F1 - HAMILTON ÖTÖDJÉRE NYERT KÍNÁBAN, HOLTVERSENY A BAJNOKSÁG ÉLÉN
Forma-1 2017: Kínai Nagydíj, Futam

lewis_hamilton_f1_grand_prix_china_fcwuzsqqdibx.jpg

Lewis Hamilton pályafutása során ötödik alkalommal tudott győzni Sanghajban, s miután Sebastian Vettel lett mögötte a második, a mercedeses és a ferraris is 43 pontot számlál két futamot követően. 

Magyar idő szerint reggel 8 órától került megrendezésre a Forma-1 2017-es szezonjának második versenye, a Kínai Nagydíj. A pole pozícióból a mercedeses Lewis Hamilton kezdhette meg az 56 körös viadalt, mellőle pedig Sebastian Vettel várhatta a piros lámpák kialvását.

A rajtnál Hamilton simán eljött, miközben a rajtpozíciójába eléggé furcsán beálló Vettel ezúttal nem indult el annyira jól, de végül meg tudta tartani a második helyet a másik Mercedes-versenyzővel, Valtteri Bottasszal szemben. A tavalyi évvel ellentétben idén a mezőny sallangmentesen abszolválta az első kanyarkombinációkat. Azonban a 10-es kanyarban történt egy incidens: Sergio Pérez lökte ki Lance Stroll-t a 10-es kanyarban - a mexikói jobb első defekttel tovább tudott menni, a kanadai viszont a kavicságyban ragadt. A sóderágyban lévő Williams miatt szükség volt a virtuális biztonsági autóra, ezt az alkalmat pedig a Hamilton, Ricciardo, Raikkonen, Verstappen, Bottas ötös kivételével mindenki kihasználta arra, hogy az intermediate vagy az esős gumikat száraz pályára alkalmas abroncsokra cserélje.

A 3. körtől újra a zöld zászló lépett érvénybe, de csak egy kör erejéig, ugyanis a kör végén Antonio Giovinazzi a célegyenesben nekiütközött a bokszutca falának, miután megcsúszott egy vizes folton. Az olasz pilóta a szombati időmérőn is összetörte a Sauber-Ferrarit, így a kínai futam nem alakult számára olyan jól, mint két héttel ezelőtt az ausztrál.

A futam pedig tulajdonképpen a 8. kör elején rajtolhatott el - ekkor, az első körök eseményei okozta óriási kavarodást követően Hamilton, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Alonso, Sainz, Kvyat, Massa és Perez alkotta az első tíz sorrendjét, miután Bottas az előző körben megforgott a Mercedesszel.

A 8. körben pedig máris láthattunk több előzést is: Sergio Pérez megelőzte Massát és Kvyatot, miközben Verstappen a motornyomatékra panaszkodó Räikkönent hagyta faképnél. A következő akcióra három kör múlva került sor, helycsere történt a Red Bull háza táján: Verstappen a csapattársát, Ricciardót is maga mögé utasította.

Az elkövetkezendő körökben a Ricciardo - Räikkönen - Vettel trió vonatozgatását kísérhettük figyelemmel, amelynek tétje a 3. hely volt, de végül csak a 20. körben történt változás: Vettel bevetődött Räikkönen mellé a 6-os kanyarban, és megelőzte!

Mindeközben, bővült a kiesők száma: Stoffel Vandoorne, a McLaren-Honda belgája, és a toro rossós Daniil Kvyat is kiállni kényszerült - utóbbi kapcsán kiderült, hogy meghibásodott a kormánymű.

Néhány körrel később, a 22. körben pedig biztosan szívinfarktust kapott néhány Forma-1-drukker, ugyanis Sebastian Vettel nagyon kemény, test-test elleni, több összeéréssel járó csatában előzte meg Daniel Ricciardo Red Bull-ját a 3. pozícióért.

A 29. körre már éppen kezdte megközelíteni Vettel Verstappent, ám a holland pilóta elfékezte magát a hátsó hosszú egyenes végén, így a német elment mellette a Ferrarival, és feljött másodiknak. Verstappennek pedig ki kellett jönnie a depóba.

Fernando Alonso meg hiába autózott megint sokáig pontszerző helyen a McLaren-Hondával, és vívott nagyon kemény csatát honfitársával, a toro rossós Carlos Sainz-cal, a féltengely meghibásodása miatt idejekorán be kellett fejeznie a futamot. Így a wokingi istálló Melbourne után Kínában sem látta meg a kockás zászlót mindkét autójával...

A 35. és a 37. kör között Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is teljesítette második bokszkiállását, amelyet követően előbbi Räikkönen mögé, utóbbi meg a finn elé, a vezető pozícióba tért vissza. A 40. körben a 2007-es világbajnok is kilátogatott a depóba, így Hamilton, Vettel és Verstappen került az első három pozícióba.

A futam utolsó harmada pedig eléggé nyugodtan telt el, még a pontszerző zóna második felében történt néhány előzés, de az elejében a Verstappen - Ricciardo, és a Räikkönen - Bottas kergetőzés ellenére már nem történt pozíciócsere.

kinai_gp_cimlapkep.jpg

Lewis Hamilton pedig könnyedén szerezte meg ötödik győzelmét Kínában, pályafutása során az 54.-et a Mercedesszel. Mögötte Sebastian Vettel lett a második a Ferrarival, így most a brit és a német is 43 ponttal rendelkezik a pontversenyben két futamot követően. A dobogó harmadik fokára az a Max Verstappen állhatott fel, aki a Red Bull-lal a 16. rajtkockából rajtolt, miután egy szoros küzdelemben maga mögött tudta tartani a csapattársát, Daniel Ricciardót. Mögöttük a Ferrari és a Mercedes gyengébb teljesítményt nyújtó pilótái, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas zártak.

Carlos Sainz-nak eseménydús futama volt, de ennek ellenére behozta a 7. helyre a Toro Rossót. A Haas számára az első 2017-es pontokat Kevin Magnussen szállította egy 8. hely formájában, megelőzve a TOP-10-be még beférő Force Indiákat, amelyek Perez - Ocon felállásban végeztek.

A pontszerző zónán kívül még öten értek célba: Grosjean (Haas), Hülkenberg (Renault), Palmer (Renault), Massa (Williams) és Ericsson (Sauber).

Jövő héten Bahreinben folytatódik a 2017-es szezon.

A futam végeredménye:

c89ijlywaaekadf.jpg

Videón a futam összefoglalója:

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8312411501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása