GP3 - ÚJONCGYŐZELEM, ALESI ÚJABB SPRINTFUTAMOS SIKERE ÉS A VERSENYZŐ, AKI KÉT 2. HELLYEL VEZETI A BAJNOKSÁGOT
GP3 2018: Barcelona - Főfutam, Sprintfutam

_54i1821_4446377.jpg

Az újonc Nikita Mazepin, valamint a sprintfutamos menő, Giuliano Alesi győzelmeivel indult a GP3-as szezon 2018-ban, míg a bajnokságot egy forduló után Anthoine Hubert vezeti, aki két második hellyel kezdte az idényt.

A szombati nap folyamán sor került a GP3-as széria 2018-as szezonjának első versenyére, amely a barcelonai főfutam volt. A piros lámpák kialvását követően borzasztóan gyenge rajtot fogott a pole pozícióból Leonardo Pulcini, a Campos Racing olasz versenyzője, aki így visszaesett az ötödik helyre, a vezetést pedig az ART Grand Prix orosz pilótája, Nikita Mazepin vette át.

Az orosz versenyző pedig szinte azonnal kiépített egy két másodperces előnyt, amely csak tovább növekedett, amikor az üldözők elkezdtek egymással csatázni – ennek köszönhetően pedig a 22 körös verseny befutójáig már nem is talált legyőzőre Mazepin, aki első versenyét győzelemmel zárta. A 12. körben aztán a Ferrari-junior Callum Ilott a DRS segítségével a célegyenes végén körbeautózta ART Grand Prix-s csapattársát, Anthoine Hubert-t a második helyért. Néhány körrel később azonban egyértelművé vált, hogy a verseny azon szakaszában a francia versenyző csupán spórolt a gumijaival, így később visszaelőzte a Forma-3-as Európa-bajnokságból érkezett brit pilótát.

_r3i6047_4446839.jpg

Mindeközben Pulcini feljött a negyedik helyre, de csak annak köszönhetően, hogy az MP Motorsport franciája, Dorian Boccolacci hibázott a 3-as kanyarban és így az olasz előtt megnyílt a múlt. A francia versenyző ezután nyomás alá került, amelyet kihasználva a Jenzer Motorsport újonca, David Beckmann és a Ferrari-növendék tridentes, Giuliano Alesi is utolérte őt, de megelőzni már egyikőjük sem tudta a németet.

A nyolcadik helyért vívott csatából végül Juan Manuel Correa, a Jenzer pilótája került ki győztesként, miután a jobb gumikezelésének köszönhetően meg tudta előzni két körrel a vége előtt Jake Hughes-t, amely az amerikainak a fordított rajtrács sprintversenyre a pole-t jelentette. A brit pedig korábban Alessio Lorandival meccselt, ám az olasz pilóta egyszer kiszorult a pályáról az 1-es kanyar külső ívén, amely miatt a kavicságyat is megjárta – így végül a 11. lett.

Pedro Piquet, a háromszoros Forma-1-es világbajnok Nelson Piquet fia a kilencedik pozícióban fejezte be első GP3-as versenyét, míg a TOP-10-et Diego Menchaca tette teljessé mindannak ellenére, hogy a szabadedzésen számottevő időt veszített egy hidraulikai problémának köszönhetően. Csapattársának, a finn Simo Laaksonennek – aki a 16. helyen zárt – is voltak bőven gondjai, többek között azzal, hogy a Campos Racing szerelői az autón felejtettek néhány kábelt és a hűtőberendezést, mialatt elhagyták a rajtrácsot.

A vasárnap délelőtt, vizes körülmények között lebonyolított sprintfutamon a rajtnál a második helyről induló Giuliano Alesi tört az első pozícióba, miután nagy nehezen megúszott egy komolyabb koccanást a Jenzer Motorsport versenyzőivel, Juan Manuel Correával és David Beckmann-nel az 1-es kanyarban.

Ezt követően a tridentes francia pilótára az ART Grand Prix pilótája, Anthoine Hubert kapaszkodott fel, aki egy kör leforgása alatt felzárkózott a hetedikről a második helyre.

GP3 Series 2018. Race 1 Circuit de Barcelona-Catalunya. Pedro Piquet Crash

Uploaded by CrashRacing2 on 2018-05-13.

Nem sokkal később pályára kellett küldeni a biztonsági autót, ugyanis Pedro Piquet megcsúszott a 9-es kanyarból kigyorsítva és a gumifalnak vágódott az autójával.

Az újraindításnál Alesi 2.5 másodpercre meglógott, de nemsokára, egy második biztonsági autós fázis miatt ez az előny is semmissé vált, köszönhetően Gabriel Aubry egy koccanás utáni félreállásának a 7-es kanyarnál. Végül még egy alkalommal kellett megtörni hasonló módon a mezőny lendületét, amikor Tatiana Calderón csúszott ki ugyanott nem sokkal az után, hogy slick abroncsokra váltott.

Már csak egy kör volt hátra, amikor ismét megkapta a zöld zászlót a mezőny, azonban Giuliano Alesi győzelmére nem volt senki sem veszéllyel, miután a francia két másodperces előnyre tett szert a 4.6 kilométer alatt – így a tridentes negyedik győzelmét aratta a GP3-ban, megelőzve Hubert-t és Juan Manuel Correa megelőzése után a dobogó legalsó fokára felálló Jake Hughes-t. Az MP Motorsport pilótái közül Dorian Boccolacci és Niko Kari szereztek pontokat, miután ötödikként és hatodikként intették le őket, Ilott előtt. Az utolsó pont ezúttal a finn újoncé, Simo Laaksonené lett, a TOP-10-et Leonardo Pulcini és az esős körülményeket között és a mezőnyben autózva láthatóan küszködő Nikita Mazepin tette teljessé.

dder1gqw4aamax9.jpg

Az ex-F1-es pilóta és a 2014-es GP2-bajnok Jolyon Palmer öccse, Will Palmer hiába próbálkozott merész taktikával abban a formában, hogy a kezdetektől fogva a száraz pályára való gumiabroncsokon próbálkozott, csak a 13. lett végül.

David Beckmann a rajt után egy jó ideig a harmadik pozícióban haladt, de aztán koccant Pulcinivel, ami miatt defektet kapott. A német pilóta a csapattárs Calderónhoz hasonlóan a kényszerű boxkiállását követően a slick abroncsokon próbálkozott, de a többi próbálkozó mintájára csak szenvedett azokon.

Egy forduló után kisebb meglepetésre az az Anthoine Hubert vezeti a bajnokságot, aki idáig „csak” két második helyet szerzett. Az ART GP franciája a maga 32 pontjával 7 egységgel van csapattársa, Nikita Mazepin előtt és 9-cel a tridentes Giuliano Alesi előtt.

A GP3 mezőnyének legközelebb bő egy hónap múlva, a június 24-i hétvégén esedékes Francia Nagydíjon lesz jelenése.

A barcelonai főfutam végeredménye:

gp3_2018_esp_r1.jpg

A barcelonai sprintfutam végeredménye:

gp3_2018_esp_r2.jpg

Fotó: GP3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4813944484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása