F1 - FERRARI-DIADALMENET A 32. MAGYAR NAGYDÍJON!
Forma-1 2017: Magyar Nagydíj, Futam

img_1202.jpg

Sebastian Vettel az idei negyedik győzelmének és Lewis Hamilton negyedik helyének köszönhetően, 14 pontos előnnyel távozhat nyári vakációjára. Kimi Räikkönen, aki a 8. hungaroringi pódiumára tett szert, bebiztosítva a Ferrari idei második győzelmét, igazi csapatjátékosként védte Vettelt a mögöttük érkező Mercedesektől.

Vasárnap délután 14 órakor kezdetét vehette a 32. Forma-1-es Magyar Nagydíj, amely az 1982-es brazil futam óta az első volt, amelyen nem vett részt brazil versenyző, miután Felipe Massa rosszullét miatt nem tudta vállalni a szereplést. Ahogyan arról beszámoltunk az oldalunkon a tegnapi nap folyamán, a 2008-as világbajnoki ezüstérmest a 2010-es DTM-bajnok Paul di Resta helyettesítette, annak ellenére, hogy korábban még egy métert sem ment az idei autóval, és Forma-1-es futamon is utoljára 2013-ban indult.

img_1069_ps.jpg

A rajtnál mindkét Ferrari nagyon szép rajtot fogott: Vettel simán megőrizte a vezetést Räikkönen előtt. A két SF70-H mögé a két Red Bull zárkózott fel, a két Mercedest megelőzve. A 2-es kanyarban azonban Max Verstappen nagyon csúnyán elmérte a féktávot, ezért oldalról nekikoccant Daniel Ricciardo, a csapattárs autójának! Az ausztrál RB13-asa olyannyira megsérült, hogy a 3-as kanyarban el is csúszott, és véget ért ezzel számára a futam - a műszaki mentés miatt pedig Bernd Maylander sem maradt munka nélkül, ugyanis pályára hajtott a biztonsági autó. Ricciardo keresztbe forduló autóját kis híján eltalálta Jolyon Palmer, de a Renault britje kitűnő reflexekkel kerülte ki a Red Bull-t. A stewardok kivizsgálták az esetet, végül Verstappent találták vétkesnek, és adtak neki egy 10 másodperces büntetést.

Vettel kényelmesen vezetett az első etapban Räikkönen előtt, ám az első kiállás előtt nem sokkal kormányzási problémákra kezdett el panaszkodni a csapatrádión keresztül. Az élmenők közül végül Bottas jött ki elsőként kerékcserére, majd a finnt követte Hamilton, Vettel és Räikkönen is, így Max Verstappen került az élre a Red Bull-lal. A holland egészen a kiállásáig vezette a futamot, amelyre jóval később került sor, annak érdekében, hogy több tapadása legyen, kompenzálva a büntetését.

Mindeközben a Mercedesnél megpróbáltak a Ferrari levesébe köpni valahogyan. Hamilton a rádión megkérte a csapatot, hadd kerüljön Bottas elé, hogy megpróbálhasson Räikkönen elé keveredni. A Mercedes rábólintott a brit kérésére, ennek megfelelően a 46. körben, a célegyenes végén Bottas szélesen fordult, így az Ezüst Nyilak közül Hamiltoné került előrébb. Azonban a brit versenyző sem tudta átfűzni magát Räikkönenen, aki noha gyorsabb volt Vettelnél, dicséretreméltó módon játszotta a hátvéd szerepet.

img_1244.jpg

A Ferrari számára pedig Monaco után a Hungaroringen is meglett a kettős győzelem: Sebastian Vettel pályafutása során 46. alkalommal nyert a Forma-1-ben és másodjára a Hungaroringen, ahol Räikkönen nyolcadjára állhatott fel a dobogóra. Ezután a szép siker után egy dologban reménykedhetnek Maranellóban, mégpedig abban, hogy megtörik az a 2005 óta tartó átok, miszerint az adott évben a Magyar Nagydíj győztese nem lesz világbajnok.

A két piros autó mögött a Mercedes versenyzői látták meg a kockás zászlót: emberségből jelesre vizsgázva Lewis Hamilton visszaadta az utolsó kanyarban Valtteri Bottasnak a harmadik helyet, akit az utolsó körökben kis híján bedarált a nagy léptekben felzárkózó Verstappen, aki ötödikként kapta meg a kockás zászlót.

Kétség kívül idei legjobb eredményét érte el a McLaren-Honda: a leggyorsabb kört is megfutó Fernando Alonso a hatodik lett, miután nagy csatát vívott toro rossós honfitársával, Carlos Sainz-cal, Stoffel Vandoorne pedig idei első pontját szerezte meg a 10. pozícióban célba érve, a két Force India-pilóta, Sergio Pérez és Esteban Ocon mögött.

Három kiesője volt a 70 körös magyar versenynek. Romain Grosjean -, aki a rajtnál Hülkenberggel és Ericssonnal is koccant - a csapat hibájából esett ki, ugyanis a 22. körös depózásánál rosszul rögzítették a bal hátsó kereket - emiatt a Haas kapott is egy 5000 eurós pénzbírságot. Paul di Resta a visszatérő futamán ismeretlen hiba miatt állt ki, akárcsak az utolsó előtti körben Nico Hülkenberg - a Renault németjét korábban eléggé csúnyán kitette a pályáról a dán Kevin Magnussen a 2-es kanyarban, amiért a dánt egy 5 szekundumos szankcióval sújtották.

A bajnokságban ezzel a győzelemmel Vettel 14 pontosra növelte az előnyét Hamiltonnal, és 33-ra Bottasszal szemben. A konstruktőri pontállásban 39 egységnyi a Mercedes előnye.

f1_grand_prix_of_hungary_dbiqfzmqso_x.jpg

Ezennel pedig négyhetes nyári szünetre vonul a száguldó cirkusz: legközelebb a Belga Nagydíj alkalmával, augusztus végén fognak újra felbőgni a V6-os motorok! Azonban előtte még lesz egy kétnapos teszt a mogyoródi versenypályán!

A Magyar Nagydíj végeredménye: 

df_nci0xuaa_jsq.jpg

Fotó: Landek Norbert, Zimbio

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8712702343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása