F1 - 2016-TÓL KEZDVE EGY HÉTVÉGÉN HÁROM SLICK KEVERÉK LESZ ELÉRHETŐ A CSAPATOK SZÁMÁRA

f1-mexican-gp-2015-valtteri-bottas-williams-fw37.jpg

A Pirelli új keveréke valamelyest változtat a stratégián, a csapatok a jövő esztendőtől kezdve egy hétvégén már három száraz pályára alkalmas gumikeverékből válogathatnak.

Az elmúlt öt szezonban az volt a bevett szokás, hogy a csapatok számára kettő száraz pályás keverék érhető el minden egyes hétvégén a Pirelli által a négyből. Amennyiben pedig a pálya nem száraz, ott vannak az átmeneti és az esős abroncsok.

Jövő évtől kezdve a Pirelli már 3 slick keveréket fog elérhetővé tenni a csapatok számára minden egyes versenyhétvégén, miután bővül a Pirelli palettája az ultralágy keverékkel. Ezzel a húzással pedig növekedni fog a stratégiai variációk száma.

Ami pedig még izgalmasabb teheti a Forma-1 gumistratégiai küzdelmét, az pedig az, hogy a csapatok szabadon dönthetnek arról, hogy melyik 3 slick keverékkel álljon rendelkezésükre a Pirelli által. Ez pedig kiszámíthatatlan versenyeket és meglepetéseredményeket produkálhat a jövőben.

Egy versenyző egy versenyhétvégén összesen 13 slick szettet használhat fel.

A Pirelli a későbbiekben egy speciális naptár fog kézbesíteni a csapatoknak, mely azon határidőket tartalmazza, ameddig el kell dönteniük, hogy mely három keveréket szeretnék az adott hétvégére. A Pirelli csak változtathat egy csapatnak a "kívánságlistáján", ha az adott gumi túl veszélyes lenne az adott versenyhelyszínhez.

A gumibeszállító az AMuS-nak elmondta, hogy nagy különbségeket csak a szezon elején láthatunk, az idő előrehaladtával ezek csökkenhetnek.

lila_pirelli-horz.jpg

Az ultralágy gumik pedig egy vadonatúj keveréket takarnak, melyet minden bizonnyal olyan pályákon fogunk látni, mint Monaco vagy Montreal. Azonban a szabályok szerint ezt a gumit csak az időmérőn használhatnak a versenyzők, akik ha esetleg ezzel a keverékkel futnák meg a leggyorsabb köridőt a Q3-ban, akkor az azt megelőzően használt keverékkel indulhatnának el a vasárnapi versenyen.

[A Pirelli egyébként a pár napja a Twitteren kérdezte meg a követőket, hogy milyen színű legyen az ultralágy keverék. Választási opciók gyanánt feldobta a lila, és az ezüst színt, ám egyelőre az előbbinek nagyobb sikere van, mondván az ezüst színt nagyon könnyen össze lehetne téveszteni a közepes gumik fehér színével.]

Ez az új keverék a december 1-jei 12 órás teszten kerül majd először bevetésre, a teszt Abu Dhabiban 9:00-tól 21:00-ig fog tartani. A gyakorláson újonc versenyzőket is alkalmazhatnak, ám tapasztalatlanságuk miatt azok csak maximum 6 órát ülhetnek autóban.

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr378038604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása