F1 - SZINGAPÚR, 2016: ROSBERG MEGNYERTE A 200. FUTAMÁT!

nico_rosberg_f1_grand_prix_singapore_1f6ei9gnxj4x.jpg

Egy izgalmas rajt és egy szoros hajrá után a mercedeses Nico Rosberg nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat, amely a német számára pályafutása 200. futama volt. A győzelmével pedig visszavette az első helyet a pontversenyben.

Magyar idő szerint 14:00-kor vette kezdetét a Forma-1 Világbajnokság 2016-os szezonjának 15. versenye a Szingapúri Nagydíj. Az élről Nico Rosberg indulhatott, mellőle Daniel Ricciardo, a második sorból pedig Lewis Hamilton és Max Verstappen várhatták a piros lámpák kialvását. A rajtrácson azonban 22 helyett csak 21 autó volt, ugyanis Romain Grosjean a Haas-Ferrarival nem tudott elindulni, ugyanis az autóval műszaki gondok támadtak.

A 61 körös éjszakai futam kapásból egy óriási balesettel indult: a Force Indiával Nico Hülkenberg vágódott neki a bokszfalnak, a rosszul rajtoló Max Verstappen mellé beszoruló Carlos Sainz Jr. a Toro Rossóval megpöckölte a német autóját. Ennek következtében pedig a biztonsági autót azonnali hatállyal pályára kellett küldeni, így a Forma-1 történetének 9. Szingapúri Nagydíja sem telt el Safety Car-fázis nélkül.

Eközben az első három helyen nem történt változás: Rosberg megőrizte a vezetést Ricciardo és Hamilton mögött, mögéjük a Ferrarival Kimi Raikkonen és a McLaren-Hondával remekül rajtoló Fernando Alonso zárkózott föl. 

Az újraindításra egészen a 3. kör elejéig kellett várni. Azonban ekkor is hiába lengették már a zöld zászlókat és villogtak a zöld lámpák, egy pályabíró a célegyenes még ott gyűjtögette a törmelékeket! De szerencsére a férfi időben kapcsolt, és a lehető leggyorsabban menekült le az aszfaltcsíkról. Vérfagyasztó látvány volt.

Ezután egy jó ideig érdemi változás nem következett be az elejében - sem az első, sem a második bokszkiállások alkalmával. Igaz, utóbbi esetében történt egy kisebb parázscsata Lewis Hamilton és Kimi Raikkonen között, ugyanis a brit hibája után a finn előzött, de a kettejük közötti sorrend nemsokára visszaállt az eredeti státuszba.

A versenyvégi bombát Lewis Hamiltonék robbantották, ugyanis a brit esetében a Mercedes áttért a "B-tervre" a 45. körben. Ezzel pedig egy dominóeffektus indult be, ugyanis Ricciardo és Raikkonen is megejtette a 3. bokszkiállást, Rosberg viszont nem - a német úgy döntött, hogy kopottas lágy gumijain próbálja meg átvészelni az utolsó etapot.

Ez pedig igencsak izgalmas véghajrá produkált, ugyanis Daniel Ricciardo egy vérszomjas oroszlán módjára kezdte el leharapdálni a közel 30 másodperces hátrányát, amely eleinte körönként 2-4, majd 1-2 másodpercekkel fogyatkozott. Aztán az 57. körben Ricciardo is tapadást veszített a szuperlágyakon, s mire a piros oldalfalú Pirellik újra magukhoz tértek, addigra már késő volt.

Végül a kockás zászló pillanatában 488 ezredmásodperc döntött a két pilóta között, a mercedeses Nico Rosberg javára, aki így pályafutása 22. és idei 8. futamgyőzelmét a jubileumi, 200. futamán. Daniel Ricciardo karmai közül pedig megint kicsúszott egy győzelmi sansz, így a Red Bull ausztráljának megint be kellett érnie egy 2. hellyel. A dobogó legalsó fokára a ferraris Kimi Raikkonent maga mögött tartó Lewis Hamilton lett a harmadik. Ezzel a befutóval pedig változás történt a pontverseny élén: most Nico Rosberg az első, 8 ponttal megelőzve csapattársát, Hamiltont.

A Ferrarival Sebastian Vettel egy briliáns kármentést mutatott be azzal, hogy a 22. rajtkockából indulva bejött ötödiknek. Mögötte a Red Bull-lal Max Verstappen lett a hatodik a rossz rajt után, megelőzve a parádésan teljesítő mclarenes Fernando Alonsót, aki a 7. helyen látta meg a kockás zászlót. Sergio Perez pedig a 8. helyével visszaszerezte a Force Indiának a negyedik helyet a konstruktőri összetettben, igaz, csak egy ponttal lenyomva a Williams csapatát. A pontszerzők névsorát a mai nap folyamán szintén nagyon jól versenyző toro rossós Daniil Kvyat, valamint az Orosz Nagydíj óta először pontot szerző Renault-pilóta, Kevin Magnussen zárta.

A futamot 18-an fejezték be, miután Grosjean és Hülkenberg mellett Jenson Button és Valtteri Bottas is kiálltak a versenyből. A futam élő közvetítése erre a linkre kattintva érhető el.

Az idei szezonból már csak hat futam van hátra, a következő állomás pedig Sepang lesz, ahová két hét múlva fog ellátogatni a száguldó cirkusz mezőnye.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

cspeipnwgaayn6p.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9411719235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása