F1 - 2-2: HAMILTON NYERTE A TAKTIKAI PÁRBAJT BARCELONÁBAN
Forma-1 2017: Spanyol Nagydíj, Futam

spanish_f1_grand_prix_psuxddoaoswx.jpg

Barcelonában is folytatódott Sebastian Vettel és Lewis Hamilton késhegyre menő csatája a világbajnoki címért, amelynek mostani felvonását a Mercedes brit versenyzője nyerte meg, de továbbra is a Ferrarinál versenyző négyszeres világbajnok vezeti a tabellát.

Magyar idő szerint vasárnap délután bonyolították le az idei szezon ötödik versenyét a versenynaptár első európai helyszínen, Barcelonában. Az első két rajtsorból a Mercedes és a Ferrari versenyzői várhatták a startot, Hamilton - Vettel - Bottas - Räikkönen felállásban, megelőzve a Red Bull pilótáit, valamint a helyiek kedvencét, a McLaren-Honda színeiben versenyző Fernando Alonsót.

spanish_f1_grand_prix_kl5ed2a-pbpx.jpg

A rajt azonban nem sikerült valami jól Hamilton számára, így Vettel szinte azonnal meg tudta előzni a Ferrarival. Azonban hátrébb ennyire sem volt sima a 66 körös verseny kezdete, ugyanis a szintén jól induló Bottas az első kanyarban nekilökte Räikkönent Verstappennek, aminek eredményeként a Ferrari és a Red Bull versenyzője számára már az első körben véget ért a futam. Felipe Massa meg Fernando Alonso, az egykori csapattársak a kettes kanyarban találtak egymásra: a brazil a spanyollal való ütközése után jobb első defektet kapott, míg Alonso a kavicságyon való átvágtatással veszített időt.

Vettel pedig az élen apránként, de növelte az előnyét az élen, egészen a 14. körig, amíg ki nem jött a depóba kerékcserére, amelynek során lágy gumikat kapott. Öt körrel később jött Hamilton is a Mercedesszel, és közepes keverékű Pirelliket kapott. 

Ezután Vettel az első helyért üldözőbe vette Valtteri Bottast, aki addig még nem járt a depóban. Ám nem volt könnyű dolga, ugyanis a finn mindenképpen arra játszott, hogy a felfelé kapaszkodó csapattársának, Lewis Hamiltonnak a malmára hajtsa a vizet. Végül a Ferrarinál versenyző négyszeres világbajnok a 25. körben talált fogást az egyszeres futamgyőztesen, mégpedig a célegyenes végén nagyon csúnyán átverve.

A 33. körben aztán érvénybe lépett a virtuális biztonsági autó, ugyanis az egyes kanyarban Stoffel Vandoorne nekiütközött oldalról a williamses Felipe Massának - az incidens révén a belga McLarenjén eltört a jobb első felfüggesztés, és a sóderágyba csúszva kiesett a versenyből. Vandoorne pedig utólag kapott egy 3 helyes büntetést a következő futamra, baleset okozásáért.

A VSC-fázis végeztével, a 37. kör elején kijött Lewis Hamilton a második kiállására is, ám a brit ekkor már lágy gumikat kapott, míg Vettel egy körrel később közepeseket, így a záró etapban az angolnál volt a gumielőny. Amikor azonban jött vissza Vettel a pályára, kemény védekezést mutatott be Hamiltonnal szemben a 2-es kanyarban, ami miatt a háromszoros világbajnoknak még a pályát is el kellett hagynia.

Ám öt kör múlva így is változás történt az élen, ugyanis Hamilton a gyorsabb lágy gumikon simán megelőzte Vettelt, a hátralévő 15 körben pedig már nem történt változás az élen.

Így Lewis Hamilton megszerezte idei 2., és pályafutása 55. győzelmét, megelőzve riválisát, a ferraris Sebastian Vettelt, ám továbbra is a német vezeti a bajnokságot, igaz, csak 6 ponttal. A mostani futamot követően mindkét bajnokesélyes két-két futamgyőzelemmel rendelkezik. Rajtuk kívül csak a harmadik helyen záró, és egyben idei első dobogós helyezését megszerző Daniel Ricciardo zárt körön belül a Red Bull-lal!

Remekelt a Spanyol Nagydíjon a Force India: Sergio Pérez egy 4. hellyel folytatta a tavaly nyár óta tartó pontszerzési sorozatát, míg Esteban Ocon pályafutása eddigi legjobb eredményét megszerezve az ötödik pozícióban zárt. Igaz, a csapat a szép eredményeken felül egy 25 ezer eurós, felfüggesztett csekkel távozott Barcelonából, amiért a két VJM09-esen a rajtszámokat nem jól látható helyre helyezték el - a Force India és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már közösen dolgoznak a megoldáson.

spanish_f1_grand_prix_xev1hhl_8sax.jpg

A rózsaszín párducok mögött Nico Hülkenberg látta meg a kockás zászlót a hatodik helyen. Mögötte a hazai színekben versenyző Carlos Sainz lett a hetedik, igaz, ehhez az is kellett, hogy a Sauber-Ferrarival csodát tevő Pascal Wehrlein nyakába sózzanak egy 5 másodperces büntetést, amiért a vonalat átvágva jött be a depóba. Wehrlein így is a 8. helyen célba érve értékes pontokat szerzett magának és a csapatának. A pontszerző zóna a másik Toro Rosso-versenyzővel, Daniil Kvyattal, valamint a haasos Romain Grosjeannal lett teljes, miután az utolsó előtti körben az amerikai alakulat másik versenyzője, a dán Kevin Magnussen lassú defektet kapott.

A másik Sauber-Ferrarival Marcus Ericsson sem volt messze a pontszerzéstől, miután tizenegyedikként látta meg a kockás zászlót, a helyi hős, Fernando Alonso előtt. A Williamsek nulláztak ezen a hétvégén: Massa a 13. lett, míg Stroll az utolsó célba érő, tehát a 16. helyen ért célba. Közöttük Magnussen (Haas) és Palmer (Renault) zártak.

Két hét múlva a monacói utcákon folytatódik majd a világbajnoki sorozat, igaz, Fernando Alonso nélkül, hiszen a spanyolok kétszeres világbajnoka az Indianapolis 500-ason fogja megmérettetni magát.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

c_yrgz9xsaaft5l.jpg

Fotó: Zimbio

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7212507125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása