F2 - KÁOSZ ÉS BOXBALESET UTÁN FÖLÉNYES MARKELOV-SIKER A MONACÓI FŐFUTAMON
Forma-2 2018: Monaco - Főfutam

_54i2237_4448381.jpg

Összesen kétszer gördült pályára a biztonsági autó, mialatt egy futam fő esélyesei egymással ütközve hullottak el, a bajnokaspiránsok közül csak Norris ért célba, ő is csupán a 6. pozícióban. A 42 körös verseny végül Artem Markelov győzelmét hozta, aki tanítani való módon bánt a gumikkal, és ez volt a kulcsa a sikerének.

Kissé szokatlan módon már pénteken délelőtt sor került a Forma-2-esek főversenyére, amelyen viszont nem állt rajthoz mind a 20 versenyző. Ugyanis valamivel a rajt előtt kiderült, hogy Sergio Sette Câmara keze megsérült a pénteki időmérő edzésen elszenvedett balesetben, az FIA orvosi delegáltja pedig emiatt nem engedte rajthoz állni a carlinos brazilt és még a szombati sprintversenyen való indulása is erősen kérdéses. Ezzel már maga Sette Câmara is negatívan tekint a bajnoki esélyeire, ugyanis Barcelonában az időmérőn, majd a sprintfutamon is meghibásodott az autója, Bakuban pedig egy kizárás révén egy második helyet veszített el.

FIA F2 Monaco 2018 Race1 Start Ghiotto Hits Wall

FIA F2 Monaco 2018 Race1 Start Ghiotto Hits Wall - French Commentary

A rajtnál Alexander Albon jól el tudott rugaszkodni, így De Vries és Markelov előtt tudott maradni. Nem sikerült mindenkinek túlságosan jól a start, ugyanis Santino Ferrucci a Trident-Dallarával a rajtrácson ragadt, míg Luca Ghiotto camposos gépét a Charouz színeiben versenyző honfitárs, Antonio Fuoco kente fel a szalagkorlátra – utóbbi baleset miatt pedig azonnal pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Valamivel később Fuocót baleset okozásáért egy áthajtásos büntetéssel sújtották a stewardok.

Viszont a 3. körben már folytatódott a verseny, nagyon simán lezajlott az újraindítás. A kör végén azonban De Vries már elkezdte lopni a távolságot Albonnal szemben, mialatt a duó meglógott Markelov elől.

A 7. körben felbukkant ismét a sárga zászló, miután George Russell, a bajnoki pontverseny 3. helyezettje nekiment a falnak a Rascasse-kanyarban. Mint kiderült, az ART-os brit éppen előzni akarta az ardenes Maximilian Günthert, de elmérte a féktávot. Szerencsére legalább a monacói pályabírók gyorsan dolgoztak, így hamar elkerült az útból a tavalyi GP3-as bajnok autója.

Eközben az élen elkezdett fogyatkozni a távolság az Albon-De Vries duó és Markelov között, de az orosz nem tudott DRS-távolságon belülre kerülni, mert utána beálltak egy tempóra.

FIA Formula 2 Championship - Monaco 2018 Race 1 - Norris Crashes Into Boschung

Uploaded by Moto Fever2 on 2018-05-25.

A 13. körben ismét szerepet kapott a sárga zászló, majd a biztonsági autó is, ugyanis az utolsó kanyarkombinációban a túlságosan sietős Lando Norris nekilökte a falnak Ralph Boschungot, aki az MP Motorsport autójával kiesett a versenyből. A Carlin pilótáját találták később vétkesnek az esetben, aki így egy áthajtásos büntetést kapott úgyszintén.

Egy körrel később egy drámai pillanat szólt bele a verseny alakulásába: De Vries ki akart jönni a depóba, ám erre későn reagált Albon és így a boxbejáratnál összeütköztek, aminek következtében mindketten visszább estek a sorrendben, főleg a DAMS pilótája, akinek az autóját még irányba kellett állítani és csak utána cseréltek le rajta a kerekeket.

FIA Formula 2 Championship - Monaco 2018 Race 1 - Leaders Albon DeVries Crash Entering Pits

Uploaded by Moto Fever2 on 2018-05-25.

Így a 16. körben Markelov, Arjun Maini, Jack Aitken, Nirei Fukuzumi és Nicholas Latifi sorrendben került sor az újraindításra, azonban az első ötből ekkor még senki sem esett túl a kötelező kerékcseréjén. Két körrel később De Vries látványosan elkezdett tempót veszíteni, ami miatt előbb Maximilian Günther, majd a csapattárs Sean Gelael húzott le mellette könnyedén, utána pedig már sorra veszítette a pozíciókat, amiből arra lehet következtetni, hogy az Albonnal való koccanásban megsérült az autója. A holland végül a 21. körben feladta a versenyt.

A következő néhány körben Markelov az élen minden erőfeszítésével azon volt, hogy az élen optimális különbséget építsen a 8. helyen álló Gelaellel szemben, aki még a második biztonsági autós fázis előtt kint járt a szerelőinél. Az orosz pilóta – számos pokolian gyors kört követően – a 35. kör elején jött ki a pitbe kerékcserére, amely után bőven vissza tudott jönni a Prema indonéz versenyzője elé.

Miután öt körrel a vége előtt Latifi is megejtette a kiállását, Markelov, Gelael, Roberto Merhi, Louis Deletraz és Maini sorrend alakult ki a TOP-5-ben.

_54i3846_4448709.jpg

Három boldog ember a dobogón.

A kockás zászlóig Markelov majdnem 11 másodperces előnyt épített ki Gelaellel szemben, megszerezve idei második győzelmét. Az indonéz pilóta pedig a harmadik pozícióban célba érő, ex-F1-es Roberto Merhivel egyetemben első dobogós helyezésének örülhet a bajnokságban.

Louis Deletraz ért célba negyedikként a Charouz gépével, beállítva legjobb F2-es eredményét, mögötte Maini és Norris szelték át a célvonalat. Az első tíz sorrendjét Aitken, Fuoco, Latifi és Fukuzumi tették teljessé. Összesen 13-an értek célba, a pontzónán kívül Günther, Roy Nissany és Ferrucci – akinek az idejéhez hozzáadtak 5 másodpercet boxutcai gyorshajtásért – fejezték be a versenyt.

Tadasuke Makino, Albon, De Vries, Boschung, Russell és Ghiotto pedig nem látták meg a kockás zászlót.

A sprintversenyt szombaton 17 óra 20 perctől fogják lebonyolítani, amelyet az M4 Sport 23:20-tól tűz képernyőre, felvételről.

A főfutam ideiglenes eredményei:

f2_2018_monaco_r1.jpg

Fotó: FIA F2 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3714001000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása