F1 - ŰRIDŐVEL RICCIARDÓÉ A MONACÓI POLE – DE VAJON VÉGET ÉR-E AZ ÁTOK?
Forma-1 2018: Monacói Nagydíj - Időmérő edzés

daniel_ricciardo_f1_grand_prix_monaco_qualifying_ivipge-n2n0x.jpg

Daniel Ricciardo valósággal oktatta a mezőnyt a monacói hétvége kvalifikációján: egy 1:11-en belüli körrekorddal utolérhetetlen volt a Red Bull ausztrálja. Viszont az még kérdés, hogy szerencsét vagy balszerencsét hoz-e ez a vasárnapi futamon, ugyanis pole pozíciós utoljára 2014-ben tudott nyerni a hercegségben.

Magyar idő szerint a délutáni órákban került sor a Monacói Nagydíj időmérő edzésére, amely a 18 perces Q1-gyel indult szokás szerint. Az élen az összes szabadedzést az élen záró Daniel Ricciardo végzett egy 1:12.0-ás köridővel, az ausztrál mögött pedig a ferraris Sebastian Vettel és a két Mercedes-pilóta, a sokáig a kiesőzónában tanyázó Valtteri Bottas és Lewis Hamilton végzett, mindhárman 1:12.4-es körrel. Nagy meglepetést okoztak a csütörtöki nap és a szombat délelőtt során kissé küszködő McLaren-Renault-k, a williamses Sergey Sirotkin, valamint a hazai pályán versenyző Charles Leclerc, akik csont nélkül, a TOP-10-ben zárva jutottak tovább.

Kiesett – az edzéseken látottak alapján – kisebb meglepetésre Brendon Hartley, akin kívül még Marcus Ericsson, Lance Stroll, Kevin Magnussen, valamint az a Max Verstappen búcsúzott, akinek az autóját nem tudta időben helyreállítani a Red Bull az utolsó tréningen, az Uszoda-sikánban történt balesetet követően. Igaz, a végén többen sem tudtak javítani, mert utolsó 1-2 percben Leclerc elfékezte magát a célegyenes végén, kiment a bukótérbe, ahonnan csak kisvártatva – és figyelve arra, hogy ne ismételje meg Verstappen és Stroll banális akciói a szabadedzésekről – tért vissza a pályára.

A Q2 sem alakult kevésbé mozgalmasan, de ennek ellenére megint Ricciardo volt az uralkodó, aki 1:11.278-cal ezen a hétvégén sokadik alkalommal futotta meg a nem hivatalos monacói pályacsúcsot. A Red Bull-os mögött a Ferrarik, a Mercedesek – amelyeknek versenyzői az etap elején még az ultralágy gumikon próbálkoztam, de ez a húzás nem jött be nekik –, a Force Indiák, a spanyolok – Alonso és Sainz –, valamint a Toro Rosso pilótája, Pierre Gasly jutott be a zárószakaszba. Ez azonban Nico Hülkenberg, Stoffel Vandoorne, Sirotkin, Leclerc és a haasos Romain Grosjean kiesését jelentette.

f1_grand_prix_monaco_qualifying_zn8deobrjqrx.jpg

Ma nem volt ellenszer Ricciardo ellen.

Az utolsó szakaszban pedig már alig néhány percet követően egy elképesztően jó, 1:10.810-es (!!!) kört rakott össze Ricciardo, amellyel félidőnél majd’ fél másodpercet adott a mögötte lévőnek. A második, egyben utolsó csörtében pedig már senki sem tudott ennél gyorsabb autózni, mivel az ausztrál számára ez az űridő elegendőnek bizonyult élete második F1-es pole pozíciójához. Mögötte egykori csapattársa, Sebastian Vettel végzett, a második sorba meg Hamilton és Räikkönen ért oda.

Bottas ezúttal honfitársa mögött, az ötödik helyen végzett, a harmadik sorba – Verstappen balesetének köszönhetően – pedig még Esteban Ocon tudott kvalifikálni. Az első tíz felállása Alonso, Sainz, Pérez és Gasly sorrendben zárult.

A 78 körös monacói verseny vasárnap délután, 15 óra 10 perckor rajtol majd el, az eseményeket élőben kísérhetjük figyelemmel az M4 Sporton.

Már csak az a kérdés, hogy megtör-e a pole pozíciósok monacói átka (2014 óta senki sem tudott az élről rajtolva nyerni a 3.3 kilométeres pályán), illetve véget ér-e Ricciardo szériája, miszerint csak hátsóbb rajtpozícióból indulva tud nyerni… Ezekre a kérdésekre holnap választ kapunk!

Az időmérő edzés végeredménye:

f1_2018_mon_q.jpg

Fotó: Zimbio | Táblázat: F1 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7114004504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása