyomások alapján a féktávolságok rövidebbek lettek az idei évre, de ahhoz, hogy tisztább képet kapjanak, néhány versenynek el kell telnie.

Kevin Magnussen, a Haas versenyzője a dán BT Sportnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a plusz öt kilogrammnyi üzemanyagnak – amit az idei évtől az autókba lehet tankolni – az új szárnyak miatt nem lesz igazán jelentősége, így aligha fog eltűnni a sportágból teljesen a spórolás fogalma, ami az elmúlt években szintén sokat rontott a versenyek minőségén.

„Azt gondolom, hogy az extra üzemanyagot fel fogja emészteni a megnövekedett légellenállás, amit az új szárnyak generálnak elől és hátul. Úgyhogy meglepne, ha az idei évre teljes mértékben megálljt tudnánk parancsolni a spórolásnak. Csak reménykedni tudok abban, hogy nem lesz annyira rossz a helyzet, mint tavaly” – mondta a dán pilóta.

barcelona-t01-tuesday19-855280.jpg

Bizonyos portálok már „Brawn első bukása” címmel számolnak be az efféle fejleményekről, a német Auto Motor und Sport pedig arról cikkezett, hogy a csapatok egybehangzóan azt gondolják, hogy a 2019-es szabályváltozások nagyságrendileg azt az eredményt fogják elérni, mint a 2009-esek. Sokan arra számítanak, hogy az idei év elsősorban az időmérős csatákról fog szólni.

A thejudge13.com oldalon megjelent irományban részletesen boncolgatták ennek a műszaki hátterét. Lényeg a lényeg, hogy akkoriban az FIA azt gondolta, hogy az autók a szélesebb szárnyak révén közel tudnak maradni az előttük haladó autóhoz. 2008-ban a csapatok az „in-wash” koncepció mentén oldották meg ezt, azaz, az akkori első szárnyakat úgy tervezték, hogy a légáramlatokat befelé irányították a kerekek és az orrkúp között, majd tovább lefelé, a padlólemez irányába.

2009-ben ezt az „outwash” metódus váltotta fel, amiben a legszámottevőbb különbséget az jelenti, hogy a légáramlatokat inkább kifelé irányítják, mintsem a padlólemezhez, és ekkor debütált az úgynevezett befújt diffúzor is – ez volt az az év, amikor Ross Brawn csapata, a gyári Honda hamvaiból felemelt Brawn GP első nekifutásra bajnoki címet nyert Jenson Buttonnal. Igaz, ennek az érának az első évében a McLaren – egyedüli csapatként – tett egy kísérletet arra, hogy az „in-wash” irányzat szerinti első szárnnyal versenyezzen, ám a próbálkozás nem sült el valami jól a wokingi gárda részéről – az idény első felében Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen ennek következtében ugyanis gyakran már a Q1-ben sem jutott át a rostán az időmérő edzéseken. A szezon közepén aztán a wokingiak bevetettek egy fejlesztési csomagot, ami már az új koncepció alapján megépített első szárnyat tartalmazta – egy futammal később, a Hungaroringen Hamilton már győzni is tudott így.

barcelona-t01-tuesday3-666706.jpg

Ami meg az új szabályváltozásokat illeti, idáig csak Daniel Ricciardo nyilatkozott róluk optimistán, de még ő sem volt biztos abban, hogy álláspontja a folytatásban nem fog megváltozni. A Red Bull-tól a Renault-hoz átigazoló ausztrál arról mesélt a motorsport.com-nak, hogy szerinte célt érhetnek a szabályalkotók, ugyanis „akkor, amikor egy picit gyorsabban róttam a köröket, utolértem egy autót. Nem tudom, melyiket, de arra következtettem, hogy biztosan jobban megtankolták. Talán emiatt éreztem úgy, hogy könnyebb követnem, de olyan volt, mintha valóban jobb lenne, de nem akarok túlságosan izgatott lenni. Félreértés ne essék, turbulencia a továbbiakban is lesz, de szeretném azt hinni, hogy ez valóban a javulásnak egy jele volt.”

Akár fél másodperccel is a mezőny előtt járhat a Ferrari?

Immár több kalkuláció is kimutatta, hogy idén – legalábbis eleinte – a Ferrari lehet a favorit. Első körben a Pirelli kalkulálta ki, hogy azonos gumikon nagyjából hogyan áll a mostani erősorrend – ennek alapján a Ferrari a C5-ös gumikon akár 1:17 alatti köridőkre is képes lehet, miközben a Mercedest még a másik két Ferrari-motoros együttes, az Alfa Romeo és a Haas is beelőzheti, a ténylegesen a legjobb körrel rendelkező Renault pedig csak a hatodik helyen áll.

A Pirelli számításait is tartalmazó táblázatot a motorsport.com közölte, összehasonlítva az ismert tényeken alapuló összetett listával:

Versenyző

Leggyorsabb köridő (gumikeverék)

Versenyző

Becsült köridő a C5-ös gumikra kivetítve

Nico Hülkenberg

01:17.393 (C5)

Charles Leclerc

01:16.846

Alexander Albon

01:17.637 (C5)

Sebastian Vettel

01:16.961

Daniil Kvyat

01:17.704 (C5)

Antonio Giovinazzi

01:17.311

Kimi Räikkönen

01:17.762 (C5)

Romain Grosjean

01:17.363

Daniel Ricciardo

01:17.785 (C5)

Lewis Hamilton

01:17.377

Valtteri Bottas

01:17.857 (C5)

Nico Hülkenberg

01:17.393

Lewis Hamilton

01:17.977 (C4)

Kevin Magnussen

01:17.520

Charles Leclerc

01:18.046 (C3)

Pierre Gasly

01:17.580

Sebastian Vettel

01:18.161 (C3)

Max Verstappen

01:17.587

Lando Norris

01:18.431 (C4)

Alexander Albon

01:17.637

Antonio Giovinazzi

01:18.511 (C3)

Daniil Kvyat

01:17.704

Carlos Sainz

01:18.558 (C4)

Kimi Räikkönen

01:17.762

Romain Grosjean

01:18.563 (C3)

Lance Stroll

01:17.764

Kevin Magnussen

01:18.720 (C3)

Daniel Ricciardo

01:17.785

Pierre Gasly

01:18.780 (C3)

Lando Norris

01:17.831

Max Verstappen

01:18.787 (C3)

Valtteri Bottas

01:17.857

Pietro Fittipaldi

01:19.249 (C4)

Carlos Sainz

01:17.958

Lance Stroll

01:19.664 (C2)

Pietro Fittipaldi

01:18.649

Sergio Pérez

01:19.944 (C3)

Sergio Pérez

01:18.744

George Russell

01:20.997 (C3)

Robert Kubica

01:19.642

Robert Kubica

01:21.542 (C2)

George Russell

01:19.797


barcelona-t01-thursday19-987200.jpg

Persze, a fenti táblázatban a legfontosabb információ az, hogy az olaszok előnye jelen állás szerint fél másodperc. Már csak azért is, mert ez a különbség annak a Karun Chandhoknak is kijött, aki korábban az F1-ben is versenyzett, az elmúlt években pedig állandó szakértőként volt jelen rendszeresen a paddockban a BBC és a Channel 4 stábjának tagjaként, és az idei évtől már a Sky Sports F1 csapatát erősíti.

Karun Chandhok

Bit of number crunching from testing week 1. Corrected the one lap pace times to the C3 tyre. Obviously the tyre offset and fuel corrections are an educated guess but gives us a bit of a picture....

Az indiai egy másik módszert alkalmazott azonban: a csapatok abszolút legjobb köreit vette alapul, majd ezeket úgy próbálta átszámítani, mintha mindenki azonos – a C3-as – gumikon és megegyező üzemanyagszinttel menne. Nyilvánvalóan becslés jellegűek a számítások, azonban ez egy fokkal reálisabb képet ad talán, mint a Pirelli számítása – ezek szerint a Ferraritól fél másodpercre van lemaradva a Red Bull, 8 tizedre a Mercedes, a további sorrend pedig így fest: Haas, Alfa Romeo, Renault, Toro Rosso, McLaren, Racing Point, Williams.

Chandhok Barcelonában arra lett még figyelmes, hogy csak a Mercedes – amely szerinte és nem csak szerinte altat – teljesített két teljesen hiteles, a valóságnak megfelelő, azaz 66 körös versenyszimulációt. A Ferrari részéről viszont Vettel bemutatott két fantasztikus etapot szerdán – az egyiket a C2-es, a másikat a C3-as Pirelliken futotta, azonban a négyszeres világbajnok esetében kérdéses, hogy mennyi üzemanyaggal ment.

Természetesen a Ferrari kiemelkedő tempójára sokan felkapták a fejüket, azonban az olasz csapat újdonsült versenyzője, Charles Leclerc igyekezett csillapítani a kedélyeket – elmondta, hogy a Ferrari riválisai nyilvánvalóan altatnak, de még a maranellóiak sem hoztak ki mindent az autójukból, az SF90-ből.

„Momentán nincs jelentősége a teljesítménynek, ugyanis ez egy teszt. A többiek sem nyomják, ahogyan mi sem. Ugyanakkor azt nem tudjuk, hogy a többi csapat mennyire altat, de ez majd csak az első versenyen fog kiderülni. Ezen a teszten az a legfontosabb, hogy minden a napi program szerint alakuljon, és ez az, amit csinálunk, így boldogok is vagyunk” – idézte Leclerc szavait a RaceFans.

A megtett körök és kilométerek

m184576.JPG

Ezen tesztek alkalmával az egyik leglényegesebb kérdés az (kellene, hogy legyen), hogy mennyit tudtak körözni a csapatok. Ami a versenyzőket illeti, a két mercedeses vezeti a listát a két ferraris előtt: Hamilton, Bottas és Vettel is 300-nál több alkalommal mentek körbe a 4,655 kilométeres barcelonai pályán, míg Leclerc csak öt körrel maradt el ettől a mérföldkőtől. Leclerc mögött Albon (Toro Rosso) és a két Alfa Romeo-versenyző zárt, míg a többiek már a 250 kört sem érték el.

A Mercedes a csapatok listáján is az élen áll, második a Ferrari, az Alfa Romeo pedig itt már beelőzi a Toro Rossót – a konstruktőri címvédő brackley-i több mint 600 körrel zárt a hetet, ami több mint kilenc versenytávnak felel meg, de az olaszok ettől is csak 12 körrel, azaz körülbelül 55 kilométerrel vannak lemaradva. A Sauberről átkeresztelt svájci csapat épphogy átlépte az 500-as határt, a Toro Rosso eközben csak megközelíteni tudta azt, nyomában az anyacsapattal, a Red Bull-lal. Még a McLaren és a Renault teljesített 400-nál is több kört, a lista alját pedig a Haas, a Racing Point és a Williams triója alkotja – az imént említett három csapatból kettőnek is akadt komolyabb problémája, míg utóbbi egyenesen nyakig benne van a pácban, mivel az építési folyamatok csúszása miatt csak 2,5 napnyi késéssel tudták megkezdeni a körözést.

barcelona-t01-tuesday22-505615.jpg

A Racing Point várhatóan a jövő héten sem fog túlságosan sok időt a pályán tölteni, csak annyit, amennyit szükséges, és amennyi nem jár túlságosan nagy kockázattal. Ennek oka az, hogy a csapat híján van az alkatrészeknek, de majd még a szezon kezdete előtt jön egy komolyabb fejlesztési csomag – erről a csapat versenyzője, Sergio Pérez nyilatkozott.

„Melbourne-re lesz egy nagyon komoly csomagunk, de addig is limitált mennyiség áll a rendelkezésünkre az alkatrészekből, így nem akarunk túlságosan sokat kockáztatni. Pillanatnyilag az a legfontosabb a számunkra, hogy megértsük az autó egyensúlyát, valamint azt, hogy hogyan tudnánk javítani rajta” – idézi a mexikói szavait a GPToday.net.

ap-1yg3yjhdn1w11_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

A motorgyártókat illetően viszont már a Ferrari mellett szerepel a legtöbb megtett kilométer, a Honda pedig először tudott elmozdulni ezen a listán az utolsó helyről 2015-ös visszatérése óta – a japánoknál nyilvánvalóan sokat számít az, hogy immár két csapattal dolgoznak együtt, ráadásul minden jel arra mutat, hogy idén tényleg megtörténhet az az áttörés, amiről idáig javarészt csak nyilatkozatokban hallottunk.

A Mercedes csak harmadik a sorrendben annak ellenére, hogy a Ferrarival egyetemben három csapatot lát el erőforrásokkal, de ennek hátterében egyértelműen a Williams csapatszintű gyengélkedése van. A sort a kétcsapatos Renault zárja, bő 300 kilométerre, azaz egy versenytávnyira lemaradva a Mercedestől.

A megtett körök/kilométerek – versenyzők:

 

Versenyző

Csapat

Megtett táv

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

307 kör = 1429,085 km

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

303 kör = 1410,465 km

3.

Sebastian Vettel

Ferrari

303 kör = 1410,465 km

4.

Charles Leclerc

Ferrari

295 kör = 1373,225 km

5.

Alexander Albon

Toro Rosso-Honda

268 kör = 1247,540 km

6.

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo-Ferrari

255 kör = 1187,025 km

7.

Kimi Räikkönen

Alfa Romeo-Ferrari

252 kör = 1173,060 km

8.

Nico Hülkenberg

Renault

247 kör = 1149,785 km

9.

Pierre Gasly

Red Bull-Honda

238 kör = 1107,890 km

10.

Max Verstappen

Red Bull-Honda

237 kör = 1103,235 km

11.

Lando Norris

McLaren-Renault

236 kör = 1098,580 km

12.

Daniil Kvyat

Toro Rosso-Honda

214 kör = 996,170 km

13.

Carlos Sainz

McLaren-Renault

209 kör = 972,895 km

14.

Romain Grosjean

Haas-Ferrari

198 kör = 921,690 km

15.

Daniel Ricciardo

Renault

186 kör = 865,830 km

16.

Lance Stroll

Racing Point-Mercedes

151 kör = 702,905 km

17.

Kevin Magnussen

Haas-Ferrari

125 kör = 581,875 km

18.

Sergio Pérez

Racing Point-Mercedes

97 kör = 451,535 km

19.

Pietro Fittipaldi

Haas-Ferrari

61 kör = 283,955 km

20.

Robert Kubica

Williams-Mercedes

48 kör = 223,440 km

21.

George Russell

Williams-Mercedes

40 kör = 186,200 km

 

A megtett körök/kilométerek – csapatok:

 

Csapat

Motorgyártó

Megtett táv

1.

Mercedes

Mercedes

610 kör = 2839,550 km = 9,242 versenytáv

2.

Ferrari

Ferrari

598 kör = 2783,690 km = 9,061 versenytáv

3.

Alfa Romeo

Ferrari

507 kör = 2360,085 km = 7,682 versenytáv

4.

Toro Rosso

Honda

482 kör = 2243,710 km = 7,303 versenytáv

5.

Red Bull

Honda

475 kör = 2211,125 km = 7,197 versenytáv

6.

McLaren

Renault

445 kör = 2071,475 km = 6,742 versenytáv

7.

Renault

Renault

433 kör = 2015,615 km = 6,561 versenytáv

8.

Haas

Ferrari

384 kör = 1787,520 km = 5,818 versenytáv

9.

Racing Point

Mercedes

248 kör = 1154,440 km = 3,758 versenytáv

10.

Williams

Mercedes

88 kör = 409,640 km = 1,333 versenytáv

 

A megtett körök/kilométerek – motorgyártók:

 

Motorgyártó

A motorgyártó által ellátott csapatok

Megtett táv

Az egy csapatra átlagosan jutó km-ek

1.

Ferrari

Alfa Romeo, Ferrari, Haas

610 kör = 2839,550 km

2310,42 km / csapat

2.

Honda

Red Bull, Toro Rosso

598 kör = 2783,690 km

2227,42 km / csapat

3.

Mercedes

Mercedes, Racing Point, Williams

507 kör = 2360,085 km

1467,88 km / csapat

4.

Renault

McLaren, Renault

482 kör = 2243,710 km

2043,55 km / csapat

Fotó: Pirelli F1 Media, Mercedes Media Database, Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr414644921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása