WTCC - MONTEIRO KIHAGYJA A KÍNAI HÉTVÉGÉT!

img_2790.JPG

Drámai fordulatot vett a világbajnoki címért vívott küzdelem: Tiago Monteiro, a listavezető nem indulhat a hétvégén, Kínában! Egykori csapattársa, Gabriele Tarquini fogja helyettesíteni.

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, a Túraautó Világbajnokság éllovasa, Tiago Monteiro nagyjából egy hónappal ezelőtt szenvedett súlyos balesetet 255 kilométer/órás sebességnél, a Honda barcelonai tesztjén. Eleinte a balesetei részletei és következményei nem voltak ismertek, annyit leszámítva, hogy megtudtuk, nagyjából két hetet töltött kórházban a portugál. Később azonban a széria promóterei egy négy részből álló interjúsorozatot (1, 2, 3, 4) készítettek vele, amelyből kiderült, hogy elképesztő szörnyűségeken ment keresztül, ugyanakkor szerencséje is volt, hogy nem szenvedett maradandó sérülést.

A legutolsó részben speciel azt boncolgatta a Forma-1-et is megjárt versenyző, hogy képes lesz-e majd versenyezni Kínában, egyáltalán engedik-e neki az orvosok. Erre a kérdésre kedd délután sajnálatos módon drámai és negatív választ kaptunk a Honda közleményéből, miszerint az orvosok nem adták meg a rajthoz állási engedélyt, ugyanis a jelenlegi állapotban túlságosan kockázatosnak ítélték meg a versenyzést, így Tiago Monteiro biztosan nem lesz ott a ningbói rajtrácson, bármennyire is szeretett volna.

A japán manufaktúra egyúttal be is jelentette, hogy egykori csapattársa, Gabriele Tarquini fogja helyettesíteni, aki ezzel - még ha csak egy hétvégére is, de - visszatér a Túraautó Világbajnokság mezőnyébe, ahonnan tavaly pottyant ki, miután kiszállt gyári szinten a Lada a sportágból. Ezután az olasz idén a TCR-ben talált magának elfoglaltságot, mint a Hyundai Motorsport tesztversenyzője - nem mellesleg a közös munka produktuma, az i30 N TCR az előző hétvégén, Zhejiangban debütálhatott a nemzetközi porondon, az olasz pilótával és egy másik rutinos túraautóssal, Alain Menuvel a volánnál. (Jelen állás szerint nagyon versenyképesnek tűnik a technika: konkrétan Tarquini az első futamon a 14. helyről indulva a verseny fele alatt lemosta az előtte haladókat a pályáról, s domináns győzelmet aratott. Igaz, akkor az autó még pluszsúly nélkül ment, de a második futamon sem volt sokkal lassabb a plusz 40 kilogrammal.)

"Elképesztő módon csalódott vagyok amiatt, hogy nem versenyezhetek Kínában. Hihetetlenül keményen dolgoztunk csapatként azon, hogy ott lehessünk a bajnokság élén, de ez most óriási visszaesést jelent mindnyájunknak. Sajnos ilyen az emberi test: annak ellenére, hogy az orvosi csapatom kiemelkedő munkát végzett, több időre van szükségem. Mostantól kezdve arra fogok fókuszálni, hogy a hónap későbbi szakaszára, Motegire rendbe jöjjek, s folytassam a világbajnoki címért vívott harcot. Gabriele-nek a beugrásért pedig óriási köszönetet kell mondanom. Nagyszerű barát, és anno fantasztikus csapattársam volt éveken át a WTCC-ben. Nem tudnék mást mondani, aki szívesebben látnék az autóban." - nyilatkozta csalódottan Monteiro.

wtcc_gabriele_tarquini_and_tiago_monteiro_03-jpg.jpg

"Örömmel térek vissza a Castrol Honda World Touring Car Team színeiben erre a hétvégére, habár ennél vidámabb körülményeket kívántam. Tiago egy fantasztikus versenyző, aki megérdemelte, hogy a bajnokság élén legyen. Ezért is kár, hogy ki kell hagynia ezt a hétvégét. A lehető legjobb formámat hozom Tiagóért, és remélem, hogy a 2014-es és a 2015-ös Hondáról való tapasztalatom, valamint a vadonatúj pálya kiegyenlítő faktorának kombinációja segít nekem abban, hogy erős eredményeket érjek el." - mondta Tarquini, aki 2013 elejétől 2015 végéig volt a Honda a versenyzője. Az olasz ez idő alatt 67 futamon indult, amelyből hármat megnyert; 2013-ban pedig a második lett az összetettben, az az évi világbajnok, Yvan Muller mögött.

"Őszintén szólva rég nem éreztem ilyen szomorúságot egyetlen verseny előtt sem." - ezt már Michelisz Norbi, Monteiro csapattársa írta a legújabb blogbejegyzésében. A magyart valósággal letaglózta a hír, s nagyon sportszerűen vélekedett a helyzetről. Kitért Tarquinire is, akiről úgy vélekedik, hogy jobb helyettest nem is kívánhatott volna, s nála jobban senki sem sem tudja, miként segítsen neki a bajnoki címért folytatott küzdelemben.

Jelenleg Monteiro előnye 12 pont az összetettben a volvós Thed Björkkel szemben, és 29 egységnyi Michelisz Norbival. Lehet, hogy most sokan dörzsölik a tenyerüket, hogy így Norbi jobb helyzetbe kerülhet a bajnokságban, de jó magam sem tudok örülni a hírnek. Ugyanis nyilvánvaló, hogy boldogak lennénk, ha Talmácsi Gábor után újabb világbajnokot ünnepelne a magyar autó- és motorsport Michelisz személyében, de ennek egy, a pályán eldöntött küzdelemnek kéne lennie, s azok után, amin átment a portugál versenyző az elmúlt néhány hétben, pláne nem érdemelte meg ezt. Természetesen jobbulást kívánunk Monteirónak!

Fotó: Landek Norbert, WTCC Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr112948721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása