F1: Folytatódik a háború a rózsaszín Mercedes ellen

Noha a McLaren visszavonta fellebbezési szándékát, a Renault és a Ferrari továbbra is kitart; a Red Bull eközben a Mercedest is felelősségre vonná.

04_00120004_a2_0541_jpg_-large.jpg

A 70. Évforduló Nagydíj pénteki szabadedzései előtt közölték, hogy helyt adnak a Renault fellebbezéseinek, miután bebizonyosodott, hogy a Stájer, a Magyar és a Brit Nagydíjon is sportszakmai értelemben illegális hátsó fékcsöveket használt a Racing Point, amiért a silverstone-i csapat 400 ezer eurós pénzbírságot kapott, konstruktőri pontjaiból pedig 15-öt levontak. Technikai oldalról nem tudták megkérdőjelezni a szóban forgó elem szabályosságát, itt abban találtak kivetnivalót, hogy a Mercedes adataiból dolgozva fejlesztették.

Habár lebukott a sokak szerint szinte megszólalásig a Mercedes 2019-es gépére hasonlító autójával a Racing Point, több csapat is elégedetlenségének adott hangot a döntés kapcsán. Négy csapat – a frontharcos Renault mellett a McLaren, a Ferrari és a Williams is – jelezte, hogy fel akar lebbezni, míg a Racing Pointnál a szankció enyhítésének reményében lépték meg ugyanezt. A fellebbezés hivatalos kezdeményezésére szerda reggel 9 óráig volt lehetőség, de mint az a The Race összegzéséből kiderült, csak a Ferrari és a Renault erősítette meg, hogy kitartanak elhatározásuk mellett. A McLaren azonban visszalépett – jelezve, hogy örülnek, hogy az FIA-nál a következő évtől elejét akarják venni a hasonló autómásolási ügyeknek –, a Williams pedig még nem döntött, míg a Racing Point valószínűleg megpróbálja tisztára mosni a nevét az ügyben.

FRISSÍTÉS: A Williams megerősítette, hogy a McLarenhez hasonlóan visszavonja fellebbezését. Mindkét csapat azzal indokolta döntését, hogy összességében elégedettek az ítélettel, és bíznak abban, hogy a jövőben a mostani és a leendő szabályok betartatásával megakadályozza, hogy trenddé váljon a Formula–1-ben az autómásolás. Ugyanakkor az sem elvetendő szempont, hogy a grove-i istálló hosszú távú egyűttműködésben áll a Mercedesszel, ahogyan jövőre a wokingi gárda is visszatér a német gyártóhoz.

02_140919ms2_3983-large.jpg

A Red Bull nem a Racing Pointot piszkálná

Christian Horner a hétvégén kijelentette, hogy a Red Bull tisztázni szeretné, a Mercedes milyen szerepet töltött be az ügyben. „Nyilvánvaló, hogy a Red Bull helyzete egyedülálló, hiszen 100%-ban birtokol két F1-es csapatot” – utalt az Alpha Taurira a RaceFans által idézett nyilatkozatában Horner.„De mindig szigorúan betartottuk a szabályokat, amióta a legutóbbi Concorde-egyezményben tisztázták a konstruktőrökre vonatkozó regulákat.”

„Számunkra tehát nagyobb a kép, és ez nem csak a fékcsövekről szól, hanem arról, hogy mi az, ami filozófiai értelemben megengedett, és mi az, ami nem. Ami a Mercedest illeti, biztos vagyok benne, fognak még felmerülni kérdések, hiszen, ha a kérdéses csapat bűnös a fogadásért, akkor biztos, hogy a biztosító csapat is szabályt sérthetett. Ez pedig olyasvalami, amire az FIA-nak rá kell néznie” – tette hozzá.

si202008090321_news.jpg

Horner nyilatkozatára reagált a Mercedes csapatfőnöke is, Toto Wolff biztos benne, hogy a további vizsgálatok sem fogják rossz színben feltüntetni a Mercedest, örömmel vonul a bíróság elé. „Nem tiltakoztunk, nem is tettünk semmi rosszat, és erősen hiszek benne, hogy a Racing Point sem” – szögezte le a szakportál megkeresésére. – „Ha az ügy a Nemzetközi Fellebbviteli Bizottság elé került, az ügyvédek egyértelműen azt fogják gondolni, hogy ez az ügy roppant szilárd pilléreken fekszik, ezért mindenki jó helyzetben van.”

„Nyilvánvalóan fontos a hírnevünk, de az ép. És ha valaki úgy gondolja, hogy valami rosszat tettünk, tiltakozzon, mi boldogan megyünk a bíróságra” – szúrt oda a háborgó csapatoknak.

Fotó: Racing Point F1 Media, Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr916132418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása