Káosz a rali-Eb magyar futama körül, Oláh Gyárfás is ledöbbent

Az MNASZ elnöke Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a tervezetthez képest két hónappal hozták előrébb a rali Európa-bajnokság magyarországi fordulóját, amiről a promóteren kívül más nem tudott.

058c93c0c57ea9bd0ecf373d82dd9f1c.jpg

2018-ban, hosszú kihagyás után tért vissza Magyarországra a rali Európa-bajnokság (ERC) mezőnye, október 22-24-én pedig immár harmadik alkalommal rendezik meg a Rally Hungaryt, legalábbis eddig mindenki így tudta, és ahogyan az a 2021-es ERC-versenynaptárban is megjelent tavaly decemberben.

Ezzel szemben szerda délután, Facebook-oldalán megjelentetett közleményében a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, Oláh Gyárfás azonban azt közölte, hogy áthelyezték a Rally Hungary időpontját augusztus harmadik hetére, amikor a túraautó-világkupa, az ETCR magyarországi fordulóját, illetve a Hungaroring Classicot is rendezik – úgy, hogy arról a szövetség mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség ralibizottságának magyar tagja, valamint a rendező, vagyis a Kelet Autósport sem tudott.

A szervezet elnöke is az ERC promóterének képviselőjétől értesült a történtekről: délelőtti telefonhívása során Jean-Baptiste Ley arról tájékoztatta Oláht, hogy a hazai promóterrel folytatott, heteken át tartó tárgyalások eredményeként délben jelentették volna be a változást. „Döbbenten hallgattam a tájékoztatást 1 órával a tervezett sajtómegjelenés előtt (melyet azóta töröltek), hiszen erről a módosításról sem az MNASZ, sem az FIA Rally Commission magyar tagja, sőt, a rendező Kelet Autósport sem tud! Hogyan fordulhat elő az, hogy a hazai promóter minden szakmai átgondolás és egyeztetés nélkül 2 hónappal előrébb hozza az ERC-futamot? Erre nem tudok választ adni! Sok kérdés merül fel, ami még megválaszolatlan!” – részletezte a kialakult helyeztet az MNASZ elnöke.

„Tudunk-e a Zemplénben versenyt rendezni ebben az időpontban? Kapunk-e engedélyt a hatóságoktól egy nyári időpontra? Az engedélyek beadási határideje 90 nap! Megrendezhető-e szakmailag, és erkölcsileg támogatható-e a verseny azonos időpontban egy hazai rendezésű autós Világkupával? Véleményem szerint nem és az ilyen egybeeséseket mindig kerültük! Most, amikor minden rendező későbbi időpontokra halasztja a versenyeket, szeretnénk-e mi magyarok az előrébb hozott dátumon zárt kapuk mögött rendezni, vagy csak korlátozott számú nézőt beengedni a versenyre? Az anyagi forrás előteremthető-e a verseny megrendezéséhez? Számtalan további kérdésem lenne, de nem sorolom, hiszen értitek, milyen aggályok merülnek fel azonnal” – sorolta tovább a kérdéseket Oláh.

Arra is kitért az MNASZ elnöke, hogy álláspontja szerint a verseny megrendezésére érvényes szerződéssel nem rendelkező promóter „felelőtlen és szakmaiatlan lépésével veszélybe sodorta a hazai ralisport legfontosabb versenyét”. Hozzátette, minden energiájával a probléma megoldására koncentrál, ennek érdekében – ígérete szerint – közleménye megírása után azonnal felveszi a kapcsolatot a rendezővel, a hatóságokkal, valamint a kormányzat képviselőivel. Minden erőfeszítése ellenére azonban csekély esélyt lát arra, hogy eredeti időpontjában meg tudják rendezni a hazai ERC-futamot. Kommünikéje végén hozzátette, vizsgálatot indít az ügyben, hogy „kiderüljön, miként fordulhat elő, hogy a hazai promóter heteken át tartó egyeztetéseket követően úgy módosítja a rendezvény időpontját, hogy arról sem a sportági szakszövetséggel, sem a ralibizottságokkal, sem pedig a rendezővel nem egyeztetett!”

Közlemény az ERC magyarországi futamával kapcsolatban Tisztelt Tagjaink, Versenyzők és Rally kedvelők! Mint azt...

Közzétette: Oláh Gyárfás – 2021. május 5., szerda

Frissítés (18:20): A Truck Promotion Kft. közleménye

Reakció Oláh Gyárfás MNASZ elnök úr mai napon megjelent közleményére:

Kedves Rally Rajongók!

Ahogyan ti is tudjátok, Magyarország tavaly minden nehézséget leküzdve egyike volt azon kevés helyszíneknek, ahol az eredeti elképzeléseknek megfelelően, a járványügyi szabályozások szigorú betartásával sikerült megrendezni az Európa-bajnokság egyik futamát, a Rally Hungary-t.

Sajnos a járvány az idén is megnehezíti a nemzetközi sorozatok szervezőinek dolgát, folyamatosak az átrendeződések a különböző versenynaptárakban. A közelmúltban valóban érkezett hozzánk egy megkeresés azzal kapcsolatban, hogy vizsgáljunk meg alternatív időpontokat a Rally Hungary ERC-futammal kapcsolatban, a sorozat költséghatékonyabbá tétele érdekében. A hivatalos közlemény megjelenéséig azonban ezekről az egyeztetésekről nem számolhattunk be.

Az idei szezonra készülve, év elején rendezőtársunk, a Kelet Autósport jelezte az MNASZ felé, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel az idei versenyt nem tudja megrendezni, amit sajnálattal vettünk tudomásul, majd elkezdtünk megoldást keresni a helyzetre. Ez az oka annak, hogy velük tényleg nem történt további egyeztetés az időponttal kapcsolatban. A jóváhagyási folyamatban történt egy kommunikációs félreértés, amiért természetesen vállaljuk a felelősséget.

Szeretnénk azonban leszögezni: továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy találjunk egy mindenki számára előnyös megoldást, hiszen ahogy eddig, továbbra is a rendezvény sikerét tartjuk szem előtt.

Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre, addig is köszönjük a támogatásotokat!

Találkozunk a versenypályákon!

Üdvözlettel,
Őry Tamás
Truck Race Promotion Kft.

Fotó: Gregory Lenormand / DPPI (FIA ERC Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7116523414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quattroman 2021.05.06. 18:21:27

Nagyon magyaros húzás

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása