F1 - SZINGAPÚRI STATISZTIKÁK

nico_rosberg_f1_grand_prix_singapore_fp1nqiolriax.jpg

A Forma-1 hivatalos oldala összegyűjtötte a 2016-os Szingapúri Nagydíj statisztikáit.

  • Nico Rosberg Szingapúrban pályafutása 200. versenyét teljesítette. Emellett a Mercedes németje megszerezte karrierje 22. futamgyőzelmét is, amellyel az örökranglistán kiegyenlített 1996 bajnokával, Damon Hill-lel a 13. helyen.

  • Rosberg a Forma-1 történetének 16. pilótája, aki eljutott a 200 futamig, de csupán ő a 3. versenyző, aki meg tudta nyerni a jubileumi futamát. Korábban erre a hétszeres világbajnok Michael Schumacher volt képes a 2004-es Európai Nagydíjon, illetve 2009 világbajnoka, Jenson Button, aki a 2011. évi Magyar Nagydíjon.

  • Ez volt Rosberg idei 8. győzelme, s a pilóták pontállásában jelenleg 8 pont az előny fő riválisával, Lewis Hamiltonnal szemben.

    nico_rosberg_f1_grand_prix_singapore_5tiq3tolwugx.jpg
  • Rosberg az első pilóta, aki nem világbajnokként nyerni tudott a szingapúri éjszakában, de hamarosan akár ő is világbajnok lehet. Legalábbis a Marina Bay-en aratott győzelem jó ómennek számít - az elmúlt öt évben csupán egyszer fordult elő az, hogy nem az lett a világbajnok, aki nyerni tudott Szingapúrban.

  • Rosberg a kockás zászló pillanatában csak 488 ezreddel előzte meg Ricciardót. Ezzel a Szingapúri Nagydíjak történelmében másodjára fordult elő az, hogy az 1. és a 2. helyezettet kevesebb, mint egy másodperc választotta el. A győztes és a mögötte befutó pilóta közti differencia 6 évvel ezelőtt, 2010-ben volt a legkisebb, amikor Alonso 293 ezredet vert Vettelre.

  • A verseny pedig nem csak szoros volt, hanem gyors is. Rosberg, Ricciardo, Hamilton és Ricciardo 1 óra 56 perc alatt teljesítették a szingapúri versenytávot. Erre pedig korábban sosem volt példa, hogy az első négy helyezett ily gyorsan be tudta fejezni a futamot.

    f1_grand_prix_of_singapore_8c-blezq3j3x.jpg
  • De miért volt ilyen gyors ezúttal a futam? Azért, mert most csak egyszer kellett pályára küldeni a biztonsági autót, közvetlenül a rajt után - ezzel pedig idén eggyel kevesebbszer gördült pályára Bernd Maylander, mint egy évvel korábban. De legalább továbbra is fennáll az a tény, hogy még mindig nincs Szingapúri Nagydíj Safety Car nélkül. A 9 éjszakai futam folyamán összesen 14 SC-fázisra került sor eddig.

  • Daniel Ricciardo idén negyedjére lett második, pályafutása során pedig ötödik alkalommal. Az ausztrál egyébként az elmúlt 5 futamból négyen fel tudott állni a dobogó valamelyik fokára.

  • Ricciardo emellett pedig még a leggyorsabb kört is megfutotta, idén harmadjára, karrierje során a 7. alkalommal. A Red Bull számára pedig ez volt az 50. leggyorsabb kör a Forma-1-ben - ezzel az eredménnyel az osztrák istálló az ötödik helyet foglalja el az örökranglistán, a Ferrari - McLaren - Williams - Lotus kvartett mögött.

    f1_grand_prix_of_singapore_-kdi65e28bx.jpg
  • De ez még nem minden! Ricciardo az 1:47.187-es idejével megfutotta minden idők leggyorsabb futambeli kört Szingapúrban. Több, mint egy másodperccel múlta felül Alonso 2010-es körét.

  • Lewis Hamilton idén 5. alkalommal lett harmadik, ezzel a Mercedes először tudott mindkét autójával beférkőzni a TOP 3-ba. De a Marina Bay-i kettős Mercedes-győzelem továbbra is várat magára...

  • A Ferrari idén hatodik alkalommal szorult le a dobogóról, miután a Raikkonen - Vettel duó ezúttal csak a 4-5. helyen ért célba.

  • Igaz, Vettel esetében ez az 5. hely nagyszerűnek bizonyult, miután csak a 22. helyről indulhatott. Pontosabban a 21.-ről, miután Grosjean nem tudott rajthoz állni. A négyszeres világbajnok számára ez volt a 3. alkalom, amikor csak a TOP 20-on kívülről tudott megkezdeni egy versenyt - ebből két alkalommal tudta elérni a pontszerző zónát.

    f1_grand_prix_of_singapore_xbfvr8vpoxwx.jpg
  • Fernando Alonso pedig az elmúlt 5 futamon háromszor ért célba hetediknek. Csapattársa, Jenson Button viszont már nem volt ilyen szerencsés, ugyanis ő idén ötödjére adott fel egy futamot, az elmúlt öt futamon pedig háromszor esett ki.

  • A Fortuna ezúttal viszont kegyes volt Button korábbi csapattársához, Kevin Magnussenhez, aki a 10. helyével összenyalábolt egy pontot. A dán pilóta és a Renault csapat számára ez volt az idei 2. pontszerzés. Korábban Szocsiban jött össze a bravúr, amikor Magnussent a 7. helyen intette le a kockás zászló.

  • De nem csak Magnussen, hanem Kvyat is képes volt a nagy visszatérésre. A Scuderia Toro Rosso orosz versenyzője egy zavaros időszak után a Szingapúri Nagydíjat a 9. helyen tudta befejezni. A kínai 3. hely óta ez volt a legjobb eredmény a számára. Kvyat Szingapúrban tudta először megcsinálni azt, hogy az időmérőn és a futamon is a TOP 10-ben tudott zárni, amióta visszatért a Toro Rossóhoz.

    f1_grand_prix_of_singapore_j0bf9o7zdmix.jpg
  • Idén hatodjára kerülte el a pontszerző zónát a Haas F1 Team, többek között a szerencsében igencsak hiányos Esteban Gutiérrezzel, aki idén 5. alkalommal lett 11. Így a mexikói első 2016-os pontjára továbbra is várni kell.

  • A Williams számára pedig idén másodjára nem jött össze a pontszerzés. Valtteri Bottas esetében ez a 4 futamon át tartó pontszerző széria végét jelentette. Továbbá azt, hogy 17 futam után először kellett kiállnia.

  • Nico Hülkenberg számára is megtört egy 5 verseny át tartó pontszerző sorozat, köszönhetően az első körös balesetének. Eközben a csapattárs Sergio Perez sorozatban a negyedik futamon tudott pontot szerezni, a mexikói pilóta pedig a 8. helyével visszaszerezte a Force Indiának a 4. helyet a konstruktőri összetettben, a Szingapúrban betliző Williamsszel szemben.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3711734833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása