ROC - JUAN PABLO MONTOYA A BAJNOKOK BAJNOKA 2017-BEN!
2011 után újra újoncgyőzelem született a Race of Champions-on

champion_of_champions_juan-pablo_montoya_col_celebrates_his_win_with_his_family_during_the_race_of_champions_on_saturday_21_january_2017_at_marlins_park_miami_florida_usa_519.JPG

Jött, látott, győzött - a korábbi Forma-1 versenyző, az amerikai CART széria 1999-es bajnoka, valamint az elmúlt évek folyamán az IndyCar-ban szereplő Juan Pablo Montoya életében először indult a Bajnokok Tornáján, és azon nyomban a Bajnokok Bajnokává vált!

Hosszú várakozást követően megérkeztünk ehhez a hétvégéhez is, amikor megrendezésre került a Bajnokok Tornája a Miamiban található Marlins Park baseballstadionjában. Noha az esemény során némely lelátók eléggé üresnek tűntek, a szervezők mégis 15 ezer fő körüli helyi nézettségről számoltak be.

A csoportmeccsek

"A" csoport

Az "A"-csoport legnagyobb és egyben legmegdöbbentőbb meglepetéséül a Ferrari Forma-1-es csapatát erősítő négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel kiesése volt - főleg annak fényében, hogy a német arra készült, hogy megvédi a címét, amelyre 2015 végén, a londoni Olimpiai Stadionban tett szert. A csoportjában Vettel csakis a Manor Forma-1-es alakulatának korábbi versenyzőjét, az IndyCar szériában a 2016-os Indianapolis 500-at behúzó Alexander Rossit tudta csak megverni, akinek a csoportmeccsekben való részvételért meg kellett küzdenie honfitársával, a Forma-1-ben a korábbiak során szintén szerencsét próbáló Scott Speeddel - ezt a feladatot minden gond nélkül, 2-0-ás győzelemmel abszolválni tudta az Andretti-Herta csapatnál versenyző amerikai. De a négyszeres Forma-1-világbajnoknak a negyeddöntőbe végül továbbjutó vetélytársai, a kilencszeres X Games-győztes Travis Pastrana, illetve a Team Penske IndyCar-csapatánál versenyző Helio Castroneves már megakadtak a torkán.

Az "A"-csoport végeredménye:

Poz. Versenyző Nemzetiség Győzelem Vereség
1.) Travis Pastrana amerikai 3 0
2.) Helio Castroneves brazil 2 1
3.) Sebastian Vettel német 1 2
4.) Alexander Rossi amerikai 0 3

 

"B"-csoport

Míg az "A"-csoport a szombati események legmegdöbbentőbb pillanatát szolgáltatta, addig a "B"-csoport a legijesztőbbet, mégpedig a Sauber Forma-1-es istállójának friss szerzeményének, Pascal Wehrleinnak a jóvoltából. Az csoporton belüli ötödik meccs az övé volt, és Felipe Massával vívta - a két fél "fegyverneme" pedig a háromkerekű Polaris Slingshot volt. Kettejük befutója nagyon szorosra sikerült, de Massa 12 ezredmásodperccel korábban ért be a célba, mint a német vetélytársa. Viszont az ezt követő másodpercekben történtekre egy jó ideig emlékezni fogunk: Wehrlein megcsúszott a célegyenes közepén, nekicsúszott Massa autójának, majd a német a gumifalaknak nekiütközött és egy borulást követően a pálya széli védőfal állította meg az autót. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Felipe Massa pedig még az incidens ellenére is továbbjutott, egyetemben korábbi versenytársával, Juan Pablo Montoyával. Ők ketten a balesetező Pascal Wehrleint, illetve a korábbi WRC-versenyzőt, Petter Solberget búcsúztatták.

Az "B"-csoport végeredménye:

Poz. Versenyző Nemzetiség Győzelem Vereség
1.) Felipe Massa brazil 2 1
2.) Juan Pablo Montoya kolumbiai 2 1
3.) Pascal Wehrlein német 1 2
4.) Petter Solberg norvég 1 2

 

"C"-csoport

A "C"-csoport pedig Jenson Button, a frissen visszavonult, 2009. évi Forma-1-es világbajnok 3-0-ás, elsöprő győzelmét hozta. Mögötte Kyle Busch lett a második, így ők ketten jutottak tovább. A csoport IndyCar-os különítménye ezúttal nem hordott magánál nyúllábat, ugyanis Tony Kanaan éppen a Buttonnal vívott csatájának az utolsó méterein vesztette el minden reményét a továbbjutásra, mivel nekikoccant a falnak azt követően, hogy a kezében maradt a ROC-autó kormánya. Vele egyetemben a Schmidt Peterson Motorsports kanadaija, James Hinchcliffe is búcsúzott, három vereséggel a "zsebében".

Az "C"-csoport végeredménye:

Poz. Versenyző Nemzetiség Győzelem Vereség
1.) Jenson Button brit 3 0
2.) Kyle Busch amerikai 2 1
3.) Tony Kanaan brazil 1 2
4.) James Hinchcliffe kanadai 0 3

 

"D"-csoport

A "D"-csoport pedig szintén egy korábbi Forma-1-esnek, ezúttal nevezetesen a 2014-es éve Bajnokok Bajnokának, David Coulthardnak a győzelmét hozta. A tizenháromszoros nagydíjgyőztes három győzelemmel jutott tovább a negyeddöntőbe, ahogy azt tette a "C"-ben Button. Vele együtt még a Le Mans-i 24 órást kilenc alkalommal megnyerő Tom Kristensen jutott tovább, míg az IndyCar-ban szereplő Andretti csapat amerikaija, Ryan Hunter-Reay kiesett, akárcsak Kurt Busch.

Az "D"-csoport végeredménye:

Poz. Versenyző Nemzetiség Győzelem Vereség
1.) David Coulthard skót 3 0
2.) Tom Kristensen dán 2 1
3.) Ryan Hunter-Reay amerikai 1 2
4.) Kurt Busch amerikai 0 3

 

Negyeddöntők

Juan Pablo Montoya és Travis Pastrana párbajával vette kezdetét a negyeddöntők sorozata. Az ultrakönnyű, Vuhl 05-ös autókkal tartott összecsapás előbbinek a 2-0-ás győzelmét hozta, aki így továbbsurrant az elődöntőbe.

Felipe Massa is könnyedén 2-0-ás sikerrel búcsúztatta honfitársát, Tony Kanaant a ROC Buggy-kkal vívott küzdelmek folyamán.

A Jenson Button - Tom Kristensen meccs talán az est egyik legszorosabb párbaját hozta. Első körben még a dán Mr. Le Mans volt a gyorsabb, aztán Button egyenlített 1-1-re, majd az előző menetekhez hasonlóan izgalmas befutóval rendelkező futamot láthattunk, amely Kristensen oldalára vitte a mérleget.

Végül, az utolsó menetben David Coulthard és Kyle Busch akasztották össze bajszaikat. A párbajt pedig Coulthard nyerte.

A negyeddöntők végeredményei:

Negyeddöntők Autó
Travis Pastrana 0 2 Juan Pablo Montoya Vuhl 05
Felipe Massa 2 0 Helio Castroneves ROC Buggy
Jenson Button 1 2 Tom Kristensen KTM X-Bow
David Coulthard 2 0 Kyle Busch Ariel Atom

 

Elődöntők

Felipe Massa és Juan Pablo Montoya, azaz két Forma-1-es kötődésű pilóta összecsapásával kezdődtek meg az elődöntők. A ROC Buggy autókkal vívott küzdelem első felvonását eleinte Felipe Massa nyerte, majd a következőben Montoya visszavágott, így 1-1 volt az állás. Ennek megfelelően pedig már a harmadik menetre készült a két fél, amikor is kiderült, hogy Felipe Massa az első menetben kapott egy öt másodperces büntetést, amiért a célegyenesre ráfordító kanyarban nekikoccant a falnak. Ezáltal pedig Montoya 2-0-ás győzelmet aratott.

Massa pedig a helyi tömeghez hasonlóan nem értett egyet a szankcióval: "A szabályok azt mondják, hogy egyszer érinthetem a falat, kétszer nem. Pontosan ez történt, ráadásul még időt is veszítettem. Nem tudom elfogadni ezt a büntetést."

Az ezt követő Kristensen - Coulthard összecsapás már gördülékenyebben lezajlott, 2-0-ra a Le Mans-i 24 órás kilencszeres győztese nyert. Így eldőlt, hogy Montoya és Kristensen küzdhetnek majd meg a végső győzelemért.

Az elődöntők végeredménye:

Elődöntők Autó
Juan Pablo Montoya 2 0 Felipe Massa ROC Buggy
Tom Kristensen 0 2 David Coulthard Vuhl

 

Döntő

Juan Pablo Montoya és Tom Kristensen a döntő első felvonásában RX Supercar Lite autókkal mérhették össze a tudásukat - ezt a menetet pedig a kolumbiai nyerte, aki második nekifutásra, a KTM X-Bow-k használatakor is legyőzhetetlennek bizonyult.

juan-pablo_montoya_col_celebrates_being_crowned_the_champion_of_champions_on_the_podium_during_the_race_of_champions_on_saturday_21_january_2017_at_marlins_park_miami_florida_usa_50.JPG

Így Montoya újoncként lett a Bajnokok Bajnoka, míg Tom Kristensen ötödjére is alulmaradt a döntőben. 

A döntő végeredménye:

Döntő Autó
Juan Pablo Montoya 2 0 Tom Kristensen RX Supercar Lite
KTM X-Bow

 

Ezennel viszont még nincs vége a Bajnokok Tornájának, ugyanis magyar idő szerint ma este 18 órától megrendezésre került a Nemzetek Kupája, amelynek csoportbeosztásai és pilótafelállásai a következők:

"A"-csoport

  • Team USA NASCAR (Kurt Busch, Kyle Busch)
  • Team USA IndyCar (Ryan Hunter-Reay, Alexander Rossi)
  • Team USA RallyX (Travis Pastrana, Scott Speed)
  • Team ROC Factor Canada (James Hinchcliffe, Stefan Rzadzinski)

"B"-csoport

  • Team Great Britain (Jenson Button, David Coulthard)
  • Team Germany (Sebastian Vettel, Pascal Wehrlein)
  • Team Nordic (Tom Kristensen, Petter Solberg)

"C"-csoport

  • Team ROC Factor Latin America (Helio Castroneves, Gabriel Glusman)
  • Team Brazil (Tony Kanaan, Felipe Massa)
  • Team Colombia (Juan Pablo Montoya, Gabby Chaves)

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9912144461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása