F1 - Hivatalos: Jön a VSC!

Az FIA hivatalosan is bevezette a virtuális biztonsági autót a Forma-1-be, melyen Jules Bianchi tragikus balesetét követően kezdtek el dolgozni, és már több alkalommal tesztelték is, idén pedig bevezetik.

Tavaly az utolsó három versenyhelyszín szabadedzéseit követően tesztelte a mezőny a Virtual Safety Car rendszert, melyről a vélemények megoszlottak. A pilóták negatívumként sorolták fel azt, hogy nehéz betartani az FIA által megadott deltasebességet, akár ráfutásos baleset is előfordulhat, ha valaki hirtelen fékez egy szoros bolyban. Ennek ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetség szerint sikeresen "levizsgázott" a rendszer, így az idei évtől kezdve már be is vezetik.

A 41-es szabálypont a következőképpen részletezi a VSC-t. A virtuális biztonsági autót akkor alkalmazzák, “ha dupla sárga zászlóra van szükség a pálya bármely pontján, a versenyzők vagy pályabírók veszélynek lehetnek kitéve, de a körülmények annyira nem fenyegetőek, hogy szükség legyen magára a biztonsági autóra”. Amint életbe lép a virtuális biztonsági autó, akkor automatikus megjelenik a pálya mellett található kijelzőkön a "VSC" felirat.

A VSC ideje alatt a pilóták nem mehetnek be a bokszba, hacsak nem akarnak kereket cserélni. A versenyzőknek a tempóra is jócskán ügyelniük kell, mivel minden egyes ellenőrzött szektorban legalább egyszer az FIA által megadott deltaidő alatt kell lenni. Amennyiben a versenyző megszegi ezt a regulát, akkor a versenybírók büntetni fogják az illetőt.

Amikor ismét biztonságosak lesznek a körülmények, a versenyigazgatóság hivatalos csatornán közli ezt a csapatokkal, mely után 10-15 másodperccel a VSC felirat zöldre, ekkor a pilóták már versenytempót mehetnek, majd 30 másodperc múlva a zöld jelzés is ki fog aludni, írja az Autosport.

Kép: Autosport

Kováts Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr757059659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása