F1 - NEWEY: A DUPLA DIFFÚZOR CSAK EGY LECKE VOLT A MCLARENNEK ÉS A FERRARINAK MAX MOSLEYTÓL

f1-brazilian-gp-2009-lewis-hamilton-mclaren-mercedes-kimi-raikkonen-scuderia-ferrari.jpg

Adrian Newey, a Red Bull tervezője szerint a 2009-es dupla diffúzoros ügy csak Max Mosley leckéje volt a Ferrarinak és a McLarennek.

Ross Brawn 2009 év elején mindössze 1 euróért vásárolta meg a gyári Honda istállót, és elindította a később gyári Mercedes csapattá kinövő Brawn GP-t. Autójukon nagy meglepetést keltve megjelent a dupla diffúzornak nevezett eszköz, mely abban az időben radikális újításnak bizonyult. Aztán a szezon kezdetekor jött a meglepetés: először kettős győzelmet aratott a két Brawn pilóta, Jenson Button és Rubens Barrichello a szezonnyitón, majd novemberben Jenson Buttonnal világbajnok lett az istálló. Szinte minden szakérő a dupla diffúzornak tulajdonította a siker jelentős részét, ám Adrian Newey más állásponton van ezzel kapcsolatban. 

Abban az időben Ross Brawn csapatán kívül a Williams, a Toyota, majd később a Red Bull alkalmazta a forradalmi újítást versenyautóján, de ők nem voltak képesek olyan hatékonyan használni azt, mint Brawnék. A dupla diffúzort nem használó csapatok azonban merőben ellenezték a megoldást, mondván az szabálytalan, de mivel az FIA technikai szabályzatában erről nem volt külön megfogalmazás, az akkori elnök, Max Mosley szabályosnak nyilvánította azt. Newey szerint azért, mert a sportot akkor uraló Ferrari és McLaren nem használta az eszközt, Mosley pedig "meg akarta leckéztetni" e két alakulatot, és a brit fogalmazása szerint le akarta őket taszítani a trónról, hogy más csapatoknak is legyen esélye. 

Newey elmondása szerint a Red Bull nem tudta eldönteni, használja-e az eszközt, mivel a téli felkészülés alatt még nem volt tiszta, szabályos-e vagy sem, ezért inkább a biztos utat választották, ami később, a megoldás engedélyezése után hátrányba sodorta őket. Ennek ellenére azt mondja, utólag örül, hogy végül így alakultak a dolgok, hiszen így a dupla diffúzor alapjára tudták megépíteni jövőbeni világbajnok autóikat. 

A brit szakember emellett azt is elmondta, az egyre szigorodó szabályok miatt manapság már nehezen lehetne, sőt, gyakorlatilag lehetetlen előállni hasonló radikális ötletekkel.

Fotó: motorsport.com

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr88228132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása