INDYCAR - GYÁSZ: ELHUNYT AZ EX-F1-ES PILÓTA, JUSTIN WILSON

indycar-fontana-2013-justin-wilson-dale-coyne-racing.jpg

A 37 éves Justin Wilson nem élte túl fejsérülését, ma hajnalban életét vesztette! Nyugodjék békében!

Justin Wilson a vasárnapi poconoi futamon szenvedett fejsérüléseket, miután a 179. körben eltalálta a sisakját az élről kieső Sage Karam összetört autójáról leszakadó egyik alkatrész. A 37 éves autóversenyzőt mentőhelikopterrel szállították kórházba, azonban az orvosok azonnal tudták, hogy nagy baj van. Wilson kómába esett, állapota kritikus volt. Tegnap kora este tájékán még egy hivatalos közlemény adott ki az IndyCar, miszerint a brit állapota az előző 24 órában nem változott, továbbra is az intenzív osztályon fekszik, amennyiben változik az állapota, azonnal tájékoztatnak mindenkit.

Ma hajnalban a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, Justin Wilson valamivel több, mint egy hónappal Jules Bianchi tragikus halálát követően ő is az égi versenypályára távozott. Ezzel egy hosszú, közel két évtizedes pályafutás ért véget.

Wilson felesége, két lánya, és az úgyszintén autóversenyzőként tevékenykedő öccse szomorúan és nagy fájdalommal kellett, hogy tudomásul vegyék Justin eltávozását. A család közleményében elárulta, hogy szerető apa, és kiváló férj valamit, valamint egy remek képességekkel megáldott versenyző. Versenyzőtársait mindig is nagyon tisztelte, így bárhol járt, szerették. A család megköszönte a doktorok gyors beavatkozását, a motorsport családjának pedig a hatalmas támogatást. Hozzátartozói megjegyezték, hogy Wilson szervdonor volt, így a pilóta kívánságát teljesítve a halálával életeket fognak megmenteni.

Csapatát, az Andretti Autosportot is mélyen érintette pilótájuk eltávozása. Közleményben tudatták a halálát, elmondásuk szerint kiváló pilóta volt, és amit tett a sportért, az példás volt.

Wilson anno a közúti és a hegyi kerékpározást nagyon szerette, miközben a diszlexia nagykövete is volt. Az autóversenyző, amikor még fiatal volt, sokat küzdött a tanulási rendellenességgel, főleg az olvasás terén.

1987-ben voltak az első gokartfutamai, formulaautós karrierje 1994-ben vette kezdetét. 1997-ben a Formula Vauxhall szériákban állt rajthoz, a junior és a felnőtt sorozatban egyaránt. 1998-ban Formula Palmer Audi-bajnok lett.

Ezután érkezett meg Wilson az első lépcsőfokhoz, amely a Formula 3000 volt, a brit pilóta 1999-től 2001-ig itt versenyzett. Legutolsó évében lett bajnok, Mark Webber és Tomas Enge között. 2002-ben a WSN-ben indult és két futamgyőzelemmel év végén a negyedik lett. 2002 és 2004 között az amerikai Le Mans-szériát is megjárta.

wils_jagu_r4_2003_2-886x600.jpg

2003-ban pedig a Forma-1-ben versenyzett, a Minardi és a Jaguar színeiben összesen 16 futamon vett részt, a legjobb eredményét a 2003-as Amerikai Nagydíjon érte el, amikor a nyolcadik helyen intette le a kockás zászló.

2004 és 2007 között a Champ Car-szériában próbált szerencsét, 2005-ben harmadik lett az összetettben, míg 2006-ban és 2007-ben ezüstérmes lett.

370777-justin-wilson-wins-in-texas.jpg

2008-tól kezdve pedig az IndyCarban folytatódott versenyzői karrierje. A brit versenyző háromszor tudott nyerni, és további kilenc alkalommal lett második vagy harmadik. Nyolcszor volt pole-ban 174 futama folyamán. Legjobb szezonja a 2013-as volt, amikor a Dale Coyne Racing színeiben a hatodik lett a pontversenyben.

Wilson 2004-ben a Le Mans-i 24 óráson is rajthoz állt, ahogyan a V8 Supercars szériát is megjárta. A Formula E első szezonjában is lehetőséget kapott az Andretti csapatától, Moszkvában a 10. helyen ért célba.

NYUGODJÉK BÉKÉBEN! JUSTIN WILSON (1978-2015)

Fotó: crash.net, F1 Fanatic, Fox Sports

Kováts Olivér 

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr787732226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása