F1 - LEWIS HAMILTON NYERTE AZ IZGALMAS AMERIKAI NAGYDÍJAT ROSBERG ÉS VETTEL ELŐTT, A BRIT HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOK!

f1-united-states-gp-2015-lewis-hamilton-mercedes-amg-f1.jpg

A Mercedes brit versenyzője, Lewis Hamilton nyerte a rendkívül fordulatos Amerikai Nagydíj csapattársa Nico Rosberg és a ferraris Sebastian Vettel előtt, ezzel pedig megvan a harmadik világbajnok cím a 44-es rajtszámú Mercedes pilótájának 2008 és 2014 után!

Az 56 körös Amerikai Nagydíj még nedves pályán kezdődött meg közép-európai idő szerint 20:00-kor. Az első három sorból pedig a Mercedesek, a Red Bullok és a Force Indiák várták a rajtot. A teljes mezőny az intermediate futamokon vágott neki a viadalnak.

f1-united-states-gp-2015-nico-rosberg-mercedes-and-lewis-hamilton-mercedes-make-contact-in.jpg

A lámpák elalvását követően a két mercedeses nagyjából egyszerre indult, majd az 1-es kanyarba Lewis Hamilton és Nico Rosberg fej-fej mellett érkeztek meg, és angolé volt a belső ív, ezt pedig nagyon kemény használta ki, és ki is tessékelte a pályáról csapattársát, aki ennek köszönhetően pozíciót vesztett Kvyattal, Ricciardóval és Perezzel szemben, így visszaesett az ötödik helyre.

f1-united-states-gp-2015-fernando-alonso-mclaren-mp4-30-spins-at-the-start-of-the-race-and.jpg

A középmezőnyben pedig bőszen volt kakaskodás, többen is megforogtak. Az első kör végén pedig Grosjean, Alonso, Rossi, Massa és Bottas is kinn volt a depóban. A tülekedésből pedig a két Ferrari profitált, ugyanis Vettel és Raikkonen a 13., illetve a 18. helyről a 7., valamint 10. helyre lépett előre.

csl24vsw0aie15-.jpg

A második körben egymásra talált a 400. nagydíjat teljesítő Sauber istálló két pilótája, Felipe Nasr a célegyenes végén beszúrt Marcus Ericssonak, és összeértek, melynek következtében Nasr első szárnyának jobb oldala megsemmisült.

Ezután pedig nagy meglepetésre Daniil Kvyat megszorongatta Lewis Hamiltont az első helyért, ám épp akkor rendelték el a virtuális biztonsági autós fázist az 1-es kanyarban lévő törmelékek miatt, amikor a legközelebb voltak egymáshoz. Azonban az újraindítás tragikusan sikerült a Red Bullnak, ugyanis Nico Rosberg egy szempillantás alatt áthámozta magát az RB11-eseken, és felzárkózott Hamilton mögé.

Mindeközben többen is megpróbálkoztak a slickekre váltással, ám elhamarkodott döntés volt a részükről. A futam korai szakaszában pedig Stevens, Bottas és Grosjean kiesett.

csl8dcbwoaeq-es.jpg

Az élmezőnyben a csata pedig a 13. körben folytatódott, amikor a 20-as kanyar Kvyat bevetődött Rosberg mellé, de túlcsúszott, így elment az orosz mellett Ricciardo, aki pedig megelőzte a célegyenes végén hibázó Rosberget is, így átvette a második helyet. A Red Bull ausztrálja pedig a folytatásban vérszemet kapott, és villámgyorsan utolérte Lewis Hamilton, majd a 15. körben a 17-es kanyarban megelőzte a Mercedes angolját, és átvette a vezetést az Egyesült Államokban! A 19. körben pedig Rosberg is lenyomta Hamiltont, mint a bélyeget, ezt követően az angol kijött abroncsfrissítésre, és lágyakat kapott.

csl_aagveaakdro.jpg

A 20. körben pedig elrontotta az egyik kanyart Kimi Raikkonen, és a Ferrarival a sóderágyon átszánkázva nekicsúszott a TecPro-falnak. A 2007-es világbajnok ezután új orrkúpot kapott, de a jobb első fék megsérült, így a finn futama idejekorán véget ért, körökkel korábban a williamses Massa is feladta a futamot, ekkorra már 5 kiesőt számlálhattunk.

csmblocwcaq4iea.jpg

A 27. körre Mercedes 1-2 alakult, mikor már Rosberg és Hamilton is Ricciardo, valamint Kvyat előtt volt, azonban másodpercekkel később semmivé vált a német pilóta 12 másodperces előnye, ugyanis Marcus Ericsson megállt a Sauber Ferrarival a hátsó egyenes elején, ami miatt pedig a futam során először pályára küldték a valódi Safety Car-t, amely egészen a 32. kör végéig vezette a mezőnyt.

Az újraindításnál pedig valósággal flúgossá vált a verseny. Míg a két Mercedes kényelmesen vezette a mezőnyt, addig mögöttük a negyedik helyen az egyes kanyarban hibázott Daniil Kvyat, és ennek köszönhetően megelőzte az oroszt Vettel, aki ugyanebben a körben Ricciardóra is lecsapott. Azonban nemsokára az ausztrál visszaelőzte a tavalyi csapattársát, annak hibáját követően, azonban végül a ferraris visszaelőzte őt, és megőrizte a harmadik helyet. Ezután pedig a két Red Bullnak Max Verstappennel gyűlt meg a baja, az ifjú holland kemény előzésekkel keveredett a két Red Bull elé.

csmgnrawwaamzk3.jpg

A force indiás Hülkenberg is megindította hadjáratát a két RB11-es ellen, Kvyatot könnyedén megelőzte, azonban a német versenyzőnek a 36. körben megakadt a torkán Daniel Ricciardo, a csata pedig balesettel ért véget, miután a 12-es kanyarban Hülkenberg nekiment az ausztrálnak, a német versenyző autója megsérült, és feladta a futamot. A WEC Le Mans-i 24 órás futamának a győztese a hármas szektor elején leparkolta megrongálódott VJM08-B-jét, és sokadik önhibája után csalódottan szállt ki belőle.

Hülkenberg autója miatt pár kör erejéig újra Virtuális Safety Car lépett érvénybe, ez idő alatt Nico Rosberg kiállt utolsó kerékcseréjére, ahogy a Red Bull párosa.

A zöld zászló meglengetésével pedig folytatódott a futam. Rosberg megkezdte a felzárkózást, megelőzte Verstappent a harmadik helyért, majd Vettelt is megelőzte, ekkor már csak Hamilton volt előtte a kopott gumikon, azonban a szerencse a britet pártolta.

csmjcrnwwaabmwl.jpg

A 43. körben ugyanis a 19-es és a 20-as kanyar között Daniil Kvyat lezúzta a Red Bull RB11-est. Az orosz a 19-es kanyar kijáratán megcsípte a még vizes műfüvet, ekkor elvesztette uralmát az autója felett és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset pedig a második biztonsági autós fázist eredményezte, ami kapóra jött Hamiltonnak, így kijött a depóba friss lágy gumikért.

A 47. körben újra szabad volt az út a versenyzők előtt, a két Mercedes-pilóta között pedig történt egy helycsere, Vettel megelőzte Verstappent a harmadik helyért, miközben a középmezőny rendesen gyilkolták egymást a többiek.

csmmk3ewoaa-v4s.jpg

A 48. körben pedig drámai fordulat történt az élen: Nico Rosberg alatt megcsúszott a Mercedes, emiatt szélesen fordult a 17-es kanyarban, Hamilton pedig ezt kihasználva átvette a vezetést, és elkezdett menetelni a győzelem felé. Ezzel pedig Hamilton, Rosberg, Vettel sorrend alakult ki az első három helyen, ez a felállás pedig a brit világbajnoki címét jelentette.

csmo3liwoaarpig.jpg

A győzelmet pedig már nem adta ki a kezéből Lewis Hamilton, akit elsőként intett le a kockás zászló a brit pilóta második hazájában, ezzel pedig idei 10. győzelmét vágta zsebre, mögötte pedig Nico Rosberg megőrizte a második helyet Sebastian Vettellel szemben, ez pedig azt jelentette, hogy a brit autóversenyző immár háromszoros világbajnok! Lewis Hamilton ezzel pedig olyan nagy nevekkel egyenlített, mint Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet, valamint gyermekkori példaképe, Ayrton Senna!

A dobogósok mögött pályafutása második 4. helyének örülhetett a toro rossós Max Verstappen, mögötte pedig Sergio Perez egy újabb kiváló futamot produkált, és az ötödik helyen látta meg a kockás zászlót a Force Indiával. Remekül teljesített Jenson Button, aki a McLaren-Hondával a 6. helyen zárt, megelőzve a szintén brillírozó, ám bokszutcai gyorshajtása miatt 5 másodperces időbüntetésben részesülő, emiatt a 7. helyre visszaeső Carlos Sainz Jr., aki a 19. pozícióból indulhatott a Toro Rossóval. A verseny egyik pontján kis híján ütközött Buttonnal, de ennek ellenére jó versenyt futott a lotusos Pastor Maldonado, akinek jutalma egy nyolcadik hely lett a sauberes Felipe Nasr előtt, és az utolsó pontot elcsípő, red bullos Daniel Ricciardo előtt!

A másik McLarennel Fernando Alonso is sokáig pontszerző helyen autózott, azonban a wokingi csapat először elbaltázta a spanyol stratégiáját, majd a Honda-motorban kissé megfogyatkozott az erő, így csak 11. lett, az utolsó célba érő, a manoros Alexander Rossi előtt.

Az idei világbajnoki sorozat Mexikóban folytatódik egy hét múlva.

Az Amerikai Nagydíj végeredménye:

csmzkpjwcaepk6c.jpg

Fotó: motorsport.com, Twitter

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr198021759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása