F1 - KIAKADTAK A RED BULL-NÁL VERSTAPPEN BÜNTETÉSE MIATT

max_verstappen_f1_grand_prix_usa_347lp4fm5l4x.jpg

Max Verstappen, Jos Verstappen és Christian Horner sem értett egyet azzal az 5 másodperces büntetéssel, amely az ifjú holland pilóta és a Red Bull dobogójába került. Räikkönen mindeközben azt sem tudta, hogy egyáltalán miért kapott büntetést Verstappen, holott ő volt a károsult fél. Lauda pedig védelmébe vette a Milton Keynes-i alakulatot.

Mint az ismeretes, az 56 körös Amerikai Nagydíjat a 16. rajtkockából megkezdő Max Verstappen (Red Bull) az utolsó körben még célba vette a dobogót, ehhez pedig Kimi Räikkönent (Ferrari) kellett megelőznie. A finn a 15-ös kanyarból kigyorsítva többször is keresztbe állt a Ferrari, így Verstappen nagyon közel került hozzá, de megelőzni csak úgy tudta, hogy levágta belülről a 16-os kanyart.

Formula 1 on Twitter

From joy to despair for @Max33Verstappen #USGP �� #F1 https://t.co/oI5Cc7eqxW

Az előzés szabályszerűségét azonnal vizsgálni kezdték a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) stewardjai, akik végül arra az álláspontra jutottak, hogy a Red Bull holland versenyzője a pálya elhagyásával jogosulatlan előnyhöz jutott, ami miatt kapott egy 5 másodperces büntetést.

"A stewardok megvizsgálták a videós bizonyítékot, és arra a következtetésre jutottak, hogy a #33-as autó elhagyta a pályát úgy, hogy mind a négy kerék a pályán kívül, legalább fél méterre a fehér vonaltól, és így előzte meg a #7-es autót. Így a versenyző tartós előnyre tett szert." - állt az FIA közleményében.

Így a pódium legalsó fokára nem Max Verstappen, hanem Kimi Räikkönen állhatott fel.

max_verstappen_f1_grand_prix_usa_0icu4mbgyr6x.jpg

Azonban a döntéssel a legkevésbé sem értettek egyet a Red Bull-nál, először a bikák csapatfőnöke, Christian Horner fejtette ki elégedetlenségét, a Sky Sports-nak nyilatkozva: "Ma egész nap levágták az autók a pályát ott, mégsem volt semmi intézkedés. Ennek fényében úgy gondolom, hogy hihetetlenül durva volt, hogy megbüntették Maxot. Helytelen volt ez. De vetni fogunk rá egy pillantást, de az én szemléletemben ez fair és kemény versenyzés volt, a bírák pedig rosszul ítélkeztek ezzel a döntéssel. Egész hétvégén láthattuk, hogy az autók sorra levágják a pályát, de nem helyes, hogy éppen most kezdtek ezért büntetni."

Mindeközben Max Verstappen édesapja, az egykori szintén a Forma-1-ben versenyző Jos a Twitteren eresztette ki minden dühét: Ferrari-pártinak és szégyenletesnek nevezte a Nemzetközi Automobil Szövetséget, a döntést pedig baromságnak titulálta.

A kétszeres futamgyőztes Red Bull-versenyző sem volt visszafogottabb, amikor a tévéstáboknak nyilatkozott: "Nagyszerű versenyzünk volt, de ezek a döntések megölik a sportágat, ugyanis van egy idióta versenybíró, aki állandóan ellenem dönt. A nap végén már mindenki kiszélesítette mindenhol a pályát, nem voltak pályahatárok. A 9-es kanyart ki lehetett szélesíteni, a 19-esnél pedig el is hagyhattad a pályát, és senki nem szólt semmit. Ugyanez történt Bottas esetében - megelőztem, a pályán kívül folytatta, és elém jött vissza. Emiatt megint meg kellett előznöm, pedig határozottan előnyt szerzett a pályán kívül, mégsem büntették. Ez nem jó a sportágnak, ugyanis ezeknek a szabályoknak egyértelműeknek kellene lenniük." - az "idióta versenybíró", akire Verstappen célzott, valószínűleg Garry Connelly, aki a tavaly mexikói csetepatéban is a holland versenyző ellen döntött, hasonlóan egy 5 másodperces büntetéssel, amellyel akkor is egy harmadik helyet bukott el. (A tavaly Mexikói Nagydíjról itt, itt és itt lehet tájékozódni.)

Ráadásul a Red Bull nem nyújthat be fellebbezést az FIA döntése ellen - ez sem tetszett Verstappennek: "A versenybírák döntöttek, te pedig nem tudsz tenni ellene semmit sem - ez eléggé hátborzongató. Mit tehetnénk? A szabályokat nem tudjuk megváltoztatni. Mindenki szereti, mert nagyszerű akció volt. 5 vagy 10 centiméterrel bemész a kerékvetőn belülre, mindenki kiszélesíti a pályát mindenhol, és nem mondanak semmit. Megölik a versenyt, ez pedig nem jó a közönségnek. Nagyon remélem, hogy jövőre senki sem jön el, ugyanis így nincs értelme a sportágnak."

Egyébként kérdéses, hogy megdorgálják-e amiatt Max Verstappent, hogy idiótának nevezte az egyik stewardot, ugyanis tavaly, a Mexikói Nagydíj után az FIA-elnök Jean Todt nem vette jó néven azt, hogy a ferraris Sebastian Vettel elküldte a versenyigazgató Charlie Whitingot melegebb éghajlatra...

kimi_raikkonen_f1_grand_prix_usa_fsuu-thtksix.jpg

Mindeközben Räikkönen nem értette, hogy mi történt körülötte, nem tudtam, miképpen előzte meg őt Verstappen: "Ötletem sem volt annak kapcsán, hogy mi történhetett Verstappennel, illetve miért kapott büntetést. Csak annyit tudtam, hogy az utolsó kanyarokban megelőzött. Nyilvánvalóan csalódott voltam a verseny után, amikor úgy tudtam, hogy csak negyedik lettem, de némi gond volt Max-szel. Úgyhogy én állhattam fel a pódiumra, de nem láttam a történteket, hogy hol ment. Nyilvánvalóan meg volt lepődve valamennyire. Láttam őt a tükrömben, de próbáltam kicsit lassítani, mert úgy gondoltam elég sebességem van ahhoz, hogy levédjem a kanyart, de egyszer csak ott volt mellettem, ami igencsak meglepett ennél a sebességnél - egy picit dühös voltam, hogy megelőzött." - nyilatkozta a finn, aki egyébként tisztának látta a manővert.

Niki Lauda, a Mercedes elnöke pedig védelmébe vette Verstappent és a Red Bull-t, mondván, a Nemzetközi Automobil Szövetség nem tartotta magát az év elején tett ígéretéhez, miszerint engedékenyebbek lesznek a versenyzőkkel szemben. "Ez volt a legrosszabb döntés, amit valaha láttam. Verstappen semmi rosszat nem tett. Ők autóversenyzők, és nem a közlekedési utakon vagyunk. Nevetséges ezekkel a döntésekkel romba dönteni a sportágat."

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9513057258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása