WEC - JÖNNEK A HIDROGÉNHAJTÁSÚ GÉPEK, BEMUTATTÁK AZ ÚJ SZABÁLYOKAT

Az Endurance Világbajnokság (WEC) szervezői megfogalmazták terveiket a 2024-es Le Mans-i 24 órás versenyre. A hat év múlva tartandó versenyen már szeretnének hidrogénnel hajtott versenyautókat is elindítani, amely a világon az első ilyen esemény lenne.

Az Automobile Club de l’Ouest a dízel és hibrid technológia után egy hidrogénnel működő üzemanyagcellát tart a következő elérendő célpontnak, amire már össze is állítottak egy munkacsoportot.

A WEC a minap pedig megerősítette, hogy a sorozatban jelen lévő 7 gyártó aktívan részt vesz a technológia fejlesztésében és az új kategória feltételeinek megteremtésében. Hat év múlva tehát már hidrogénnel hajtott versenygépek is részt vehetnek a 24 órás viadalon.

„Az elmúlt évtizedekben a motorsportok által üzemeltetett laboratóriumok segítségével a technológia és a biztonság komoly fejlődésen esett át, ami mindannyiunk számára komoly előnyökkel jár” – állítja Jean Todt, az FIA elnöke.

Nem ez az egyetlen változás. A csütörtöki napon ugyanis az FIA jóváhagyta a 2020/2021-es szezontól használatos szabályok alapelveit, azaz most már behatárolhatjuk, hogy hogyan is fog kinézni ez a sorozat a közeljövőben.

Az új szabályok értelmében az új kategória a hiperautó, szuperkocsi és luxus GT koncepcióautók körül forog majd, az autók rögtön felismerhetők lesznek márka szerint. A gyártók az utcai autókhoz hasonlóan alakíthatják a gépek kinézetét, mialatt a hatékony aerodinamikai megoldások az autók külső lemezei alatt rejtőznek majd.

A prezentáció legfontosabb része a költségcsökkentés volt, hiszen a jövőben a jelenlegi költségvetés negyedét lehet csupán felhasználni.

„A WEC-re vonatkozó új szabályok – melyek a 2020/2021-es esztendőtől lépnek érvénye – az FIA, az ACO, a gyártók és csapatok közötti kemény munka eredménye. Az új szabályok az endurance versenyzés számára hosszú és stabil platformot biztosít miközben továbbra is költséghatékony színpadot nyújt a jövőbeli technológia bemutatásához” – erősítette meg Jean Todt.

Az elmúlt időszakban a Formula-E megreformálása után most a WEC került terítékre, mely az új szabályokkal több gyártó érdeklődését is felkeltheti, hiszen jelenleg az LMP1-es kategóriát egyetlen teljes gyári csapat, a Toyota alkotja. Az új regulákkal remélhetőleg ismét erős bajnokságot tudnak létrehozni.

Fotó: Zimbio

Írta: Lombárszki Csaba

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr114050676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása