FE - VERGNE-É A POLE CHILÉBEN, ROSENQVIST CSAK A 14. HELYRŐL INDULHAT
Formula-E 2018: Chile, 1-2. szabadedzés / Időmérő edzés

2018020222302656i0529.jpg

Jean-Éric Vergne kezdheti meg az élről a negyedik szezon negyedik versenyét - igaz, azt már soha nem tudjuk meg, hogy mire lett volna képes éppen a csapattársa, André Lotterer vagy a Virgin-pilóta Sam Bird, ha nem ütközik a Super Pole-ban. Náluk rosszabbul Félix Rosenqvist járt, aki a tabella éllovasaként csak a tizennegyedik rajtpozíciót szerezte meg.

Három hét szünet után ismét pályára gördült a Formula-E mezőnye, ezúttal a chilei Santiagóban. A program magyar idő szerint kora délután vette kezdetét az első szabadedzéssel, amelyen a DS Virgin Racing versenyzője, Sam Bird bizonyult a leggyorsabbnak. A brit 1:14.439-es idővel két tizedet adott a bajnokságot vezető Felix Rosenqvistnek, akitől mindössze csak pár századdal maradt el a Techeetah franciája, Jean-Éric Vergne.

ABB Formula E on Twitter

Highlights from Saturday Practice 1 in Santiago! #SantiagoEPrix https://t.co/I88lwXif1N

Az új chilei pályába sokaknak beletört a bicskája első nekifutásra. Sebastien Buemi például azzal csalogatta elő a sárga zászlókat, hogy az egyik kanyar kijáratánál túl korán lépett rá a gázpedálra, és ezért az autó jobb hátuljával nekicsúszott a falnak - a svájci Renault-versenyző a tizenharmadik lett. Nála is nagyobbat csattant azonban az edzés végén Maro Engel a Venturival a 3-as kanyarban - a baleset után azonnal meglengették a piros zászlókat, s miután már csak két perc volt hátra, a gyakorlást nem is indították újra.

Az első szabadedzés végeredménye: 

fe_2018_chile_fp1.jpg

A második szabadedzésen azonban már Vergne vette át a vezetést egy 1:18.662-es körrel, amely csak 30 ezredmásodperccel volt gyorsabb a virgines Alex Lynn 1:18.692-es idejénél, a harmadik helyre pedig az új-zélandi Mitch Evans ért oda a Jaguarral. A bajnokság első két helyezettje, Rosenqvist és Bird az ötödik és a hatodik helyen végzett.

ABB Formula E on Twitter

Highlights from second practice in Santiago! #SantiagoEPrix https://t.co/B11RXOn0GT

Noha már sokat javult a pálya az FP1-hez képest, sokakon még így is kifogott. Közülük a legrosszabbul Nico Prost járt, aki az utolsó percekben a kilences kanyarban törte össze a Renault e.dams gépének elejét - hasonlóan Engel FP1-es balesetéhez, félbeszakították a tréninget, és már nem is gördülhettek újra pályára a versenyzők a hátralévő kevés idő miatt.

A második szabadedzés végeredménye:

fe_2018_chile_fp2.jpg

Majd magyar idő szerint 16 órától lebonyolították a kvalifikációt is, amelynek első körét nem kis meglepetésre a Techeetah német versenyzője, André Lotterer zárt az első pozícióban. Rajta kívül még a csapattársa, Vergne, Buemi, Di Grassi és Bird jutottak tovább.

A Super Pole-ban azonban már az FP2-t megnyerő Vergne diktálta a tempót, miután az 1:19.161-es köre elegendő volt ahhoz, hogy majdnem két tizeddel maga mögé utasítsa a második szezon bajnokát, Sebastien Buemit, és további hárommal a regnáló bajnok Di Grassit - igaz, a brazil Audi-versenyző a rajtbüntetése miatt így is csak a 13. helyről rajtolhat majd.

Azonban az számunkra már rejtély marad, hogy mi lett volna akkor, ha a csoportidőmérések folyamán biztató teljesítményt nyújtó André Lotterer, illetve Sam Bird nem hibáznak a gyorskörükön... Ugyanis a német versenyző már az 1-es kanyarban nekikoccant a falnak, alaposan megrongálva autója első vezetőszárnyat, míg a brit pilóta az 5-6-os, duplajobbos kanyarkombinációban a DS Virgin-gép hátuljával ment neki a védőkorlátnak. De mindennek ellenére majd a második sorból várhatják a piros lámpák kialvását, Di Grassi büntetésének köszönhetően.

ABB Formula E on Twitter

Highlights from qualifying for the 2018 ABB FIA Formula E Antofagasta Minerals #SantiagoEPrix https://t.co/QmH5KXM5Bo

Nem sokon múlt, hogy Nelson Piquet Jr. először bejusson a Jaguarral a TOP-5-ös szétlövésbe, de az imént említett szankció miatt az ötödik rajtkockából indulhat majd, mögötte pedig Alex Lynn, Oliver Turvey, Nico Prost, José Maria Lopez és Daniel Abt tették teljessé az első tíz helyezett sorrendjét.

Katasztrofálisan sikeredett a kvalifikáció a tabella éllovasának, Felix Rosenqvistnek -, aki már a szabadedzéseken is több hibát vétett -, ugyanis csak a 14. lett a Mahindra Racing színeiben, 28 ezreddel megelőzve csapattársát, Nick Heidfeldet. A svédre ezzel most nagy nyomás helyeződhet, ugyanis legfőbb üldözői ott vannak az első két sorban - mindennek fényében nem elképzelhetetlen, hogy ma este változni fog a sorrend a pontverseny élén.

A legnagyobb hibák ezúttal Luca Filippi és Mitch Evans nevéhez fűződnek, amelyek miatt ők ketten vágnak neki majd a magyar idő szerint este 20 órakor rajtoló santiagói ePrix-n. Az eseményeket élőben kísérhetjük figyelemmel az Eurosport 1-en.

Az időmérő edzés végeredménye:

fe_2018_chile_q.jpg

Fotó:  Zak Mauger/LAT/Formula E

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3013630312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása