WTCC - KIZÁRTÁK A HONDÁKAT A KÍNAI HÉTVÉGÉRŐL!

2017_wtcc_china_ningbo_1373_david_noels_dppi.jpg

Drámára ébredhettünk szombaton reggel: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szabálytalannak nyilvánította a Honda-motorokat, így kizárták a japán gyártót és versenyzőit a kínai versenyhétvégéről, Michelisz Norbi pedig ezzel 27.5 pontot veszített.

Nem telt el másfél év a Honda padlólemez-botránya óta (ennek részleteit itt, itt és itt lehet feleleveníteni), újra óriási bajba keveredett a japán manufaktúra: mint kiderült, már a kínai versenyhétvége pénteki napján elkezdték vizsgálni a Honda-motorok befecskendezőinek szabályosságát, s emiatt minden eredmény csak ideiglenes volt.

Az ügy kapcsán a mostani japán versenyhétvége előtt, Genfben üléseztek, ahol a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai részlege a három gyári Honda kizárása mellett döntött, miután a Honda Racing Team JAS nem tett eleget a homologizációs procedúrának.

"A kínai versenyhétvégén a technikai részleg lefoglalt egy üzemanyag befecskendezőt a #34-es számú autóból (Ryo Michigami). A versenyeztető csapat pedig elismerte, hogy a lefoglalt alkatrészeket használták az egész hétvégén, a #2-es és az #5-ös számú autóban is. A vizsgálatot követően az FIA Technikai Részleg megállapította, hogy a három autóban használt üzemanyag befecskendezők nem felelnek meg a J. függelék 263.003-as, 263.004-es, valamint 263.324-es pontjának. Így a három autót (#2 - Gabriele Tarquini, #5 - Michelisz Norbert, #34 - Ryo Michigami) diszkvalifikálták a kínai WTCC-versenyhétvége időmérő edzéséről, MAC3-áról, nyitófutamáról és főfutamáról." - áll az FIA közleményében.

2017_wtcc_china_ningbo_0674_david_noels_dppi.jpg

Ezzel pedig 11 pontos lemaradásra tett szert a Honda a gyártók bajnokságban a Volvóval szemben, Michelisz Norbi meg 27.5 pontot elbukva visszaesik az egyéni összetett negyedik helyére, 32.5 egységnyi hátrányba kerülve a bajnokságot vezető, volvós Thed Björkkel szemben. Az idei szezonból már csak három versenyhétvége (Japán, Makaó, Katar) van hátra.

A Honda megerősítette, hogy elfogadja a döntést, bár hozzátette, hogy a szituáció a homologizációs procedúra értelmezésbéli különbségéből adódott: "Miközben elfogadjuk a versenybírák felől érkezett, sajnálatos döntést, szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden alkalommal jóhiszeműen jártunk el. Sajnálatos módon az FIA-tól különböző módon értelmeztük a homologizációs procedúrát. Az ítélet után pedig elképesztően csalódottak vagyunk, miközben az egyéni és a gyártói bajnokságban is nehéz helyzetbe kerültünk. Az utolsó három fordulón is olyan keményen fogjuk nyomni, ahogyan csak tudjuk, annak érdekében, hogy elérjük a célunkat, amely a világbajnokság megnyerése. Az alkalmat pedig szeretnénk megragadni arra, hogy bocsánatot kérjünk a rajongóinktól, és azoktól, akik támogatták WTCC-s erőfeszítéseinket ebben az évben." - nyilatkozta Ryuichi Furukawa, a Honda motorkutatási és -fejlesztési csapatából.

Michelisz Norbert a Facebook-oldalán pedig így kommentálta a hírt: "Rossz hírrel kezdődött a nap Japánban. Ebben a helyzetben csak annyit tudok mondani és ígérni, hogy mindentől függetlenül harcolok tovább a bajnoki címért az utolsó pillanatig!"

Így áll a bajnokság a kizárásokat követően (TOP-10):

1.) Thed Björk (Volvo) - 203.5 pont
2.) Tiago Monteiro (Honda) - 200 pont
3.) Nicky Catsburg (Volvo) - 180.5 pont
4.) Michelisz Norbert (Honda) - 171 pont
5.) Mehdi Bennani (Sebastien Loeb Racing, Citroën) - 164 pont
6.) Tom Chilton (Sebastien Loeb Racing, Citroën) - 158.5 pont
7.) Esteban Guerrieri (Campos Racing, Chevrolet / Honda) - 147 pont
8.) Robert Huff (All-Inkl.com Münnich Motorsport, Citroën) - 138 pont
9.) Nestór Girolami (Volvo) - 88 pont
10.) Yann Ehrlacher (RC Motorsport, Lada) - 65 pont

FRISSÍTÉS: Kizárták a Zengő Motorsportot és versenyzőit, Nagy Danit és Szabó Zsoltit is a kínai hétvégéről! - részletek itt:

WTCC - A ZENGŐS HONDÁKAT IS DISZKVALIFIKÁLTÁK A KÍNAI HÉTVÉGÉRŐL!

Noha eleinte úgy tűnt, hogy a Zengő Motorsport kimarad a befecskendezős buliból, nem olyan régen kiderült, hogy mégsem... Nagy Danit és Szabó Zsolti is kizárták az előző futamhétvégéről, a Honda hátránya pedig már hatalmas a gyártók bajnokságában.

Fotó: WTCC Media (David Noels / DPPI)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr713111096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása