DTM - WICKENS RAJT-CÉL GYŐZELMET ARATOTT ZANDVOORTBAN

1468691472.jpg

Robert Wickens külön univerzumban versenyzett a Német Túraautó Bajnokság első zandvoort-i futamán. A dobogóra még az egymással nagy csatát vívó Marco Wittmann és Christian Vietoris fértek fel.

A hétvégén rendezik a DTM idei ötödik fordulóját, a helyszín pedig a legendás Zandvoort, Hollandiában. A pálya igazi "old-school" tervezésű, nincsenek aszfaltozott bukóterek, a hibázó pilótákra egyből a sóder és a fű vár. 

1468602824.jpg

Az időmérő edzést Robert Wickens nyerte a Mercedesszel, ami azok után nem volt meglepetés, hogy a stuttgartiak rendkívül gyorsnak bizonyultak már a pénteki első szabadedzésen (ahol szintén Wickens végzett az élen), majd a mai másodikon is, habár ma kora délután már közelebb kerültek a többiek. Ennek ellenére az időmérőre is megtartotta lendületét a Mercedes, ugyanis Wickens után ugyan a BMW-t kormányzó Wittmann következett, de a 3. és 4. helyen ismét két mercedeses, Christian Vietoris és Gary Paffett érkeztek. A kvalifikáció meglepetését Paul di Resta és Lucas Auer okozták, akik autójuk potenciáljának ellenére nem tudtak a 20. és 21. rajthelynél előrébb zárni. Maximilian Götz azonban még a kisebb kicsúszása után rongálódott Mercedesével is egy viszonylag ütőképes időt tudott autózni, más kérdés viszont, hogy a többiek javítása után kiesett a TOP 10-ből. 

A futamon aztán már a rajtnál kezdődtek a gondok, amikor a fantasztikus rajtot vevő Martin Tomczyk még az egyenesben nekiment Götz autójának, ezzel honfitársát belelökve Adrien Tambay Audijába. A végeredmény utóbbi kettő kiesése lett, Tomczyk pedig áthajtásos büntetést kapott tettéért. Tambaynak egyébként ezzel az ütközettel akár még a holnapi futama is veszélyben lehet, ugyanis a kormányát ért hirtelen ütés miatt megrándult a keze, melyet az eset után rögtön kezelésbe vett és elkezdte jegelni. Kérdés tehát, lesz-e olyan állapotban a francia végtagja, hogy holnap is rajthoz állhasson. 

13726700_10154381988131151_2081388235412569768_n.jpg

A baleset után bejött a biztonsági autó, és csak jó hét perc után távozott a pályáról. Ezután sem jöhetett azonban komoly versenyzés, mivel a szokatlanul hátulról rajtoló Augusto Farfus a bolyban autózva lecsúszott a pályáról, a füvön pedig nem tudta megfékezni autóját, amely a falba csúszott. A becsapódás nem volt kivételesen nagy, de ahhoz épp elég volt, hogy a brazilnak fel kelljen adnia a versenyt. Mialatt az ő autóját mentették a pályamunkások, lassú zónát alkalmaztak a versenybírák, így az előzés megint csak tilos volt. Ez a bizonyos lassú zóna emellett komoly gondokat okozott Edoardo Mortara-nak, aki márkatársával, Nico Müllerrel egyetemben nem tudott lelassítani időben a megengedett sebességre, így mindketten áthajtásos büntetésben részesültek. Ez főleg az olasznak jelentett rossz hírt, hiszen egészen addig a pontig jól állt a bajnokságban, így viszont nullázott, amivel komoly hátrányba került az éllovas Wittmannal szemben.

Mikor aztán végre elengedték a mezőnyt, nagyjából 25 perc volt hátra a 40 perces futamból. Vietoris végig támadni próbálta Marco Wittmannt, aki azonban szépen védte a pozícióját, hiszen az egyetlen normális előzési pontot, a célegyenes végét kiváló kigyorsítással fedte le az utolsó kanyarokból. Miután Vietoris kifogyott a DRS-ből, a Mercedes megpróbálta Paffett-tel "megtámadtatni" Wittmannt, a britnek ugyanis még volt lehetősége állítani a hátsó szárnyat, de Paffett se járt sikerrel, így a márka fair versenyzésre hivatkozva visszaadta Vietorisnak a dobogós pozíciót. Mögöttük Jamie Green ért célba, akinek minden bizonnyal unalmas versenye lehetett az 5. helyen, ugyanis az egész megmérettetés alatt gyakorlatilag egyedül autózgathatott. 

1468670221.jpg

Az akciót még a 6-7-8. helyen haladó Da Costa - Ekström - Juncadella hármas szolgáltatta, ők hárman ugyanis körökön keresztül "ölték" egymást, de pozíciót végül egyikük sem tudott fogni, így maradtak ebben a sorrendben. Ezzel Daniel Juncadella megszerezte idei első pontjait, a mögötte autózó márkatárs, Esteban Ocon pedig nem csak szezonja, de DTM-es pályafutása első pontjait is megkaparinthatta a 9. hellyel. A pontszerzők sorát Maxime Martin zárta a 10. helyen, akinek azonban keményen meg kellett küzdenie azért az egyetlen pontocskáért, Timo Scheider ugyanis egészen a kockás zászlóig nem adta fel üldözését.

Az utolsó körben történt még egy összeakadás is Bruno Spengler és Paul di Resta között, akik kis csetepatéjuk miatt vesztettek két helyezést, de ez végül nem befolyásolta komolyabban eredményeiket, hiszen egyikük sem autózott pontszerző helyeken. 

Robert Wickens mindezalatt senkitől sem zavartatva, egyértelműen a leggyorsabb pilótaként fölényesen megnyerte a futamot.

"Szükségünk volt erre az eredményre a norisringi események után. Nem volt egy egyszerű futam, egyik sem az, de ezen a pályán ez főleg igaz, ráadásul ott volt a biztonsági autó és a lassú zóna is az elején. Utána viszont éreztem, hogy megvan a tempóm és el tudtam húzni a mögöttem lévőktől. Nagyszerű volt az autó, hatalmas gratuláció a csapatnak érte!" - így értékelt a győztes a dobogó legtetején. 

1468602684.jpg

A bajnokságot továbbra is Marco Wittmann vezeti, de ma megszerzett 25 pontjával Wickens felugrott a tabella második helyére, és mindössze 10 egység a hátránya. A hétvége holnap folytatódik a zandvoort-i második futammal, 13 óra 45 perctől. 

Az első futam végeredménye:

dtm_vegeredmeny.jpg

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr458894456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása