F1 - ROSBERG NYERTE A FLÚGOS SZEZONNYITÓT!

nico_rosberg_australian_f1_grand_prix_zzxenlcjot7l.jpg

Sokáig úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel győzelmével indulhat a 2016-os szezon, ám a flúgos Ausztrál Nagydíjat végül Nico Rosberg nyerte meg, Lewis Hamilton pedig bebiztosította a Mercedes kettős győzelmét a második helyével, Vettel a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Kimi Raikkonent egy műszaki hiba fosztotta meg egy erős pontszerzéstől. Alonso és Gutiérrez pedig nagyon nagyot estek, még a piros zászló is előkerült... A Haas pedig Romain Grosjean 6. helyével egy fenomenális bemutatkozást produkálták a Forma-1-ben!

Ma reggel több hónapnyi várakozás végéhez érkeztünk, ugyanis magyar idő szerint vasárnap megrendezésre került a 67. Forma-1-es szezon nyitóversenye, az Ausztrál Nagydíj. Nem indult olyannyira könnyen a futam, ugyanis a mezőnynek másodjára is el kellett mennie egy felvezető körre, köszönhetően annak, hogy az első formációs kör végén Daniil Kvyat Red Bull Racing - TAG Heuer autója a rajtrács közepén mondta fel a szolgálatot.

australian_f1_grand_prix_bwtnjicsywdl.jpg

A rajt pedig további izgalmakkal szolgált, ugyanis Sebastian Vettel pazarul kapta el a startot, és a rajt utáni első métereken beékelődött a két Mercedes közé, az egyes kanyarban pedig már ő tudott elsőként elfordulni a Ferrarival. A német mögött pedig Rosberg kissé elfékezte magát, így lejjebb sodródott az ívről és összeért csapattársával, Lewis Hamiltonnal, így mindkét a Mercedes-pilóta pozíciókat veszített. Az eseménydús startot pedig a renaultos visszatérő Kevin Magnussen látványos defektje tetézte. Az első kör után Vettel, Raikkonen, Rosberg, Verstappen, Massa, Hamilton sorrend alakult ki az első hat helyen.

A 4. körig kellett várnunk arra, míg Lewis Hamilton megelőzte Felipe Massát, ekkor a versenyt vezető Sebastian Vettel már 7 másodperces előnyt épített ki vele szemben. Ráadásul a brit soron következő ellenfelén, Max Verstappenen nem tudta magát átverekedni, így további másodperceket veszített, ezzel pedig minden győzelmi esélye elúszott szinte. 

Az első bokszkiállásokat a mezőny a 8-16. kör között tudta le. A sort a toro rossós Carlos Sainz Jr. nyitotta Massa és Nasr előtt. Rosberg a 13. körben látogatott ki friss gumikért, Vettel egy körrel később, és a mercedeses kis híján a ferraris elég tudott vágni a kiállásokat követően, de Vettel a lágyabb gumikon maga mögött tudta tartani. A 16. körben Vettel pedig azon a Hamiltonon hámozta át magát, aki még ki sem jött első bokszkiállására. A kör végén végül Hamilton és Raikkonen is kijött gumifrissítés végett.

F1 2016 Ausztrália - Alonso és Gutiérrez balesete.

#F1 - VIDEÓ: Itt az Alonso - Gutiérrez baleset videón! Óriási bukás volt ez...

Közzétette: Braking News F1 – 2016. március 19.

A 17. körben pedig egy óriási baleset borzolta fel a kedélyeket. A 3-as kanyarban Fernando Alonso rongyolt bele Esteban Gutiérrez hátuljába, s míg a Haas a kavicságyban kötött ki, addig a spanyol McLarenje előbb eltalálta a falat, majd átbukfencezett a sóderágyon és a gumifal állította meg a gépet. Valósággal kukásra tört a McLaren. A baleset utáni romeltakarítás miatt piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot egy jó 20 percre. Szerencsére mind a ketten épp bőrrel hagyták el a baleset helyszínét. Egyébként az esetet megvizsgálta az FIA, de sem Gutiérrezt, sem Alonsót nem találta vétkesnek.

A piros zászlós megszakítás alatt a mezőny java kereket cserélt, de míg a Ferrari maradt a szuperlágy Pirelliken, addig a Mercedesnél közepesre váltottak, és ez kulcsmomentum volt a csillagmárkások számára, ugyanis ezzel a húzással nyerték meg a futamot, ugyanis Vettelnek a gyorsabban kopó szuperlágy gumik miatt eggyel többször kellett kijönnie a depóba, míg a Mercedesnél már nem volt több tervezett kiállás.

F1 2016 Ausztrália - Kimi Raikkonen kiesése.

#F1 - VIDEÓ: Így ért véget Kimi Raikkonen számára a verseny a mai Ausztrál Nagydíjon. Egyelőre idén is nagyon peches 2007 világbajnoka...

Közzétette: Braking News F1 – 2016. március 20.

A 24. körben pedig Kimi Raikkonen futama is csúfos véget ért. A finn ferraris pilóta műszaki hiba miatt hajtott be a depóba, az SF16-H légbeömlőjéből elég komoly lángcsóvák csaptak ki, így 2007 világbajnok sorozatban másodjára nem tudta befejezni a szezonnyitót.

A 36. körben állt ki Sebastian Vettel a korábban említett kiállásra, amely korántsem volt sallangmentes, ugyanis nagyon nehezen akart lejönni a bal első kerék a Ferrariról. Ekkor pedig már egyértelmű volt, hogy a Mercedesek többször nem fognak kijönni. A futam utolsó etapjára pedig Rosberg, Hamilton, Vettel sorrend alakult ki, az első és a harmadik helyezettet nagyjából 20 másodperc választotta el.

cd-xafpukaajq2k.jpg

Végül Vettel a hajrában utolérte a második helyen autózó Hamilton, és komoly nyomás alá helyezte a britet egészen hibájáig, amit az utolsó előtti körben a 14-es kanyarban követett el a német. Ezzel pedig a Mercedesnek meglett az újabb kettős győzelem, ugyanis Nico Rosberg szelte át elsőként a célvonalat, 15. F1-es nagydíjgyőzelmét megszerezve, a második Hamilton és a harmadik Vettel előtt.

Rosberg egyébként nem tudott róla, de akár a futamnak két pontján is eleshetett volna a sikertől. Először is a rajtnál a Hamiltonnal való koccanás következtében kaphatott volna egy defektet, majd a piros zászlós fázis után a jó pár kör erejéig túlmelegedő fékek miatt került kis híján nagy bajba.

A negyedik helyezett az ausztrál Red Bull-pilóta, Daniel Ricciardo lett, a helyi szurkolóközönség nagy örömére, mögötte Felipe Massa zárt a Williamsszel.

australian_f1_grand_prix_i9eoqxv8p_l.jpg

Egy kis csapatnak beskatulyázott újoncgárda berobbanása a Forma-1-be. Röviden így lehetne összefoglalni a Haas F1 Team első versenyét a száguldó cirkuszban. Ugyan Esteban Gutiérrez elvérzett, de az amerikaiak öröme így is teljes, mivel Romain Grosjean fantasztikus versenyzést bemutatva a hatodik helyen ért célba a VF-16-ossal. A leintés után Grosjean azt üvöltötte a rádióba, hogy ez felért egy győzelemmel. A Haas pedig ezzel a Brawn GP után az első olyan csapat a Forma-1-ben, amely már első versenyén pontokat szerzett.

Többre volt hivatott a Toro Rosso, ehhez képest a Sainz Jr. - Verstappen duó csak a 9-10. helyen zárt Hülkenberg és Bottas mögött. A kis bikák szerelői nagyon csúnyán elbénázták Verstappen utolsó kiállását, ráadásul utána a csapat nem engedte Verstappennek, hogy csapattársa elé kerüljön. A faenzaiak háza táján pattanásig feszült volt a hangulat és még egy Verstappen-féle megpördülésre is sor került, miután a holland nekikoccant az előtte hibázó Sainz Jr.-nak.

A Renault-nak nem sok hiányzott a pontszerzéshez, Jolyon Palmer és Kevin Magnussen a 11-12. helyeken zártak. A célba érők névsorát Perez, Button, Nasr és Wehrlein zárta. A futam folyamán pedig 6 pilóta esett ki, nevezetesen Kvyat, Alonso, Gutiérrez, Haryanto, Raikkonen és Ericsson.

Folytatás két hét múlva Bahreinben!

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

cd-x0tfw0aamquy.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr418505968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása