Szigorú szabályt hoztak az F1-es szezonnyitóra

Egyszerre lesz nyílt és zárt kapus a Formula–1 szezonnyitója: kizárólag azok válthatnak belépőt a Bahreini Nagydíjra, akik mindkét oltásukat megkapták vagy már átestek a koronavíruson.

sakhirsunday7-914449_1.jpg

Alig néhány hét múlva kezdetét veszi a 2021-es szezon, a tavalyi alakulásának fényében pedig különösen jó hír, hogy megkezdték a jegyértékesítést a Bahreini Nagydíjra, akad azonban egy bökkenő: csak azok vásárolhatnak jegyet, akik igazolni tudják, hogy már felgyógyultak a koronavírusból, vagy legalább két hete megkapták a COVID-19 elleni vakcina második dózisát is – olvasható a szahíri pálya weboldalán.

Viszont védettség ide vagy oda, a helyszínre látogató nézőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk: beléptetéskor egészségügyi ellenőrzés lesz, majd a teljes szahíri pályán maszkot kell viselniük. A vendéglátó egységeket is óvintézkedések (távolságtartás, kézfertőtlenítés stb.) mellett vehetik igénybe, a hétvége folyamán pedig valamennyi rendezvényt szabadtéren tartanak meg. A korlátozások miatt a Paddock Club szolgáltatásai még a kiemelt vendégeknek sem lesznek elérhetőek.

Habár tavaly az Ausztrál Nagydíj lefújása után esélytelennek tűnt, végül 17 versenyt rendeztek meg, de csak négyet nézők előtt. Kérdéses, mi lesz a forgatókönyv az idei év kapcsán, főleg annak fényében, hogy világszerte, de Európában különösen akadoznak az oltások – ebből a szempontból Bahrein a hatodik helyen áll a világon, ahol a lakosság közel 18%-át oltották be (ez az érték Magyarországon 8,13%, ezzel a 13. pozíciót foglaljuk el, az EU-n belül pedig ezüstérmesek vagyunk, csak Málta áll jobban nálunk).

Könnyen lehet, hogy a bahreini minta lesz az iránymutató a folytatásra nézve. Korábban még azzal számolt az F1 vezérkara, hogy fokozatosan térnének vissza a nézők a lelátóra, ám a vakcináció körüli problémákkal és a harmadik hullám itt-ott történő felbukkanásával valószínűbbnek tűnik, hogy a helyi körülményektől, illetve a promóterek és az államok hozzáállásán múlik, zárt kapuk mögött rendezik-e a versenyeket, vagy sem, illetve, ha be is engednek nézőket, kizárólag védetteket engedjenek-e, vagy sem.

large-2019_bahrain_grand_prix_alfa_romeo_racing_1.jpg

Köztes megoldást Bahreinben a nézők visszafogadására. | Fotó: Florent Gooden / DPPI (Alfa Romeo Racing Media)

Miközben a Brit Nagydíjnak otthont adó Silverstone-ban már teltházhoz közeli állapotra készülnek, Chloe Targett-Adams, az F1 promóteri kapcsolatokért felelős vezetője szerint is helyszínspecifikus lesz a kérdés, vagyis helyszínről helyszínre változik majd a szezon. „Továbbra is reménykedem, optimista vagyok annak kapcsán, hogy a szezon nagy részében láthatunk nézőket is” – idézi a The Race.

A koronavírus-járvány miatt már az év elején elhalasztották az Ausztrál – és vele együtt a Kínai – Nagydíjat is, így rendezheti a szezonnyitót Bahrein, mely nemrégiben felajánlotta az F1-nek, hogy ha kell, a Pfizer-BioNTech vakcinájával a komplett mezőnyt beoltja – ám a bajnokság nemleges választ adott a felajánlásra, mondván, nem akarják elvenni a lehetőséget azoktól, akik sokkal jobban ki vannak téve a fertőzés kockázatának. A 2021-es szezon március 28-án rajtol, a szezon előtti gyakorlásokat két héttel korábban, március 12-14. között rendezik meg.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8416450474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása