F1 - LEWIS HAMILTON NYERT BAHREINBEN RAIKKONEN ÉS ROSBERG ELŐTT!

F1 Grand Prix of Bahrain - Practice

A Mercedes brit pilótája, Lewis Hamilton a Bahreini Nagydíjon sem talált legyőzőre, ennek köszönhetően az idei negyedik versenyen idei harmadik győzelmét szerezte meg. A második helyen Kimi Raikkoen zárt a Ferrarival, ezzel a finn Jégember a 2013-es Koreai Nagydíj óta először állhatott fel a dobogóra. A Mercedes másik versenyzője, Nico Rosberg ismét csak harmadik lett, hiába mutatott be több tökös előzést.

Közép-európai idő szerint délután 17:00-kor indult el a 19 fős mezőny a felvezető körre, miután Button és a McLaren-Honda megerősítette, hogy nem fognak rajthoz állni, mivel nem volt elég biztonságos az ERS, továbbá az MP4-30-asban harmadik alkalommal kellett kicserélni az akkumulátort és a vezérlőegységet. A felvezető kör indulásakor úgy tűnt, hogy a mezőny továbbfogyatkozik, mivel Felipe Massa a Williams-Mercedesszel ottragadt a rajtrácson, végül a csapat szerelőinek sikerült beröffentenie a brazil járgányát, aki ennek ellenére csak a bokszból indulhatott, miután az egész mezőny elment mellette.

A futamon Hamilton indulhatott a pole pozícióból Vettel, Rosberg és Raikkonen előtt. A kétszeres világbajnoki címvédő remek rajtot fogott, simán megőrizte a vezetést, ahogyan Sebastian Vettel is a második helyet. Azonban a lámpák elalvását követően Nico Rosberg és Kimi Raikkonen között történt egy helycsere, az 1-es kanyar külső ívén a Jégember szépen előzte meg a német vetélytársat. A középmezőnyben ment a verekedés, Verstappen egy picit koccant Maldonadóval, míg Sainz Jr. és Perez majdnem összeakadtak. A 17 éves holland pár kör múlva gumit és első orrkúpot cserélt.

A negyedik körben Nico Rosberg a Mercedes W06 Hybriddel akcióba lendült, és egy merész manőverrel előzte meg Kimi Raikkonent az egyes kanyar előtti féktávon, amivel visszaszerezte a rajt után elvesztett pozíciót. A nyolcadik fordulóban a tavalyi ezüstérmes lecsapott a másik Ferrari-pilótára, Sebastian Vettelre is, ellentmondást nem tűrően, ugyanott.

A tervezett kiállások első hullámát a középmezőny kezdte meg a 11-13. körben Hülkenberggel, Nasrrel, Maldonadóval, és Ericssonnal. Az élmezőny a 14. körben kezdte meg az első bokszkiállásokat Sebastian Vettellel az élen, akit a következő két körben követett Rosberg és Hamilton is, a Ferrari részéről a korábbi kiállás kifizetődő volt, mivel be tudtak vágni Rosberg elé. Amikor Hamilton hajtott ki a bokszból, Vettel és Rosberg éppen pariban voltak egymással, ám Rosberg az egyes kanyar féktávján ismét maga mögé utasította a Ferrarit. Kimi Raikkonen és a Ferrari menet közben taktikát váltott, és amikor a 2007-es VB-első kihajtott a pitbe, akkor a fehér oldalfalú közepes gumikat kapta, ellentétben ellenfeleivel, akik lágy abroncsokkal hagyták el a bokszot korábban.

Éles küzdelem bontakozott ki a 23-25. körben Nasr, Massa és Maldonado között. A 24. fordulóban a 11-es kanyarban nagyon szépet vágott alá a Sauber újonca Felipe Massának, aki így pozíciót veszített drúszájával szemben. Azonban a csata ekkor még korántsem ért véget. A 25. körben mindhárman egyszerre látogatták meg szerelőiket, Maldonado csapata volt a legfürgébb, így ebben a trióban ő volt a nevető harmadik, és a kiállásokat követően a Felipék elé került, miközben ők egymással harcoltak, végül Massa volt előrébb az egyes kanyarban.

Kép megtekintése a Twitteren

A 31. körben előkerült a futam során először a sárga zászló, miután a Toro Rosso spanyol pilótája, Carlos Sainz Jr. alatt csütörtököt mondott a technika. Öt körrel később a faenzai gárda másik pilótáját, Max Verstappent is utolérte a technika ördöge, és ő is kiesett.

Az élmezőnyben ismét Sebastian Vettel indította meg a bokszkiállások sorozatát a 33. fordulóban, a Scuderia Ferrari pilótájának a húzására egy körrel később reagált Hamilton, majd még eggyel később Rosberg. A "változatosság kedvéért" Sebastian Vettelék bevágós stratégiája ismét működött, a második kiállások után Rosberg ismét maga előtt találta Vettelt, ám a Mercedes németjének ezúttal még közel sem kellett érnie a ferrarishoz, mivel a 15-ös kanyarban a 36. körben leszaladt a pályáról a négyszeres világbajnok, így Rosberg visszavette a pozíciót. Azonban Vettelnek megsérült az első szárnya, így a 37. körben újra ki kellett állnia a Ferrari szerelőgárdájához, akik új gumikat és első szárnyat helyeztek fel a német autójára, emiatt pedig nemhogy a harmadik helyet, még a negyediket is elbukta, mivel csak Bottas mögé jött vissza a német.

Közben Felipe Nasr a Sauber Ferrarival előzött egy nagyon szépet Nico Hülkenberggel szemben. A brazil a 35. körben, a 4-es kanyar külső ívén utasította maga mögé a németet.

Érdekes momentumnak lehettünk szemtanúi a 42. körben. A Lotus szerelői úgy lökdösték oda a csapat garázsa elé a venezuelai Maldonadót, akinek a motorja fulladt le, ám ennek ellenére valami csodával határos módon folytatni tudta a versenyt, sőt célba is ért.

A 41. körben Kimi Raikkonen kijött a bokszba, ahol megkapta a lágy gumikat, onnantól kezdve a finn vérszemet kapott, és régi formájába visszatérve hadjáratot indított a Mercedes versenyzői ellen. A finn körönként 0,7-2 másodpercet hozott a stuttgarti alakulat pilótáin. ez elegendő volt arra, hogy az 56. körben - kihasználva Nico Rosberg fékhiba miatti elfékezését - átvegye a második helyet. Később Hamiltonnál is jelentkezett a fékhiba, azonban Raikkonennek már nem volt elég ideje arra, hogy utolérje a brit világbajnokot, pedig a finnek minden esélye megvolt a győzelemre.

Végül, 57 kör elteltével a kockás zászló Lewis Hamilton Mercedesét intette le az első helyen, aki ezzel pályafutása 36. sikerét szerezte meg. A második helyen a mezőnyben már veteránnak számító, finn Kimi Raikkonen ért célba a Ferrarival. Érdemes megjegyezni, hogy 2007 világbajnoka utoljára a 2013-as Koreai Nagydíj állhatott fel a dobogóra, még Lotus-pilótaként. Hiába előzött nagyon szépeket Nico Rosberg, a német számára ismételten csak a harmadik helyen jutott.

A negyedik helyen a verseny utolsó szakaszában Sebastian Vettellel nagyot csatázó Valtteri Bottas lett, akire egyszer majdnem rá is futott a német, aki a mai nap folyamán túlságosan erőltette a támadásokat, ennek és a nem tervezett szárnycserének betudhatóan csak az ötödik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

Kép megtekintése a Twitteren

Érdemes megveregetni az ausztrál Daniel Ricciardo vállát, aki a hatodik helyen hozta be a célvonalon elfüstölő Red Bull Renaultot. Ismét egy hetedik helyet szerzett Romain Grosjean és a Lotus, a páros tökéletes munkát végzett a bahreini megmérettetésen, akárcsak a nyolcadikként célba érő force indiás Sergio Perez. Megsüvegelendő Daniil Kvyat teljesítménye is, aki a 17. rajtkockából indulva, szinte a semmiből mentette meg a versenyét, miután a kilencedik helyen zárt. Az első tíz helyezett utolsó tagja a bokszutcából rajtoló Felipe Massa lett. Meg kell dicsérni Fernando Alonsót és a McLaren-Hondát, mivel a 14. helyről rajtolva a 11. helyen fejezték be a futamot, ez pedig bizakodásra adhat okot, a csapat Barcelonában már reménykedhet a pontszerzésben.

A Forma-1-es Világbajnokság három hét múlva, Barcelonában folytatódik a szezon ötödik versenyhétvégéjével.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

Közvetlen hivatkozás a képhez

Szöveges közvetítésünk a futamról:

Fotó: Zimbio.com, XPB Images, Twitter

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon a képre kattintva!facebook_bnf1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr117381364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása