F1 - VETTEL ZSINÓRBAN HARMADJÁRA A POLE-BAN
Forma-1 2018: Azerbajdzsáni Nagydíj - Harmadik szabadedzés, Időmérő edzés

sebastian_vettel_azerbaijan_f1_grand_prix_1vhkdzyxfyyx.jpg

Noha ezúttal a csapattársának is volt számottevő esélye a pole-ra, Vettel végül sorozatban a harmadik időmérőn sem talált legyőzőre.

Magyar idő szerint délben vette kezdetét a Forma-1-esek azerbajdzsáni hétvégéjének szombati programja a harmadik szabadedzéssel, amely a ferraris Sebastian Vettel elsőségével zárult – a német négyszeres világbajnoka ultralágy gumikon 1:43.091-es kört futott, ezzel majdnem négy tizedet adva a regnáló világbajnok Lewis Hamiltonnak, valamint csapattársának, Kimi Räikkönennek.

A negyedik helyen Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája végzett, megelőzve a másik Mercedes-pilótát, Valtteri Bottast.

A TOP-10 második felében zárt a két Force India, nem kis meglepetésre a két Williams és az egyik Haas, Sergio Pérez, Kevin Magnussen, Lance Stroll, Esteban Ocon, valamint Sergey Sirotkin.

Daniel Ricciardo, a második edzést még az élen záró Red Bull-pilóta csak a 12. lett, ugyanis a gyors köreit valami miatt már csak forgalomban tudta teljesíteni. Nem alakult még jól az edzés a haasos Romain Grosjean számára, akinek volt egy megpördülése a 16-os kanyarban, a Renault pilótái pedig – elsősorban a szuperlágy gumik intenzívebb használata miatt – csak a 16-17. helyen zártak.

Két órával a harmadik szabadedzés leintését követően megkezdődött az időmérő edzés. A Q1-ben Kimi Räikkönen futotta meg a leggyorsabb kört a Ferrarival, megelőzve Verstappen és Hamilton kettősét.

Első ránézésre meglepőnek tűnik az eredmény, de a 18 perces szakasz legnagyobb meglepetést Charles Leclerc okozta, aki a 11. helyen jutott tovább a Sauber-Ferrarival. Emellett eseményekben sem volt hiány, ugyanis a két Toro Rosso kis híján nagyon csúnyán összeütközött.

Azonban a kisbikák a kiesést nem tudták elkerülni: Pierre Gasly a 17. helyen, Brendon Hartley – aki viszont még egy defektet is kapott – a 19. helyen pottyant ki. A két Toro Rossón kívül búcsúzott a McLaren belgája, Stoffel Vandoorne, a sauberes Marcus Ericsson, valamint a haasos Romain Grosjean – utóbbi mért kört sem tudott futni, ugyanis meghibásodott a sebességváltója.

A Q2-ben is nagyon izgalmasan alakult a csata a továbbjutó pozíciókért: Lance Stroll közel volt ahhoz, hogy kiüsse a Q2-ből Daniel Ricciardót, de a Williams kanadaija végül 103 ezredmásodperccel elmaradt az ausztrál pilótától – viszont így is három tizedet adott orosz csapattársának, Sergey Sirotkinnak, akit egy ideig vizsgáltak Marcus Ericsson feltartása miatt, azonban szankciót nem kapott érte. Fernando Alonso pedig a véghajrá miatt a kilencedikről a 13. helyre esett vissza, megelőzve Charles Leclerc-t és Kevin Magnussent.

Az időmérő utolsó szakaszában az első csörtét Kimi Räikkönen zárta az élen, és a második felvonásban is volt esélye a pole-ra, azonban két lila szektor után a harmadikban, a 16-os kanyarban egy nagyon csúnya hibát, így még csak nem is tudott javítani.

A rajtelsőséget végül csapattársa, Sebastian Vettel kaparintotta meg Lewis Hamilton és Valtteri Bottas, azaz a Mercedes pilótái és a Red Bull versenyzői, Daniel Ricciardo és Max Verstappen elől – ezzel a német zsinórban harmadik alkalommal indulhat az élről, köszönhetően az 1:41.498-as körével.

A negyedik sorba a két Force Indiás ért oda Esteban Oconnal és Sergio Pérezzel, a TOP-10-et pedig a két renault-s, Nico Hülkenberg és Carlos Sainz zárták, ám előbbinek van egy öthelyes rajtbüntetés váltócsere miatt.

A Bakui Nagydíj 14 óra 10 perckor rajtol el magyar idő szerint.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

f1_2018_aze_fp3.jpg

Az időmérő edzés végeredménye:

f1_2018_aze_q.jpg

Fotó: Landek Norbert

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr413878072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása