FE - AZ ELSŐK VERSENYE
Formula-E 2018: Mexikóváros, Futam

20180302231104w6i1035.jpg

A hongkongi második futam után újra nyerni tudott Daniel Abt, de most remélhetőleg meg is tarthatja a győzelmét... Di Grassi megszerezte az első pontjait a szezonban, míg a Mahindra Racing számára teljes kudarccal zárult a mexikói forduló, így ismét Jean-Éric Vergne vezeti az egyéni ponttabellát.

Magyar idő szerint meglehetősen későn, este 23 óra után rajtolt el a Formula-E negyedik szezonjának ötödik versenye, Mexikóvárosban, amelynek indulásánál könnyedén el tudott jönni a Mahindra Racing svédje, Felix Rosenqvist a pole pozícióból, aki mögött Oliver Turvey és Sebastien Buemi is meg tudta őrizni a pozícióját.

Ellenben a negyedik helyre felkapaszkodott Daniel Abt, megelőzve a Super Pole-os köridejének elvétele által a második helyett csak a negyedik rajtkockából indult Antonio Félix da Costát. Az első néhány kör után mögöttük Vergne, Piquet Jr., Evans, Lotterer és Heidfeld egészítették ki a TOP-10-et.

ABB Formula E on Twitter

We go green in Mexico City! #MexicoCityEPrix https://t.co/NuQt6yQNLT

ABB Formula E on Twitter

@JeanEricVergne and @NelsonPiquet squeeze past @afelixdacosta to move up to P5 and P6 #MexicoCityEPrix https://t.co/5ifo1XrKy5

Az ötödik körben aztán Jean-Éric Vernge a Techeetah-val a Stadion előtt keményen kinyomta a pályáról az andrettis Da Costát. A portugál annyira kiszorult ekkor a pályáról, hogy még Piquet is elment mellette, így visszaesett a hetedik helyre.

ABB Formula E on Twitter

@FRosenqvist stopped on track, handing the lead to @OliverTurvey. Rosenqvist is back underway #MexicoCityEPrix https://t.co/yCw3m5Kuyw

A 15. körben pedig komolyabb dráma történt, ugyanis a magabiztosan vezető Rosenqvist alatt megállt az autó, s mire a svéd újra tudta indítani azt, egészen az utolsó helyre csúszott vissza - ezzel Turvey vette át a vezetést.  Az elkövetkezendő három-négy körben még kétszer ismétlődött meg ez a folyamat a a Mahindra Racing pilótájával, aki a futam előtt még vezette a bajnokságot a pole pozíciójának köszönhetően. A 21. körben végül Rosenqvist bejött a második autóért.

A 24. körben lezajlott autócserék során jelentősen átalakult az élboly sorrendje: Turvey-től átvette Abt az első helyet, Vergne pedig Buemi elé tudott vágni a harmadik pozícióért. A 28. körben a másik mahindrás, Nick Heidfeld is megállt a pályán, míg Buemi - a FanBoost segítségével - visszaelőzte Vergne-t.

Az utolsó körök pedig már inkább a második helyért zajló kergetőzésről szólt: Turvey-t helyezte nagyon komolyan nyomás alá Buemi és Piquet kettőse, de a NIO britje szinte kötélidegekkel tartotta maga mögött az ellenfeleit, így nem változott a sorrend a leintésig.

ABB Formula E on Twitter

@Daniel_Abt wins the 2018 #MexicoCityEPrix https://t.co/F2B15ksHuj

És hogy miért mondható ez az "elsők versenyének"? Azért, mert mindeközben Daniel Abt az élen vaskos előnyre tett szert, így megszerezte pályafutása első győzelmét - a hongkongi kizárás után ismét... A német Audi-pilótát az első dobogójának örülő Oliver Turvey kísérte be a célba több mint hat másodperces hátrányban, a dobogó legalsó fokára meg Buemi állhatott fel, megelőzve Piquet-t és a Mahindra katasztrófájának köszönhetően a bajnokság élére visszakeveredő Vergne-t. A francia előnye most 12 pont Rosenqvisttel szemben.

20180304033439w6i3705.jpg

Evans hatodik helye révén kettős pontszerzést könyvelhetett el magának a Jaguar Mexikóban. Az új-zélandi mögött Da Costa és a hongkongi nyitóhétvége óta először pontot szerző Edoardo Mortara (Venturi) végzett. A regnáló bajnok Lucas di Grassi pedig a 20. helyről indulva ért célba kilencedikként és még a leggyorsabb kört is megfutotta, amelyekkel a szezonbéli első pontjait gyűjthette be, annak ellenére, hogy még a dragonos José Maria Lopezzel is volt egy kisebb koccanása az utolsó körökben. A tizedik helyet és az azzal járó utolsó pontot Alex Lynn (DS Virgin Racing) csípte el a mezőny végéről felzárkózva, míg Sam Bird a célba érők között az utolsó, 17. helyen végzett, miután ütközött az utolsó körökben Nico Prosttal.

A Mahindra katasztrófájának köszönhetően visszakeveredett a bajnokság élére a jelenleg 81 pontot számláló Jean-Éric Vergne, és most 12 ponttal vezet Rosenqvist és 20 egységgel Bird előtt, de már zárkózik az 52 pontos Buemi és a 45 egységgel rendelkező Piquet Jr. is. A csapatbajnokságban továbbra is a Techeetah vezet, de a 99 pontjával csak 9 egységnyi az előnye a Mahindra, és 25 a Jaguar előtt.

Két hét múlva az uruguayi Punta del Estében folytatódik a Formula-E negyedik szezonja.

A Mexikói ePrix eredménye:

fe_2018_mex_r.jpg

Fotó: Andrew Ferraro, Sam Bloxham/LAT/Formula-E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1113713134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása