F1 - KISZÁLL A RED BULL ÉS A TORO ROSSO, ÉS JÖN A 3 AUTÓS RENDSZER?

f1-spanish-gp-2015-daniel-ricciardo-red-bull-racing-rb11-and-carlos-sainz-jr-scuderia-toro_1.jpg

Egyre kínosabb a Red Bull helyzete, jövőre akár mindkét csapatával kivonulhat a Forma-1-ből. A legfrissebb sajtójelentések azt firtatják, hogy a kiszállásuk okozta űrt a háromautós rendszerrel töltenék fel.

Pár hete a Red Bullról hangos a világsajtó, amikor is bejelentették hivatalosan, hogy az év végén szakítanak a Renault-val, azaz nem töltik ki 2016-ig tartó kontraktusukat, miután a bikák folyamatosan hangot adtak a francia gyártóval kapcsolatos elégedetlenségüknek, amely azt tervezi, hogy felvásárolja a Lotust, és 2016-tól kezdve újra gyári csapatot üzemeltet.

Először a Mercedesnél próbálkoztak Christian Hornerék, azonban Toto Wolffék bevágtak az ajtót a Red Bull előtt, mivel, ha motort adnának az energiaitalosoknak, veszélyben lenne a Forma-1-es projektjük sikeressége. Miután a Red Bull kosarat kapott a csillagmárkásoktól, a Ferrarinál kuncsorgott erőforrásokért, azonban az olaszok hasonló okokból csak régi motort adna a rivális csapatnak, ami azonban nem megfelelő a négyszeres konstruktőri bajnok gárdának.

Dr. Helmut Marko a Red Bull tanácsadója Suzukában ismét bepróbálkozott a Mercedesnél, és beszélgettek egyet Niki Laudával arról, hogy a Mercedes adjon motorokat a Red Bullnak. Azonban erre vajmi kevés az esély, azonban tökéletesen látszik az, hogy mekkora blamában van a Milton Keynes-i székelésű csapat a motorok hiánya miatt.

Eleinte a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is készen állt arra, hogy motorokkal lássák el a Red Bullt, azonban belső nyomásra 180 fokos fordulatot vett a hozzáállása.

Akit nagyon frusztrál a kialakult helyzet, az a FOM elnöke, Bernie Ecclestone, ugyanis pontosan felméri annak súlyosságát, ha a Red Bull és a Toro Rosso faképnél hagyja a Forma-1-et. Ez esetben két olyan csapat menne el, melynek marketingértéke magas, ráadásul négy kiváló képességű pilótát versenyeztetnek. Sajtópletykák szerint Ecclestone berágott a Mercedesre, ezért is lehetett kevés alkalommal látni az Ezüst Nyilakat a világközvetítésben. Hamarosan a Ferrarin is hasonló "terrort" alkalmazhat a brit milliárdos.

Az energiaitalos csapat 2020-ig elkötelezte magát a Száguldó Cirkusz iránt, így amennyiben kiszállnak, akkor rögvest 200-300 millió dolláros kártérítést csengethetnek a FOM kasszájába. A Red Bull azonban ezt azzal tudná "kibackelni", hogy Ők senkitől sem kaptak motort, így ellehetetlenítették szereplésüket. Amennyiben pedig azt a kérdést szegeznék a csapatnak, hogy miért vált szét a Renault-val, akkor arra hivatkozna, hogy a kontraktusukban volt egy kilépési záradék.

Egy 9 csapatból és 24 pilótából álló mezőny valósulhatna meg, a két Red Bull-csapat kiszállna a Forma-1-ből, mégpedig a következő szisztéma szerint, melynek előnyei és hátrányai egyaránt lennének. A rendszer egyik fő előnyére Toto Wolff világított rá, miszerint sok fiatal tehetség tudna így jó autóba ülni. A másik pedig az, hogy a mezőnyből hat csapat tudná kivitelezni a rendszert, amennyiben a Force Indiát éves büdzséjét megtoldanák 25 millió euróval. Azonban ennek óriási hátulütője van. Mégpedig az, hogy ez esetben három Mercedes, három Ferrari és három Williams lenne a mezőnyben, így a Ferrari számára reménytelenné válna a dobogó elcsípése, míg olyan csapatok, mint a Force India, vagy a Sauber, esélytelenek lennének a pontszerzésre, ez pedig jelentős mértékben befolyásolná az alakulatok jövőjét.

Szóval, emiatt lehetne a Red Bull megmentője a Ferrari...

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr577843706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása