F1 - VETTEL KITARTOTT BOTTASSZAL SZEMBEN, GASLY CSODÁT MŰVELT
Forma-1 2018: Bahreini Nagydíj - Futam

sebastian_vettel_f1_grand_prix_bahrain_3blwr99wh1px_1.jpg

Egészen az utolsó méterekig tartó, idegtépő küzdelemben dőlt el a Bahreini Nagydíj sorsa, de végül Sebastian Vettel legyőzte Valtteri Bottast a futamgyőzelemért, a nap legnagyobb tettét viszont talán Pierre Gasly vitte véghez, aki a negyedik helyen ért célba a Toro Rosso-Hondával.

Magyar idő szerint vasárnap 17 óra 10 perckor rajtolt el a 2018-as Forma-1-es szezon második verseny, a Bahreini Nagydíj, amelyet az első sorból a két Ferrari kezdhetett meg, Bottas és Ricciardo előtt. A piros lámpák kialvását követően Vettel megőrizte a vezetést, miközben Bottas Räikkönent, Gasly pedig Ricciardót előzte meg az első kanyarig, de utóbbi két versenyző rövidesen visszacserélte a pozíciókat.

A négyes kanyarban is csak egy koccanás történt: Brendon Hartley forgatta meg a Toro Rossóval Sergio Pérez Force Indiáját - az incidensben a stewardok az új-zélandit találták vétkesnek, a "jutalom" pedig egy 10 másodperces időbüntetés volt.

Formula 1 on Twitter

LAP 12/57 One system shutdown, one very costly puncture All over for Red Bull after just a handful of laps #BahrainGP #F1

A második körben valósággal elszabadult a pokol: Verstappen a célegyenes végén megpróbálta megelőzni Hamiltont, azonban a holland nekicsúszott a brit Mercedesének, és összeértek, amely miatt defektes lett a Red Bull RB14-es bal hátsó gumija. Másodpercekkel később pedig a másik RB14-essel Daniel Ricciardo parkolt le a pálya szélén, műszaki hiba miatt. Verstappen tovább tudott menni, de pár kör múlva ő is kiállt, így minkét Red Bull betlizett alig pár kör alatt. A kavarodások okán életbe lépett a virtuális biztonsági autó.

A negyedik körben lett ismét szabad a verseny, s Magnussen azonnal meg akarta támadni Gasly-t a 11-es kanyar külső ívén, de a Haas dánja lecsúszott az ívről. A következő kör elején, a célegyenesben pedig Hamilton megelőzte Hülkenberget, Alonsót és Ocont is, feljőve a hatodik helyre. Két körrel később a 100. mercedeses futamát teljesítő brit Gasly-n is áthámozta magát.

Leszámítva Leclerc VSC alatti kiállását, az első kerékcserékre nagyon korán, a 12-14. kör között került sor, de az élmezőnyből először Vettel jött ki a 19. körben, egy körrel később Räikkönen is kijött, majd Bottas is megejtette a depózását. A 26. körben aztán Vettel visszavette az első helyet Hamiltontól, aki csak a 27. körben váltott gumikat.

Formula 1 on Twitter

LAP 36/57 Awful pitstop for Ferrari Raikkonen out of the race Ferrari mechanic receiving treatment #BahrainGP #F1

Kilenc kör múlva behozta a depóba Räikkönent a Ferrari, azonban elrontották a finn kiállását. A Jégember ugyanis már akkor megkapta a szabad jelzést, amikor még nem cserélték le a bal hátsó kereket az autóján - emiatt a finn elrántotta az egyik szerelőjét, majd félre kellett állnia, és feladta a bahreini versenyt.

Egészen az utolsó körig úgy tűnt ezután, hogy lenyugodnak a kedélyek, azonban Bottas elkezdte utolérni Vettelt a gumielőnyéből adódóan, ugyanis a finn a tartósabb, közepes keverékű gumikat használta. Az utolsó három körben a Mercedes pilótája már DRS-távolságon belül autózott a ferrarishoz képest.

f1_grand_prix_of_bahrain_cnyz7tz8qvdx.jpg

Viszont pozíciócserére már nem került sor, Vettel végül hét tizedmásodperces előnnyel húzta be az idei második  és pályafutása negyvenkilencedik győzelmét, megelőzve a két Mercedes-versenyzőt, Bottast és a kilencedik helyről rajtolva a harmadikként záró Hamiltont.

A nap hősét mégis úgy hívják, hogy Pierre Gasly. A GP2 2016-os bajnoka ugyanis remekül szerepelt az időmérőn, jól elkapta a rajtot, utána pedig higgadt és nyugodt versenyzést produkált, így célba hozva a negyedik pozícióban a Honda-motoros Toro Rosso STR13-ast. Ötödikként Magnussen látta meg a kockás zászlót annak ellenére, hogy nem volt éppen sima futama, kis híján még a saját csapattársával, Romain Grosjeannal is összeütközött.

Nico Hülkenberg zárt a dán Haas-pilóta mögött a Renault-val, mögötte a két McLaren-Renault Alonsóval és Vandoorne-nal, a 2015-ös Olasz Nagydíj óta először pontot szerző Marcus Ericsson (Sauber), valamint a Force Indiás Esteban Ocon tette teljessé az első tíz sorrendjét.

A jövő héten Kínában folytatódik a bajnokság.

További részletek hamarosan!

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

darnvh_x4aip4fm.jpg

Az egyéni pontverseny állása (2./21. futam után):

Poz. Versenyző Csapat Futamgyőzelmek száma Pont Hátrány
1. Sebastian Vettel Ferrari 2 50
2. Lewis Hamilton Mercedes 33 - 17
3. Valtteri Bottas Mercedes 22 - 28
4. Fernando Alonso McLaren 16 - 34
5. Kimi Räikkönen Ferrari 15 - 35
6. Nico Hülkenberg Renault 14 - 36
7. Daniel Ricciardo Red Bull 12 - 38
8. Pierre Gasly Toro Rosso 12 - 38
9. Kevin Magnussen Haas 10 - 40
10. Max Verstappen Red Bull 8 - 42
11. Stoffel Vandoorne McLaren 6 - 44
12. Marcus Ericsson Sauber 2 - 48
13. Carlos Sainz Renault 1 - 49
14. Esteban Ocon Force India 1 - 49
15. Sergio Pérez Force India 0 - 50
16. Charles Leclerc Sauber 0 - 50
17. Brendon Hartley Toro Rosso 0 - 50
18. Lance Stroll Williams 0 - 50
19. Romain Grosjean Haas 0 - 50
20. Sergey Sirotkin Williams 0 - 50


A konstruktőri pontverseny állása (2./21. futam után):

Poz. Csapat Futamgyőzelmek száma Pont Hátrány
1. Ferrari 2 65
2. Mercedes 55 - 10
3. McLaren 22 - 43
4. Red Bull 20 - 45
5. Renault 15 - 50
6. Toro Rosso 12 - 53
7. Haas 10 - 55
8. Sauber 2 - 63
9. Force India 1 - 64
10. Williams 0 - 65


Fotó:
Zimbio | Táblázat: @F1 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr513818624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása