F1 - AZ FIA SZIGORÚ LÉPÉST TETT AZ OLAJ-ÜGYBEN

canadian_f1_grand_prix_rtssa9cppplx.jpg

A bakui hétvégét megelőzően a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmeztette a csapatokat arra, hogy mostantól nyilvánvaló, miszerint az olaj elégetése által nem lehet növelni a teljesítményt. A jövő évtől fogva pedig további szigorítások várhatóak az ügyben.

Az idei téli előszezon egyik fő témáját a Red Bull erős gyanakodása szolgáltatta, miszerint a Mercedesnél unfair módon az olajat tüzelőanyagként használták fel, növelve az autó teljesítményét, miközben az osztrák istálló arra is kérte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy tegyék világossá az olaj elégetésére vonatkozó regulákat.

Azóta a szövetség több szigorítást is bevezettek az üggyel kapcsolatban, ám az azerbajdzsáni hétvégét megelőzően minden eddigi intézkedésüket felülmúlták. Mindez azért volt szükséges, mert már az első körben végrehajtott szigorításokkal egyértelművé vált, hogy jó eséllyel több csapat vegyi anyagok hozzáadásával javítják az olaj éghetőségét - ez pedig ütközik a szabályokkal.

Marcin Budkowski, a Forma-1 technikai részlegének az irányítója a továbbfejlesztett szabálykönyvben a legújabb részletekre, így azokra a tényekre is, amely arra vonatkozik, hogy mik nem megengedettek az olaj felhasználásakor. 

Ugyanakkor az FIA kiemelt kérdésként kezeli azt, hogy ezen kémiai folyamat megfigyelése semmiképpen sem egyszerű, sőt, bizonyos esetekben akár rendkívül bonyolult is lehet. Ennek kiküszöbölésére a Forma-1 Bizottság egy nagyon komoly szigorítást hagyott jóvá a 2018-as idényre, amely gátat szab a teljesítménynövelés célú olajégetésnek. Sőt, a csapatoknak az FIA számára a fő olajtartály kapcsán külön mérést kell biztosítaniuk.

Fotó: Zimbio

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9112614893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása