F1 - HARMADJÁRA IS HAMILTON VOLT A LEGGYORSABB, ERICSSON NAGYOT ESETT!

lewis_hamilton_f1_grand_prix_great_britain_g5kkubvdcd-l.jpg

Továbbra is 100 százalékos Lewis Hamilton a hazai pályáján: a Mercedes britje a harmadik edzést is behúzta, igaz, csak 6 századot vert német csapattársára, Nico Rosbergre. A 60 perces tréningen egyszer még a piros zászlót is be kellett vetni, miután a Stowe-kanyar kijáratán Marcus Ericsson nagyon összetörte a Saubert.

A silverstone-i reggeli esőzések után nedves pálya, valamint szeles időjárás fogadta a Forma-1 mezőnyét szombat délelőtti harmadik szabadedzés kezdetén, nagyjából 15-20 °C-os hőmérsékletű levegő kíséretében. Így a versenyzők első ízben az átmeneti, intermediate vagy a teljesen esős gumikon hagyták el a depót a 60 perces gyakorlás kezdetén.

A tréning viszonylag kezdődött, az első jó néhány percben mindenki a vizes pálya körbe tapogatásával telt el, így az első mért időre is eléggé sokat kellett várni.

Végül 20 perc után már annyira száraz volt a pálya, hogy a tegnapi második edzést olajfolyás miatt kihagyó Nico Rosberg mért időt próbáljon futni a kemény keverékű Pirelliken – a Mercedes világbajnoki éllovasa 1:42.634-es idővel nyitott. Második nekifutásra viszont már 1:36.069-et ment a német, harmadikra pedig 1:33.591-et. Nemsokára a honfitársa, Sebastian Vettel is kimerészkedett a pályára közepes gumikon – a ferraris egy 1:33.863-as köridőt abszolvált elsőre. Nemsokára a 2007-es világbajnok, Raikkonen is feliratkozott az eredményjelzőre: a finn 1,1 másodperccel volt lassabb Rosberg 1:33.591-es időjénél.

30 perc után 10 versenyző rendelkezett mért idővel – a sorrend a következő volt: Vettel, Raikkonen, Rosberg, Massa, Bottas, Nasr, Grosjean, Haryanto. Wehrlein. Ekkor a négyszeres világbajnok 1:33.203-as körrel állt az élen.

Rosberg nemsokára egy 1:31.331-es körrel az élre tört, de Hamilton is kijött gyors körre – a Mercedes britjének hiába volt lassabb a középső szektor, a végén mégis Rosberg elé tudott vágni, 45 ezreddel, majd 97 ezredre növelte az előnyét.

A szombati nap első sárga zászlóját is sikerült előidézni menet közben, miután Felipe Nasr a Sauber-Ferrarival megforgott a 16-os kanyarban.

20 perccel a vége előtt pedig a piros zászló is előkerült, ugyanis a másik Sauber C35-öst a svéd Marcus Ericsson lezúzta a Stowe kijáratánál, miután a bal hátsó kerékkel megcsípte a műfüvet. Olyannyira nagyot esett a svéd, hogy még a kormány is lejött a helyéről. Szerencsére Ericsson a baleset helyszínét saját lábain hagyta el.

Videón Ericsson balesete: 

(Magyar nyelvű videó: ITT)

A bukás miatt bő 15 percen át szünetelt az edzés, végül még 5 percük maradt arra a pilótáknak, hogy még fussanak néhány kört.

Az utolsó csörte még egy picit felkavarta az állóvizet, azonban a Mercedes kettős elsősége maradt a régi, ugyanis Hamilton és Rosberg egyaránt bekúsztak 1:31 alá, de a mérleg nyelve a brit oldalára billent, 6 századdal.

A két ezüst nyíl mögött a két Red Bull-pilóta is pingpongozott egyet az időkkel, de végül a házon belüli küzdelmet ezúttal is a tapasztaltabb Daniel Ricciardo nyerte meg, de a bikák ifjú versenyzője, Max Verstappen csak 7 századdal kapott ki tőle.

cm6k8blweaa7ul2.jpg

Bő 1,1 másodperces hátrányban a ferraris Sebastian Vettel csak az ötödik lett, ráadásul a célvonal után a váltó is megnyekkent az autójában, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy egy újabb sebességváltóra lesz szüksége a németnek, azonban ez már 5 helyes büntetéssel járna, ugyanis nemhogy 6 versenyhétvégét nem bírt ki, hanem egy 60 perces szabadedzést se... Az újabb műszaki hibát pedig érthető módon nem fogadta jól a négyszeres világbajnok.

A négyszeres világbajnoka mögött a williamseses Valtteri Bottas lett a hatodik, mögötte a TOP 10-be még a mclarenes Fernando Alonso, a force indiás Nico Hülkenberg, a ferraris Kimi Raikkonen és a toro rossós Carlos Sainz férkőzött be. Gutiérrez pedig a Haasszal éppen csak, 6 ezreddel szorult ki a legjobb 10-ből, végül 11.-ként zárva. Érdekesség, hogy a 6. és a 11. helyezettet csak 159 ezred választotta el, úgyhogy a középmezőnyben mindenképpen szoros csatákra kell számítani. 

A 12. a másik McLarennel Jenson Button lett, megelőzve a Haas másik pilótáját, Grosjeant, valamint a force indiás Sergio Perezt, a williamses Felipe Massát és a toro rossós Daniil Kvyatot. Az utolsó hat helyen a Sauberek, a Renault-k és a Manorok tanyáznak.

A hétvége programja a magyar idő szerint 14:00-kor startoló időmérő edzéssel folytatódik, melyet az M4 Sport élőben fog közvetíteni, a Braking News F1 csapata pedig élő, szöveges közvetítést fog biztosítani az eseményről.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

cm6kq8swyaaxdke.jpg

 

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr458876470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása