F1 - 2008 ÓTA NEM KEZDETT ILYEN JÓL SZEZONT A FERRARI
Forma-1 2017: Bahreini Nagydíj, Statisztikák

2017_bahrain_gp_race_day_156.jpg

Jövő héten már Oroszországban fog körözni a mezőny, de előtte még tekintsünk vissza a Bahreini Nagydíjra, a formula1.com statisztikáival. Tudta-e, hogy 9 éve nem kezdett ilyen jól Forma-1-es idényt a Ferrari? Illetve azt, hogy Bottas nevéhez fűződik az elmúlt 9 esztendő első finn Forma-1-es pole pozíciója? Ha nem, görgessen tovább!

Mint ismeretes, a múlt heti Bahreini Nagydíjon a Ferrarival Sebastian Vettel ismételten legyőzte a Mercedest, amellyel a német pilóta immár nem holtversenyben, hanem 7 pontnyi előnyben vezeti a tabellát a brit Lewis Hamilton előtt. Most pedig tekintsük át a sportág hivatalos oldala által összegyűjtött statisztikai adatokat:

  • Sebastian Vettel harmadjára tudott Bahreinben győzni, ezzel egyúttal pályafutása 44. sikerét is megszerezte. Így a bahreini örökranglistán az élre került, és holtversenyben van egykori riválisával, a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval.

  • 2008 óta ez az első esztendő, amikor a Ferrari az első három futamból kettőt megnyert, igaz, akkor két versenyzővel, Kimi Räikkönennel és Felipe Massával. Utoljára Ferrari-versenyző egyedül ilyenre 2004-ben volt képes, mégpedig a hétszeres világbajnok Michael Schumacher. Ami Vettelt illeti, utoljára ilyen jó szezonkezdete 2011-ben volt, a második világbajnoki címének évében.

    2017_bahrain_gp_race_day_180.JPG
  • Lewis Hamilton a második helyével karrierje 107. dobogós helyezését szerezte meg, az örökranglista 2. helyén kiegyenlítve Alain Prosttal, a franciák négyszeres világbajnokkal. Őket Michael Schumacher előzi meg, aki a bő 20 éven át tartó pályafutása során 155 alkalommal zárt a TOP-3-ban. Nem mellesleg, a britnek ez volt sorozatban a nyolcadik dobogója - még egyszer ennyi kell a saját rekordjának beállításához, és további három ahhoz, hogy beállítsa Schumacher 19 dobogós rekordját.

  • Valtteri Bottas volt az ötödik finn versenyző a Forma-1-ben, aki el tudott jutni a pole pozícióig - Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen és Heikki Kovalainen után. A Mercedes frissen igazolt versenyzője tizenegyedjére állhatott fel a pódiumra, Bahreinben először - ezzel olyan versenyzőkkel van egálban Bottas, mint Jarno Trulli, Chris Amon vagy Patrick Tambay.

  • Kimi Räikkönennek nem sikerült dobogóra állnia Bahreinben - ez az elmúlt hat évben mindössze kétszer fordult elő. Egyébként a szahíri dobogós ranglistát a 2007-es világbajnok Ferrari-pilóta vezeti, nyolc TOP-3-as eredménnyel.

  • A Red Bull számára Bahreinben is folytatódott a bizonytalan forma, miután Daniel Ricciardo egy 5. hellyel búcsúzott a sivatagból. Az osztrák csapat részéről utoljára 2013-ban láthattunk versenyzőt a bahreini dobogón.

    2017_bahrain_gp_race_day_053.jpg
  • Felipe Massa pedig ezúttal is megmutatta, hogy a Williamsnek miért volt érdemes visszahozni őt - a brazil az idei három futamból már a másodikat zárta a 6. helyen. Mindeközben az újonc Lance Stroll-t valósággal kerüli a Fortuna, ugyanis a kanadai eddig még egy versenyt sem tudott befejezni, a három futam alatt pedig csak 52 kört tett meg. (Az első két futamot kihagyó Sauber-pilóta, Pascal Wehrlein immár 56 kört számlál, azaz néggyel többet, mint Stroll...)

  • S ha már Wehrlein, a Bahreinben szerzett 11. helye pályafutása második legjobb eredményének számít. Mindeközben ex-csapattársa, Esteban Ocon sorozatban három alkalommal végzett az 1 pontot érő 10. pozícióban.

  • Ocon csapattársa, Sergio Pérez pedig a sivatagi éjszakában is folytatta az elképesztő szériáját a 7. helyével: a mexikói zsinórban harmadik alkalommal zárt a legjobb tízben, annak ellenére, hogy az időmérős 18. helye után sokáig úgy tűnt, hogy megszakad a széria... Egyébként, az idei évben a Ferrarin és a Mercedesen kívül csak a Force India csapata tudta három kettős pontszerzéssel indítani a 2017-es szezont.

  • Romain Grosjean a 8. helyével szert tett idei első pontjaira - a Haas másik pilótája, a dán Kevin Magnussen ugyanebben a pozícióban fejezte be a Kínai Nagydíjat. Nico Hülkenberg is idei első világbajnoki egységeit szerezte meg saját maga, és a csapata, a Renault számára, miután a német a 9. lett.

    2017_bahrain_gp_race_day_150.jpg
  • A McLaren számára mindeközben folytatódott a szenvedés, amelynek egyik bizonyítéka az, hogy Stoffel Vandoorne a Honda-motor újabb meghibasodása miatt már a rajtrácson sem tudott ott lenni. Bahreinben sorozatban ez a harmadik év, amikor nem volt ott az összes pilóta a rajtrácson.

  • Fernando Alonso meg idei harmadik futamát sem tudta befejezni, igaz, ezúttal rangsorolták a 14. helyen, miután csak az utolsó előtti körben állt ki a bokszba. Vajon Oroszországban már több szerencséje lesz az ovideói születésű versenyzőnek?

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1412445217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása