F1 - HAMILTON NYERTE A BRUTÁLIS OROSZ NAGYDÍJAT!

f1-russian-gp-2015-lewis-hamilton-mercedes-amg-f1.jpg

Lewis Hamilton nyerte az elképesztően izgalmas Orosz Nagydíjat, és Rosberg korai kiesésének köszönhetően még egy lépéssel közelebb került harmadik világbajnoki címéhez! Sebastian Vettel és Sergio Perez állhattak még fel a dobogóra!

crcb5cousaatpz4.jpg

Már a rajt nagyon eseménydúsan alakult, igaz, nem az élbolyban, ugyanis Nico Rosberg precízen rajtolt, noha Hamilton az egyes kanyar külső ívén megtámadta a német csapattársát, aki megőrizte a vezető pozíciót, azonban fél percen belül pályára hajtott a biztonsági autó, ugyanis Nico Hülkenberg megforgott, és belement a németbe a svéd Marcus Ericsson, a Force India a holland Verstappen autóját is eltrafálta, így a Toro Rosso pilótája bal hátsó defektet.

A Safety Car egészen a 3. kör végéig a pályán tartózkodott, az újraindításnál, amikor Hamilton gyűjtötte össze a mezőnyt, Bottas kis híján rászaladt a Mercedesre, de az újraindítást megúsztuk baleset nélkül. Miközben az élmezőnyben volt egy finn rangadó is, melynek győztese a williamses Valtteri Bottas lett, Kimi Raikkonen kárára.

crcfs91uwaabec3.jpg

Nem sokkal később pedig óriási dráma történt az élen: Nico Rosberg az 5. körben arra panaszkodott, hogy érzése szerint eltört a gázpedál, a baj pedig körről-körre nagyobb lett, a német versenyző nem bírt már normális féktávokat venni, így a Mercedes-garázsba hajtott a 8. körben. Ezzel a kieséssel pedig szertefoszlottak a német világbajnoki reményei az idei évre.

crchi_guwaeyp7u.jpg

A 12. körben a lotusos Romain Grosjean a mclarenes Jenson Button mögött autózva óriási balesetet szenvedett, amikor a 3-as, a nyújtott balkanyarban kitört az E23-as fara, majd Grosjean rásodródott a gumitörmelékre, onnantól kezdve irányíthatatlanná vált az autó, és gumifalban kötött ki, így ismét bejött a biztonsági autó a pályára, amely a 16. kör végén fáradt ki a mezőny elől.

A 17. körben már ismét a zöld zászló volt érvényben, és már az 1-es kanyarban egymásnak estek a Ferrarik, Vettel belső íven kitessékelte Raikkonent a pályáról, aki átvágta a 2-es kanyart, ezzel visszajőve Vettel elé, azonban a finn a pálya későbbi szakaszán maga elé engedte a négyszeres világbajnok csapattársát, nehogy büntetést kapjon jogosulatlan előnyre való szertétel miatt.

Ezután érdekes csata alakult Bottas és Vettel között a második pozícióért, amely végül akkor dőlt el, amikor Bottas a jobban kopottabb gumik miatt 5 körrel hamarabb jött ki a depóba, mint Vettel, aki végül a második helyre tért vissza kerékcseréje után, miután a Williams finnje a forgalmi dugó áldozatává vált, ráadásul kis híján duplán is ráfázott, mivel majdnem Raikkonen is megelőzte, ám a honfitársat még fel tudta tartóztatni Bottas.

A futam utolsó etapjában pedig a dobogó legalsó fokáért ment a meccs Perez, Ricciardo, Bottas, valamint Raikkonen között. A 45. körben Bottas könnyedén maga mögé utasította Ricciardót, egy körrel később Raikkonen is megpróbálkozott az ausztrál megelőzésével, ám a Jégember besokallt a célegyenes végi féktávon, így a Red Bull pilótája még előtte maradt. A 48. körben pedig Raikkonen is elment a tavalyi bronzérmesnek. 

crcvnn7vaaal83r.jpg

A szombati harmadik edzésen óriási balesetet szenvedő Carlos Sainz Jr. heroikus küzdelemmel zárkózott fel a 20. rajtkockából, és már a 7. helyen haladt, amikor 7 körrel a leintés előtt meghaltak a Toro Rosso fékjei, a spanyol pedig a gumifalnak csúszott, ahonnan kievickélt, de pár kanyarral később feladta a küzdelmet.

crcwbghuyaet0ms.jpg

A spanyol hátsó szárnyának az oldaleleme a döcögés közben leszakadt, ám volt egy bátor pályamunkás, aki berohant az alkatrészért, Sebastian Vettel nagy meglepődésére.

crcwbvouyaagwk7.jpg

A 49. körben Daniel Ricciardo is feladta a futamot, a Red Bull ausztrálja vélhetően felfüggesztéshiba miatt parkolt le RB11-esével a pálya szélén a 2-es szektorban, ezzel elbukva egy erős pontszerzést.

crcdpqdveaakupp.jpg

Azonban a véghajrára is maradt izgalom. Az utolsó előtti körben a 13-as kanyarban Valtteri Bottas a DRS segítségével beszúrt a parádés versenyt futó Sergio Pereznek, a williamsessel együtt pedig Raikkonen is eljött, így úgy vághattunk neki az utolsó körnek, hogy finn csata lesz a harmadik helyért. Azonban a csata a 4-es kanyarban eldőlt, Sergio Perez javára, miután Kimi Raikkonen optimista módon, messziről akart bevetődni, de végül kiütötte Bottast a versenyből, és a Ferrari is megsérült, így Massa előrelépett a 4. helyre, a 15.-ről indulva.

crce8b0w8aadbf8.jpg

A futam győztese Lewis Hamilton lett, aki pályafutása 42. győzelmét szerezte meg, ezzel az örökranglistán egyenlített Sebastian Vettellel, aki a második helyen ért célba, és a pontversenyben és feljött a második helyre, miután Rosberg nullázott. A dobogó legalsó fokára a force indiás Sergio Perez állhatott fel, aki a csapat fennállásának harmadik pódiumát szerezte meg.

A negyedik Felipe Massa lett, megelőzve a finn Raikkonent, habár a 2007-es világbajnokot vizsgálják a Bottasszal való ütközés miatt. A hatodik helyen a helyi hős, Daniil Kvyat látta meg a kockás zászlót, megelőzve a pályafutása második legerősebb versenyét produkáló Felipe Nasr-t, aki hetedikként ért célba. A nyolcadik a lotusos Pastor Maldonado lett, megelőzve a McLaren-Hondákat, melyek a pontszerző 9. és 10. helyen értek célba, Jenson Buttonnal és a 250. nagydíját abszolváló Fernando Alonsóval.

A gumik tapadásával is pórul járó Max Verstappen éppen csak lecsúszott a pontszerezésről, az utolsó körben kieső Bottast a 12. pozícióban rangsorolták, a két manoros, Merhi és Stevens előtt. A futamot pedig nem tudta befejezni Ricciardo, Sainz Jr., Grosjean, Rosberg, Hülkenberg és Ericsson.

A Forma-1-es Világbajnokság 2015-ös szezonja az Amerikai Nagydíjjal fog folytatódni, melyre két hét múlva kerül sor, az idei szezon 16. állomásaként.

Az Orosz Nagydíj nem hivatalos végeredménye:

Fotó: motorsport.com, Twitter

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr727957026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása