F1 - HIVATALOS: CSŐDBE MENT A MANOR!
A történelem ismétli önmagát, újra 10 csapat lehet a Forma-1-ben!

2016_usgp_friday_140.jpg

Váratlan, szomorú és sajnálatos módon igaz hír látott napvilágot pénteken délelőtt, miszerint a Manor Racinget üzemeltető cég csődeljárás alá került.

Már a reggeli órákban azt spekulálták, hogy a Manor Racinget üzemeltető cég, a Just Racing Services Ltd. csődeljárás alá került, azt követően, hogy nem sikerült új tulajdonost keríteni a Forma-1-es istállónak. Viszont órákkal később a hír hivatalos megerősítést nyert a csapat felett az irányítást átvevő FRP Advisory LLP cég részéről, nemsokára pedig az aktuális tulajdonostól, Stephane Fitzpatricktől is.

Geoff Rowley, a kirendelt adminisztrátor a csapat banbury-i főhadiszállásán már össze is hívta a csapat 212 alkalmazottját, akikkel közölte, hogy egyelőre nem fognak elbocsátások történni a Manornál, viszont csak nagyon limitált lehetőséggel tudják kivitelezni azt, hogy a gárda ott legyen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj rajtrácsán.

"A csapat számottevő fejlődésen ment keresztül 2015 eleje óta, amelynek csúcspontjaként még egy világbajnoki pontot is szerzett az előző Forma-1-es szezonban. Viszont abban a tekintetben nem változott a pozíciójuk, hogy egy Forma-1-es csapat működése állandó befektetést igényel." - ecsetelte Rowley, aki anno, 2014 végén is az istálló csődbiztosa volt.

"Az elmúlt hónapok folyamán a vezető menedzsment fáradhatatlanul ügyködött azon, hogy befektetőt találjon a csapat jövőjének bebiztosításához, de sajnálatos módon nem jártak sikerrel a számukra elérhető időn belül. Emiatt nem igen maradt más alternatívájuk, mint csődvédelmet kérjenek a JRSL-re. A kirendelt adminisztrátorok jelenleg a csoport lehetőségeit vizsgálják."

2016_italian_gp_saturday_091.jpg

Rowley azt is hozzátette, hogy a csapat életben maradása csak azon esetben lehetséges, ha záros határidőn belül sikerül új befektetőket találni: "A csapat részvétele most a csődvédelmi folyamat végkimenetelen fog múlni, valamint az érdeklődőkkel folytatott tárgyalásokon, amelyekre a lehetőségek meglehetősen korlátozottak."

Végül pedig kitért arra, hogy noha a csapattagok decemberi fizetésüket is megkapták, és egyelőre nem fenyegeti őket a kirúgás veszélye, a jövőjük egyáltalán nem mondható biztosnak: "A személyzet helyzete attól függ, hogy sikerül-e befektetőket találni azon a záros határidőn belül, amely rendelkezésre áll."

Ahogyan pedig említettük, a Manor jelenlegi tulajdonosa, Stephane Fitzpatrick is megszólalt az üggyel kapcsolatosan. Röviden összefoglalva annyit nyilatkozott, hogy már 2015 elején tiszta volt az életben maradás feltétele, miszerint a konstruktőri bajnokságot a dollár tízmilliókat érő 10., vagy annál előkelőbb pozícióban kell zárni - viszont ezt a célt a drámai Brazil Nagydíjon történtek miatt nem sikerült teljesíteni, ugyanis ekkor a Sauber átugrotta a Manort a pontversenyben Felipe Nasr 9. helyével. Így pedig most kétséges az istálló jövője. Emellett arra is kitért, hogy a szezon folyamán a Manor tárgyalt különféle befektetőcsoportokkal, sőt, decemberben ázsiai felekkel sikerült eljutni a megegyezésig, de sajnálatosan módon még azt megelőzően lejárt az előre megszabott határidő, hogy a tranzakció végbement volna. Ugyanakkor nem akartak úgy nekivágni még egy idénynek, mint 2015-ben, azaz teljes bizonytalanságban.

Innentől kezdve pedig már szinte csoda kell ahhoz, hogy a Manor Racing csapatát a jövőben is láthassuk a Forma-1 mezőnyben. Viszont így jó eséllyel 10 csapat fog részt venni a számottevő szabályváltozásokat magában foglaló, 2017. évi szezonban.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9912104951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorrowed 2017.01.08. 07:30:00

bocsi, van egy kis elírás.
A város szimplán Banbury.
☺️
Jo hely. plusz még 7-8 forma 1-es csapat van a környéken.

Kováts Olivér/KO · http://brakingnewsmotorsport.blog.hu 2017.01.08. 17:31:11

@sorrowed:

Kedves sorrowed!

Köszönöm szépen, hogy szóltál! Javítom a hibát! :) További kellemes időtöltést kívánok az oldalon!

Amator 2017.01.08. 21:24:42

Nem irigylem őket, másfél éve ugyanez történt a Lotus-nál is. Ott szerencsére 2 héttel a csődbiztos előtt bejelentette a Renault hogy visszatér Enstone-ba, így jól végződött a dolog, de azért rossz volt nézni, ahogy féléven keresztül épült le minden, italautomata, kantin, konyha, beszállítók elmaradtak, stb.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása