WTCC - RONCSDERBIVÉ VÁLT A MÁSODIK FUTAM! MA QING HUA NYERT, MICHELISZ NEGYEDIK LETT!

ma.jpg

Három baleset, öt körön át tartó Safety Car-fázis, és a verseny végét jelentő piros zászló hozta a legnagyobb izgalmakat a második futamon Vila Realben. A roncsgyarapító versenyen élete második WTCC-s futamgyőzelmét aratta Ma Qing Hua a Citroennel, mögötte francia csapattársa, Yvan Muller zárt, megelőzve Gabriele Tarquinit, és az egész hétvége folyamán ragyogóan teljesítő Michelisz Norbertet. Két hónapos nyári szünetre vonul a WTCC, és szeptemberben következik az ázsiai része a bajnokságnak!

A közép-európai idő szerint a 18:20 után pár perccel kezdődő második futamon a Vila Real-i pályán két Citroen és két Lada várhatta a piros lámpák elalvását az első két rajtsorból, Michelisz Norbi a hetedik helyről indulhatott.

A két Citroen simán kilőtt a rajtnál, azonban mögöttük egy óriási csattanás történt: Monteiro a két Lada között próbált áttörni, mint egy faltörő kos, ám a majdnem bravúros manővere balesetbe torkollott, ugyanis a Vesták szendvicséből nagyon rosszul jött ki, mivel óriásit ütközött Jaap van Lagennel. A portugál Hondájának a jobb első kereke felfüggesztésestül tört ki, amely eltalálta Stefano D'Aste autóját is, igen komoly mértékben, így az olasz pilóta versenye sem tartott sokáig. Michelisz Norbi szerencsére jól jött ki a káoszból, sőt két pozíciót nyert is, így a start után már az ötödik helyen járt a magyar pilóta. A baleset miatt máris pályára kellett küldeni a Safety Carként funkcionáló Alfa Romeo 4C-t, mely öt körig vezette a mezőnyt.

Az újraindítást követően Ma Qing Hua komolyan leszakította Yvan Mullert, aki meg a mögötte lévő Catsburg - Tarquini - Michelisz - Loeb - Lopez vonattal cselekedett hasonlóképpen. A Catsburg - Tarquini - Michelisz - Loeb - Lopez ötös egészen a 10. körig vonatozott, ezután hirtelen pörögtek fel az események. Catsburg vétett az egyik kanyarból, így lesodródott az ívről, melynek betudhatóan elment mellette Tarquini, majd Michelisz és Loeb támadta az újonc hollandot két oldalról, melynek az lett a vége, hogy a következő féktávon Loeb keresztbe állt Catsburg Ladáján, és megsimította egy picit a magyar pilóta autóját is. Azonban az egyetlen kiesője ennek a csetepaténak a kilencszeres ralibajnok lett, míg Catsburg visszacsúszott a hatodik-hetedik helyre, miközben pedig Norbi már a negyedik helyen autózott.

Egy-két körrel később pedig újabb, ezúttal a rajtcsattanáshoz hasonló, horrorisztikus baleset történt. Nicky Catsburg írta le nagyon csúnyán az autóját, miután egy gyors bal kanyarban a Ladájával elkapta a belső szalagkorlátot, onnan pedig a pálya másik oldalán lévő betonfalnak csapódott. A gigantikus bukást követően előkerült a verseny végét jelentő piros zászló.

Ez pedig azt jelentette, hogy Ma Qing Hua második győzelmét szerezte meg a WTCC-ben, mögött Muller és Tarquini állhatott még fel a dobogóra. Michelisz Norbert pedig egy negyedik hellyel tette teljessé az eredményes hétvégéjét, ráadásul a Yokohama Kupában megint övé lett az első hely, azonban annyi üröm van az örömben, hogy összetettben visszaesett az ötödik helyre, de a futamgyőztes Ma mindössze öt ponttal előzi meg a Zengő Motorsport pilótáját. Catsburg annak köszönhetően lehetett hatodik a balesete ellenére, hogy a megszakítás előtti utolsó kört vették figyelembe a végeredmény kihirdetésekor. A hetedik helyen zárt az első futamon betliző Hugo Valente, ezzel a Chevroletnek csak ő gyűjtött pontokat a portugál versenyhétvégén. Nyolcadik lett az időmérőn való csattanást és a műszaki hibákat leszámítva az egész hétvége folyamán meggyőző teljesítményt nyújtó Nestor Girolami a NIKA International kék színű Hondájával. Rob Huff ismét pontszerző helyen ért célba az egyetlen épen maradt Lada Vestával, az angol a 13. rajtkockából indulva ezúttal kilencedik lett. A pontszerzők névsorát pedig az SLR privát Citroenjét kormányozó Mehdi Bennani zárta.

A pontversenyben pedig José Mária Lopez megerősítette az első helyét, mögötte két márkatársa, Muller és Loeb 55, illetve 92 pontra van lemaradva. Ma Qing Hua a győzelmének köszönhetően 146 ponttal a tabella negyedik helyét foglalja el, de mögötte Michelisz Norbinak csak öt pont a hátránya, és Gabriele Tarquini is csak 8 ponttal gyűjtött eddig idén kevesebbet a kínainál. Mostani nullázásának köszönhetően Tiago Monteiro a maga 124 pontjával leszakadt a riválisaitól, és most csak a hetedik helyen áll, míg futamokkal ezelőtt úgy tűnt, hogy most ő viheti végre azt, amit Michelisz Norbi tavaly, de mindenki tudja, hogy a kocka forgandó!

A portugál hétvégét követően a WTCC két hónapos nyári szünetre vonul, a következő versenyt szeptember második hétvégéjén fogják megrendezni a japán Twin Ring Motegin, ezzel pedig az idei szezon megkezdi az utolsó harmadát, a mezőny pedig Ázsia kontinensére fog átvándorolni.

A második futam végeredménye:

1. Ma Qing Hua Citroen C-Elyseé
2. Yvan Muller Citroen C-Elyseé
3. Gabriele Tarquini Honda Civic
4. Y Michelisz Norbert Honda Civic
5. José Mária Lopez Citroen C-Elyseé
6. Nicky Catsburg Lada Vesta
7. Y Hugo Valente Lada Vesta
8. Y Nestor Girolami Honda Civic
9. Rob Huff Lada Vesta
10. Y Mehdi Bennani Citroen C-Elyseé
11. Y Tom Coronel Chevrolet Cruze
12. Y Gregoire Demoustier Chevrolet Cruze
13. Y Tom Chilton Chevrolet Cruze
14. Y John Filippi Chevrolet Cruze
Nem ért célba:
15. Sebastien Loeb Citroen C-Elyseé
16. Y Stefano D'Aste Chevrolet Cruze
17. Jaap van Lagen Lada Vesta
18. Tiago Monteiro Honda Civic

 

Fotó: FIA WTCC / Facebook

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr247620660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása