F1 - BOTTAS A FORMA-1 107. FUTAMGYŐZTESE
Forma-1 2017: Orosz Nagydíj, Statisztikák

2017_russian_gp_sunday_175.jpg

Gyorsan beindult Valtteri Bottas számára a mercedeses karrierje: az első pole pozíció után megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét is.

Némi késéssel, de meghoztuk a formula1.com-on olvasható hivatalos statisztikákat az Orosz Nagydíjjal kapcsolatosan, magyar nyelvre lefordítva:

  • Egy briliáns rajttal és nagyszerű versenyzéssel megszerezte pályafutása első győzelmét a negyedik mercedeses futamán a finn Valtteri Bottas - ezzel a 27 éves nastolai születés versenyző lett a Forma-1 történetének 107. futamgyőztese. Előtte utoljára a 2016-os Spanyol Nagydíjon avattak új győztest, Max Verstappen személyében.

  • 81 futamot kellett várnia arra Bottasnak, hogy a dobogó tetején kortyolhasson bele a pezsgőbe. Csak 10 versenyzőnek telt hosszabb időbe az, hogy eljusson az első pozícióig: elődjének, Nico Rosbergnek a 111., honfitársának, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinennek a 96. versenyen jött össze a bravúr.

  • Mostanáig mindössze 8 finn versenyző fordult meg a Forma-1-ben, és közülük Bottas az ötödik, aki Forma-1-es nagydíjat tudott nyerni. Korábban Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkonen és Heikki Kovalainen voltak azok, akik Finnország zászlaja alatt állhattak fel a pódium legmagasabb fokára. Az öt versenyző összesen 47 sikert számlál, így a finn az ötödik legeredményesebb nemzet a Forma-1-ben a futamgyőzelmeket illetően. Az északi országot Nagy-Britannia, Németország, Brazília és Franciaország előzi meg a ranglistán.

    2017_russian_gp_sunday_153.jpg

  • Ez volt a 12. alkalom Bottas számára, hogy a TOP-3-ban zárt egy versenyen, és a második Oroszországban. Bottas a futamgyőzelmével pedig folytatta a Mercedes jó szériáját, ugyanis eddig Szocsiban csak olyan versenyző tudott győzni, aki a Mercedes színeiben versenyez.

  • Hamilton 13 pontra, Bottas 23 pontra van az élen álló Vetteltől a pontversenyben - utoljára 2012-ben volt példa arra, hogy ennyire szoros a küzdelem a bajnokság élén négy versenyt követően.

  • Ami pedig a konstruktőri pontversenyt illeti, a Mercedes visszaszerezte a vezetést Bottas győzelmének köszönhetően, de a tavalyi spanyol verseny óta az első kettős dobogójára szert tevő Ferrari csak 1 pontra van lemaradva a címvédő együttestől. Nem mellesleg, az olasz istálló a 2008-as Francia Nagydíj óta először aratott kettős győzelmet az időmérő edzésen.

  • Pályafutása 90. dobogós helyezésére tett szert Sebastian Vettel Szocsiban, és ezzel nem csak az előnyét növelte a bajnokságban, de már csak ő mondhatja el magáról, hogy eddig 2017-ben minden futamon felállhatott a dobogó valamelyik fokára.

  • Vettel csapattársa, Kimi Räikkönen pedig 85. alkalommal végzett a legjobb háromban. Annyi a különbség, hogy a finn egy 15 futamos, tehát a tavalyi Osztrák Nagydíj óta tartó pódiummentes széria ért véget a 2007-es világbajnoknak.

  • Mindössze negyedjére fordult elő a Forma-1-ben, hogy két finn versenyzőt is láthattunk a dobogón. Erre korábban a 2007-es japán, a 2008-as maláj és a 2008-as magyar futamon volt példa, amikor Kimi Räikkönen és Heikki Kovalainen is az első háromban végezve látta meg a kockás zászlót.

    2017_russian_gp_sunday_168.jpg
  • Ha leggyorsabb körről van szó, abban Kimi Räikkönen eléggé gyakran szokott jeleskedni - ez Szocsiban sem volt másképp. Ez volt a 45. futam a száguldó cirkusz történetében, idén pedig a második, amikor a Jégemberé lett a legjobb köridő. Nála többet csak Michael Schumacher számlál 77-tel.

  • Lewis Hamilton számára véget ért a 8 futam óta tartó dobogós széria, és egyúttal ez volt számára az első Orosz Nagydíj, amelynek leintését követően nem pezsgőzhetett a pódiumon. Ha Spanyolországban is lecsúszik a TOP-3-ról, akkor 2013 óta először fog előfordulni az, hogy egymást követő két futamon nem állhat fel a pódiumra.

  • Verstappen noha az ötödik helyen zárta az oroszországi viadalt, Daniel Ricciardo idén másodjára is kiesett, így a Red Bull egy nem túl fényes statisztikai adattal "dicsekedhet": 2017-ben ideáig mindössze egy futamon ért célba pontszerző helyen mind a két RB13-as.

  • Ugyanakkor a Force Indiának idén negyedjére is sikerült a kettős pontszerzés, amelyre az indiai-brit istállón kívül csak a Ferrari és a Mercedes volt képes. Az elmúlt hat futam folyamán pedig másodjára fordult elő az, hogy mindkét force indiás versenyző a legjobb 7-ben zárt. Csapatként meg zsinórban ez a 16. pontszerzés a Force Indiának - abszolút pengeformában van a középcsapat, a vezetőség körüli sötét felhők ellenére...

    2017_russian_gp_sunday_098.jpg
  • Sergio Pérez ismét a csapattársa előtt zárt, és sorozatban tizennegyedjére zárt a pontszerző zónában - ez pedig ideáig a 16. leghosszabb pontszerzési sorozat a Forma-1-ben. És ki tudja, hogy még mit hoz a jövő... Ocon szénája sem áll rosszul: a francia már négy pontszerzést számlál.

  • Nico Hülkenberg az előző két évben már a második kanyarban befejezte az Orosz Nagydíjat. Most azonban eljutott a kockás zászlóig, sőt, a 8. helyével igencsak értékes pontokra tett szert. Ez a legjobb eredménye ideáig renault-s színekben, azok után, hogy két héttel korábban, Bahreinben a 9. lett.

  • Felipe Massát egy lassú defekt fosztotta meg idei harmadik hatodik helyétől, így végül a 9. lett - tehát a 2017-es pontszerzési rátája 75%-os, miután Kínában nem szerzett pontot. Csapattársa, Lance Stroll pedig némi várakozás után, de befejezett egy Forma-1-es viadalt, ráadásul a 11. hellyel még a pontszerzéshez is közel volt.

    2017_russian_gp_sunday_143.jpg
  • Essen néhány szó a Toro Rossóról is. Daniil Kvyat sorozatban másodjára zárta hazai versenyét a TOP-10-en kívül, miközben Carlos Sainz első pontszerzését produkálta Szocsiban.

  • Fernando Alonso a McLaren-Hondával lerobbant a felvezető körön, így nem tudott elrajtolni az Orosz Nagydíjon. Utoljára a 2005-ös Amerikai Nagydíjon nem tudott megkezdeni egy versenyt úgy, hogy közben ott volt a pályán - akkor az emlékezetes Michelin-gumibotrány állt a háttérben...

Fotó: Makformula1

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7012496939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása