F1 - BEJELENTETTE A TORO ROSSO, KI LESZ KVYAT CSAPATTÁRSA AUSTINBAN

daniil_kvyat_f1_grand_prix_singapore_practice_anz8-peanchx.jpg

33 év után először fog új-zélandi versenyző rajthoz állni Forma-1-es futamon: endurance-világbajnok csapattársat kap a Toro Rosso orosz pilótája, Daniil Kvyat az Amerikai Nagydíj hétvégéjére - Brendon Hartley 27 évesen debütál!

Mint az ismeretes, az elmúlt napok folyamán kérdésessé vált, hogy ki fogja vezetni az Amerikai Nagydíj hétvégéjén a Toro Rosso másik STR12-esét, Daniil Kvyat oldalán, ugyanis Carlos Sainz idő előtt a Renault-hoz távozott, Pierre Gasly-nak pedig Suzukában kell majd eleget tennie a hondás kötelezettségeinek a Super Formula bajnokságban. A potenciális helyettes kapcsán már számos nevet bedobott a kalapba a nemzetközi sajtó, többek között Sebastien Buemiét, Josef Newgardenét, Alexander Rossiét, Takuma Satóét.

Azonban végül az a versenyző lett a befutó, akinek a neve csak csütörtökön este merült fel pletykaszinten, s amúgy a legvadabb álmainkban nem gondoltunk volna rá. Ez a versenyző pedig Brendon Hartley. A 27 esztendős új-zélandi régen juniorként a Red Bull kötelekébe tartozott, a 2009-es jerezi teszten vezethette is a Toro Rosso versenygépét. Utoljára meg 2012 szeptemberében, Magny-Cours-ban vezetett Forma-1-es autót, amikor a fiatal versenyzők tesztjén 87 kört tett meg a Mercedesszel, de ezután nem tudott nagyobb előrelépést megtenni a Forma-1 ranglétráján.

22366437_1706332299391722_5568648901510702080_n.jpg

Viszont több másik szériában bizonyította tehetségét időközben: megfordult a Formula Renault 3.5-ben, a GP2-ben, több sportautós szériában, de a neve igazán az Endurance Világbajnokságban vált ismertté, ahol jelenleg is versenyez, a Porsche színeiben. Ráadásul a WEC-ben a 2015. évi szezonban Mark Webber és Timo Bernhard oldalán világbajnok is lett. Idén júniusban Bernharddal és Earl Bamberrel megnyerte a Le Mans-i 24 órást, s három fordulóval a szezon vége előtt az összetett pontversenyt is vezeti.

A jövő hétvégén pedig a száguldó cirkuszban megejtheti a debütálását, ami már csak amiatt is különleges, mert utoljára 33 éve volt Új-Zélandnak Forma-1-es pilótája, Mike Thackwell személyében. (Azaz régebben, minthogy Hartley megszületett volna!)

93525989_10.jpg

Hartley nem számít idegennek a Toro Rossónál: az új-zélandi 2009-ben már tesztelt a csapat színeiben a jerezi pályán.

"Micsoda elképesztő érzés! Ez a lehetőség egyfajta meglepetésként ért, de sosem adtam fel a Forma-1 elérésével kapcsolatos ambíciómat, gyerekkori álmomat. Sokat fejlődtem és tanultam azóta, hogy a Red Bull-nál és a Toro Rossónál voltam tartalékversenyző, és a kemény évek folyamán, amelyeken keresztül mentem, erősebb, de még inkább eltökélt lettem. Hatalmas köszönetet szeretnék mondani a Red Bull-nak, amiért ez valóra válhatott, a Porsche-nak meg azért, mert engedélyt adott erre az Endurance Világbajnokság mellett. A COTA egy olyan aszfaltcsík, amelyet valóban élvezek, és az egyike azon pályáknak, ahol mostanság versenyeztem. Próbálok nem túlságosan sok elvárást kitűzni a debütáló hétvégém kapcsán, de úgy érzem, készen állok rá." - nyilatkozta Hartley, aki évek óta élvezi egyébként a Red Bull támogatását.

"A Scuderia Toro Rosso örömmel jelenti be, hogy Brendon Hartley -, aki már jó ideje a Red Bull-család tagjának számít különböző kategóriákban, s korábban a Red Bull Racing és Toro Rosso teszt- és tartalékversenyzője is volt, - visszatér a csapathoz versenyezni Austinban. Brendon úgy érkezik meg, mint a Le Mans-i 24 órás regnáló győztese, amellett, hogy vezeti az Endurance Világbajnokság LMP1-es géposztályát, amelyet 2015-ben megnyert. Nagyon örülünk annak, hogy újra a csapatnál van. Meggyőződésünk, hogy fantasztikus munkát fog végezni a számunkra, az évek folyamán felgyülemlett versenyzési tapasztalattal a háta mögött." - olvashatóak a csapatfőnök Franz Tost szavai a faenzai együttes közleményében.

Fotó: Zimbio, Scuderia Toro Rosso Facebook és média

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr612970753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása