F1 - LEWIS HAMILTON 12. MESTERHÁRMASA
Forma-1 2017: Spanyol Nagydíj, Statisztikák

2017_russian_gp_race_day_090.jpg

Az előző 10 évben a Spanyol Nagydíj 10 különböző győztest hozott, ám vasárnap megszakadt ez a sorozat...

Másfél héttel ezelőtt, Barcelonában megrendezték az idei ötödik Forma-1-es versenyt, amely egy komolyabb Mercedes-Ferrari csatával zárult, Hamilton győzelmével pedig egy nagyon komoly sorozat tört meg a Circuit de Barcelona-Catalunya aszfaltcsíkon. Íme a Spanyol Nagydíj hivatalos statisztikái:

  • A Mercedes #44-es rajtszámú versenyzője, Lewis Hamilton annak köszönhetően, hogy a 44. körben megelőzte ferraris riválisát, Sebastian Vettelt, megszerezte a második barcelonai győzelmét, és ezzel 11 év után ő lett az első duplázó a dél-európai országban. Rajta kívül a jelenlegi mezőnyben csak Kimi Räikkönen és Fernando Alonsónak van két futamgyőzelme a barcelonai aszfaltcsíkon. Hamiltonnak pedig ez volt az idei második, és pályafutása során az 55. győzelme.

  • Viszont Hamilton nem csak a futamgyőzelmet szerezte meg, hanem a pole pozíciót is, ráadásképpen még a leggyorsabb kört is megfutotta - ezt a kombinációt, a mesterhármast idén másodjára tudta produkálni, pályafutása során pedig 12. alkalommal. Ezzel az örökranglistán Hamilton Jim Clark elé, a második helyre került, 10-el lemaradva Hamilton mögött. Az aktív mezőnyben a következő Sebastian Vettel: neki nyolc mesterhármasa van.

    2017_russian_gp_race_day_170.jpg
  • Sebastian Vettel az újabb második helyével továbbra is elmondhatja magáról 2017-ben eddig minden versenyt a legjobb háromban zárt. A bajnoki pontversenyt még mindig vezető Vettel így már 91 dobogós helyezésénél tart már, hattal elmaradva Fernando Alonsótól, aki e tekintetben az örökranglista negyedik helyén áll.

  • Mindeközben a Ferrari és a Mercedes másik versenyzője, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas az első 2017-es kiesését könyvelhette el - előbbi vesztét baleset, utóbbiét turbómeghibásodás általi motorhiba okozta. Daniel Ricciardo pedig idén először felállhatott a dobogóra: a Red Bull ausztrálja utoljára a tavalyi Mexikói Nagydíjon zárt a TOP-3-ban.

  • Egyúttal Daniel Ricciardo volt az utolsó versenyző, aki a futamgyőzteshez képest körön belül zárta a versenyt. Utoljára a 2008-as Brit Nagydíjon volt példa arra, hogy a 4. helyezett pilótát már körhátrányban intette le a kockás zászló - véletlen egybeesés, hogy azt a futamot is Lewis Hamilton nyerte meg.

    2017_russian_gp_race_day_031.jpg
  • Bottas és Räikkönen betlijével immár csak a Force India mondhatja el magáról, hogy az idei eddigi összes futamot mindkét autójával a pontszerző zónában végzett: Sergio Pérez a 4., Esteban Ocon pedig az 5. lett. Egyúttal mindkettejük számára folytatódott a pontszerzési széria: Péreznek ez volt zsinórban a 15. futama, amelyet a legjobb tízben zárt, Oconnak meg az 5.

  • Nico Hülkenberg és a Renault pedig sorozatban a harmadik pontszerzésének örülhetett - a német az idei eddigi legjobb eredményét is megszerezte a 6. helyével.

  • Carlos Sainz meg a 7. helyen célba érve mondhatja el magáról ugyanezt. A Toro Rosso másik versenyzője, Daniil Kvyat pedig a 19. helyről felzárkózva lett kilencedik, idei második pontszerzését abszolválva.

    2017_russian_gp_race_day_071.jpg
  • Pascal Wehrlein pályafutása során másodjára szerzett ponto(ka)t, és a 8. helyével megszerezte a Sauber istálló első 2017-es világbajnoki egységeit. Az első pontszerzéséhez a 2016-os Osztrák Nagydíjig kell visszamenni az időben - akkor a 10. lett a Manorral.

  • A helyiek kedvence, Fernando Alonso pedig idén először látta meg a kockás zászlót. A 12. helye meg a McLaren idei eddigi legjobb eredményének számít. Azonban a kétszeres világbajnok az Indy 500-as kalandja miatt kihagyja a Monacói Nagydíjat, és Jenson Button lesz a helyettese, aki tavaly a 9. lett. Vajon a brit révén Monacóban meglesznek a wokingi együttes első pontjai?

Forrás: f1.com
Fotó: Makformula1

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5612536123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása